Uskrsno obilje na stolu - isprobajte ove recepte

Nakon strogog posta, Uskrs se obilježava bogatim doručkom i ručkom

Uskrsno obilje na stolu - isprobajte ove recepte

Janjeća koljenica u omotaču začinskog bilja

Image



Sastojci:
1 veća janjeća koljenica
3 limuna
2.5 kg mlade repe
4 vezice mladog luka
1 šalica sitno nasjeckanog peršina
3 žlice sitno nasjeckanog mažurana
1/2 šalice svježeg kopra
3 stabljike celera, krupno nasjeckane
3 režnja češnjaka
10 cherry rajčica, prerezanih napola
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Koristeći oštar nož po cijeloj koljenici napravite duboke ureze. Koljenicu natrljajte sa solju i paprom. Stavite koljenicu u veliku tavu (ili protvan na štednjaku) iscijedite preko nje sok jednog limuna i pržite sa svih strana, sve dok ne porumeni - oko 30 minuta. Zatim je izvadite i ostavite da se odmara 30-ak minuta.
U međuvremenu očistite repe. Veće prepolovite.
Ugrubo nasjeckajte 2 vezice mladog luka i prebacite u multipraktik. Dodajte peršin, kopar, mažuran, celer i češnjak te propasirajte dok ne dobijete gustu pastu - njome namažite koljenicu i stavite u protvan za pečenje.
Ugrubo nasjeckajte ostatak mladog luka i ubacite u protvan oko mesa. Dodajte rajčice i repu te ih posolite i popaprite. Nakon toga iscijedite ostala dva limuna preko janjetine i polijte maslinovim uljem. Protvan, meso i povrće prekrijte aluminijskom folijom. Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva, stavite protvan u donju trećinu pećnice  i pecite meso sat vremena. Nakon toga skinite aluminijsku foliju i pecite još četrdesetak minuta. Ostavite meso da odmori 15-ak minuta i spremno je za posluživanje s povrćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
8/12