Nakon strogog posta na Veliki petak, kada se jedu nemasna jela, na Uskrs se u krugu obitelji blaguje obilno, a posebice hrana koja se nosila na uskrsni blagoslov u crkvu.
Jaja, šunka, pecivo od dizanog tijesta, pečenke od janjetine ili svinjetine... Svi znaju što se jede za taj najveći kršćanski blagdan.
Iskoristite ove blagdane i uskrsni stol obogatite tradicionalnim, ali i novim i zanimljivim jelima i slasticama.
Krenimo od pince - kraljice uskrsne trpeze...
Foto: SaM470 - fotolia
Pinca
Sastojci:
1 kg brašna za dizana tijesta
2.5 dcl mlakog mlijeka
8 žumanjaka
200 g maslaca
200 g šećera
3 vanilin šećera
2 kore od limuna (ili naranče)
sol
0,10 dl ruma
80 g svježeg kvasca (dvije kockice)
Priprema:
Kvasac rastopite u 1.5 dcl mlijeka u koji ste dodali žlicu šećera, pa ga pokrivenog stavite na toplome da uzraste. U jednu posudu stavite brašno, a u drugoj posudi pomiješajte 1 dcl mlijeka, žumanjke, otopljeni maslac (mlaki), šećer, vanilin šećer, sol, ribanu limunovu koricu i rum. Toj smjesi dodajte i kvasac te promiješajte. Zatim u sredini brašna napravite jamicu te u nju ulijte tekuću smjesu. Umijesite čvršće tijesto, dobro ga izradite, pa ga pokrivenog ostavite na toplom mjestu da se diže nekoliko sati.
Dignuto tijesto razdijelite na tri dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Pince stavite na papir za pečenje i pokrivene ostavite na toplome. Nakon sat ili dva, dobro dignute pince premažemo razmućenim jajetom, svakoj napravimo tri duboka reza, od sredine prema kraju, i posipamo krupnim šećerom. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici, na 180°C oko 45 minuta.
Slatka šunka pečena s narančom
Sastojci:
1 veća šunka (3 kg)
3 režnja češnjaka
100 g marmelade od naranče
1/4 šalice Dijon senfa
3 žlice smeđeg šećera
kora jedne naranče
2 pune žlice iscijeđenog soka od naranče
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U multipraktiku sitno sameljite češnjak pa dodajte marmeladu, senf, šećer, narančinu koricu i sok od naranče te sve dobro isprocesirajte. Smjesom obilato namažite šunku i pecite je sat vremena.
Šunka u kruhu s umakom od hrena
Sastojci:
šunka
2 kg glatkog brašna
2 dag kvasca
mala žlica soli
1 dcl vode
0,5 dl ulja
Priprema:
Šunku kuhajte u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje. Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180° C. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajetom.Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.
Umak od hrena:
Sastojci:
3 velike žlice naribanog hrena
1 dag šećera
1 dag soli
0,2 dl jabučnog octa
2,5 dl tučenog vrhnja
Priprema:
Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smjesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.
Punjena jaja na francuski način
Sastojci:
8 velikih jaja
1/3 šalice nasjeckane šunke
1 žlica nasjeckanog mladog luka
1 žlica nasjeclanog peršina
1 žlica light majoneze
1 čajna žlica senfa
1 čajne žlice svježe nasjeckanog timijana
1/8 čajne žlice soli
1/8 čajne žlice papra
2 kriške bijelog kruha, natrganog na veće komade
malo ulja
Priprema:
Jaja stavite u veći lonac. Napunite posudu vodu tako da prekrije jaja, te kuhajte dok voda ne zavri. Kad zavri, maknite s vatre i ostavite da odstoji 12 minuta. Isperite sa hladnom vodom i ocijedite. Ogulite jaja te narežite na pola (po dužini). Izvadite žumanjak – 4 žumanjka stavite u srednje veliku zdjelu. Dodajte šunku i preostalih 7 sastojaka te sve dobro promiješajte.
Kruh usitnite u mrvice u multipraktiku. U svaku polovicu jajeta stavite po jednu čajnu žlicu pripremljene mješavine. Posipajte svaku polovicu sa 1 čajnom žlicom mrvica kruha.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Jaja malo nauljite i stavite u pećnicu te pecite 5 minuta dok se mrvice ne zapeku.
