Jesi li već isplanirala svoj jelovnik za Uskrs? Ako ne, vrijeme je da ozbiljno počneš razmišljati o tome što će se sve naći na tvom blagdanskom stolu.
Budući da smo tek zakoračili u proljeće, uskrsnim receptima se veselimo i jer službeno prelazimo u sezonu svježeg povrća, jela i slastica s proljetnom tematikom.
A kao jedno od najboljih mjesta za traženje gastro inspiracije definitivno su food blogovi, stoga i ovog blagdana ideje tražimo kod kreativnih i talentiranih domaćih blogera.
Tako smo kod Irene Gavran s bloga Pregacha pronašle savršeni recept za nezaobilaznu šunku u kruhu, ali u malo drugačijoj i sočnijoj verziji; Matejka Buča koja stoji iza bloga Like Chocolate podijelila je super recept za punjena čokoladna jaja koja će posebno oduševiti one najmlađe (ali i sve ljubitelje slatkog); a Nina Mrvica s Bake me by Nina otkrila je recept za uskrsnu tortu čiji je okus vanilije i buttercream kreme jednako veličanstven kao i njezin izgled.
Pregacha: Kruh punjen rolanom šunkom, pršutom, hrenom i jajima
Sastojci:
- 5 tvrdo kuhanih jaja
- 400g rolane šunke
- 100g hrena
- 250ml vrhnja za kuhanje
- 200g pršuta
- 200g rolane šunke narežite na tanke šnite. Preostalih 200g sameljite (u sjeckalici ili blenderu) pa dodajte hren, vrhnje za kuhanje i jedno kuhano jaje. Još malo smiksajte da se sve poveže. Dobit ćete smjesu sličnu pašteti. -Kruh
- 300g brašna
- 2dcl toplog mlijeka
- Pola vrećice kvasca
- Žličica šećera
- Žličica soli
- 1 žlica kiselog vrhnja
- Žličica ulja
- Jaje za premazivanje
Priprema:
- Brašno uspi u posudu u kojoj ćeš mijesiti kruh i napravi rupu u sredini. U toplo mlijeko stavi žličicu šećera i kvasac pa ostavi da kvasac nadođe. Smjesu dodaj brašnu, kao i sol, kiselo vrhnje i ulje. Mijesi par minuta. Prekrij krpom i ostavi tijesto 20ak min na toplom.
- Kad je tijesto odstojalo, prebaci ga na površinu koju si posula brašnom. Razvi ga u pravokutnik debljine 1 cm.
- Na sredinu tijesta posloži cca 6 kriški pršuta, na pršut poslaži tanko rezanu šunku, pa premaži smjesom od hrena i šunke i posloži 4 kuhana jaja u niz. Kruh pažljivo zarolaj pa ga okreni. Neka ti rubovi budu dolje da se ne razdvoji prilikom pečenja a krajeve dobro zatvori kako ne bi curio nadjev. Kruh pokrij krpom i ostavi 10 minuta na toplom da odmori.
- Kruh premaži umućenim jajetom i peci 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Like Chocolate: Punjena čokoladna jaja
Sastojci (za 6 komada):
- 250 g mascarponea
- 150 g vrhnja za šlag, mliječnog
- 1 vrećica bourbon vanilija šećera
- 50 g šećera u prahu
- 6 žličica džema od marelica
- 6 čokoladnih jaja, šupljih
Priprema:
- Mascarpone