Fritata od šparoga
Sastojci:
2 žlice maslaca
1 sitno nasjeckani crveni luk
1 vezica očišćenih svježih šparoga, nasjeckanih (oko 2 šalice)
4 velika jaja
1/2 šalice vrhnja za kuhanje
100 g feta sira, sitno natrganog
sol i papar po želji
Priprema:
U tavi otopite maslac. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Zatim dodajte šparoge i još kratko propirjate, 2 minute. Umutite jaja, pa dodajte vrhnje malo soli (pazite zbog fete) i papra. Na kraju dodajte i feta sir. Prelijte jaja preko šparoga i ispecite fritatu - oko 4-5 minuta. Tavu možete prebaciti i u dobro zagrijanu pećnicu (grill) te dodatno zapeći fritatu.
Aromatična svinjetina s umakom od senfa i meda
Sastojci:
komad svinjetine po izboru (oko 1 kg) - primjerice, otkošteni kare
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslac
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg timijana
1 žlica svježe nasjeckanog peršina
1 i pol žličica sitno nasjeckanog ružmarina
2 režnja češnjaka - protisnuta
1 šalica krušnih mrvica (idealne bi bile panko - japanske krušne mrvice od kruha bez kore)
4 + 2 žlice senfa
2 cijele glavice češnjaka
3 žlice meda
sol i papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 185 stupnjeva. Posolite i popaprite svinjetinu. Zagrijte veću posudu koju možete kasnije staviti u pećnicu. Dodajte ulje te na njemu pecite svinjetinu sa svih strana dok ne dobije zlaćanu boju. Prebacite svinjetinu na tanjur.
U posudu zatim dodajte maslac, timijan, peršin, ružmarin i protisnuti češnjak - te popržite oko minutu. Umiješajte i krušne mrvice i jednu žličicu soli - te pržite još 2 minute. Prebacite krušne mrvice na papir za pečenje. Premažite svinjetinu s dvije žlice senfa i uvaljajte u krušne mrvice. Vratite svinjetinu u posudu. prepolovite glavice češnjaka i dodajte svinjetini. Pecite u pećnici oko 45 - 60 minuta, dok se meso u potpunosti ne ispeče.
U međuvremenu posudu stavite na srednju vatru, ulijte med, ostatak senfa i 1/4 šalice vode i miješajte dok se umak ne sjedini. Kuhajte dok se ne zgusne, oko 2 minute. Poslužite svinjetinu i umak.
Janjeća koljenica u omotaču začinskog bilja
Sastojci:
1 veća janjeća koljenica
3 limuna
2.5 kg mlade repe
4 vezice mladog luka
1 šalica sitno nasjeckanog peršina
3 žlice sitno nasjeckanog mažurana
1/2 šalice svježeg kopra
3 stabljike celera, krupno nasjeckane
3 režnja češnjaka
10 cherry rajčica, prerezanih napola
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Koristeći oštar nož po cijeloj koljenici napravite duboke ureze. Koljenicu natrljajte sa solju i paprom. Stavite koljenicu u veliku tavu (ili protvan na štednjaku) iscijedite preko nje sok jednog limuna i pržite sa svih strana, sve dok ne porumeni - oko 30 minuta. Zatim je izvadite i ostavite da se odmara 30-ak minuta.
U međuvremenu očistite repe. Veće prepolovite.
Ugrubo nasjeckajte 2 vezice mladog luka i prebacite u multipraktik. Dodajte peršin, kopar, mažuran, celer i češnjak te propasirajte dok ne dobijete gustu pastu - njome namažite koljenicu i stavite u protvan za pečenje.
Ugrubo nasjeckajte ostatak mladog luka i ubacite u protvan oko mesa. Dodajte rajčice i repu te ih posolite i popaprite. Nakon toga iscijedite ostala dva limuna preko janjetine i polijte maslinovim uljem. Protvan, meso i povrće prekrijte aluminijskom folijom. Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva, stavite protvan u donju trećinu pećnice i pecite meso sat vremena. Nakon toga skinite aluminijsku foliju i pecite još četrdesetak minuta. Ostavite meso da odmori 15-ak minuta i spremno je za posluživanje s povrćem.
Mladi krumpir s ružmarinom i češnjakom
Sastojci:
1 kg mladog crvenog krumpira
2 žlice maslinovog ulja
4 zgnječena režnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
2 žlice maslaca
sol
papar
Priprema:
Dobro operite i nožem malo ostružite mladi krumpir. Kuhajte krumpir u većem loncu u zasoljenoj kipućoj vodi oko 20 minuta dok malo ne omekša. Dobro ocijedite i vratite u lonac. Stavite lonac na srednju vatru te dodajte maslinovo ulje, češnjak i ružmarin. Pecite ga tako uz stalno miješanje, sve dok krumpir ne dobije zlatnosmeđu boju. Pripazite da ne prepečete ili zagorite češnjak. Dodajte maslac i začinite solju i paprom. Poslužite vruće.
Mlada mrkva s mentom
Sastojci:
500 g mrkve
1 šalice maslaca ili margarina
3 žlice svježe nasjeckanog lišća mente
Priprema:
Nasjeckajte mrkvu na veće štapiće i skuhajte u slanoj vodi ili pripremite na pari dok ne omekša, ali pripazite da se ne raskuha. Ocijedite ju i stavite u srednje veliku dublju tavu. Dodajte maslac i mentu i pecite uz povremeno miješanje na srednjoj vatri 5 minuta ili dok se maslac ne otopi. Poslužite toplo.
Uskršnji cheesecake
Sastojci:
1 žlica maslaca, omekšanog
120 g fino mljevenih blanširanih badema
900 g krem-sira, sobne temperature
1/2 šalice vrhnja za šlag
1 i 1/2 šalice šećera
4 velike jaja, umućena
ribana korica 1 limuna
ribana korica 1 naranče
1 žličica ekstrakta bourbon vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Maslacem namažite okrugli lim za pečenje (20 cm promjer, barem 7 cm dubina) i preko njega naspite mljevene bademe.
U zdjeli električnim mikserom umutite krem sir, vrhnje i šećer dok ne postane glatko, zatim dodajte jaja i dobro izmiksajte. Na kraju u kremu sjedinite i vaniliju te korice limuna i naranče.
Ulijte kremu u okrugli lim za pečenje i stavite ga u veći duboki lim za pečenje. Stavite ih u pećnicu i pažljivo u veći lim dodajte dovoljno kipuće vode da dosegne 2/3 visine okruglog lima za pečenje. Pecite dok se ne stvrdne oko 2 sata, po potrebi dodajući još kipuće vode. Ugasite pećnicu i odškrinite vratašca. Ostavite kolač da se ohladi u pećnici. Zatim ga prebacite u hladnjak i ostavite preko noći da se dobro ohladi.
Ukusna krema od mlaćenice s jagodama
Sastojci:
1 i 1/2 žličice želatine u prahu bez okusa
3/4 šalice šećera
1 šalica mlaćenice (dolje je zamjenski recept)
1 i 1/2 šalica vrhnja za šlaga
450 g jagoda, očišćene i narezane na četvrtine
1 žličica svježe iscijeđenog limunovog soka
Zamjena za mlaćenicu:
125 ml običnog jogurta
125 ml mlijeka
2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
Priprema:
Za mlaćenicu: sve sastojke dobro izmiješati i ostaviti da miruje pola sata - nakon toga koristiti kao mlaćenicu.
U malom lončiću pomiješajte želatinu s 3 i pol žlice hladne vode. Ostavite 5 minuta a zatim zagrijte na maloj toplini dok se želatina u potpunosti ne rastopi, oko 30 sekundi.
U velikoj posudi izmiksati 1/4 šalice šećera s mlaćenicom. Dok još uvijek miksajte dodajte želatinu u tankom mlazu. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag i 1/4 šalice šećera, sve dok se šlag ne počne formirati - ali je još uvijek pomalo mekan.
Plastičnom ili gumenom žlicom lagano umiješajte polovicu šlaga u mlaćenicu. A nakon toga dodajte i ostatak šlaga i izmiješajte. Smjesu stavite u navlažene male posudice, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem 6 sati.
Kada ste spremni za posluživanje jagode pomiješajte s četvrtinom šalice šećera, sokom od limuna i jednom žlicom vode. Ostavite da odstoje 5 minuta.
Navlaženim nožem prođite uz rub posudica, te ih nakon toga nakratko umočite u kipuću vodu (kako bi se lakše odvojile i "ispale" iz nje) prije nego ih prevrnete na tanjurić. Poslužite s jagodama.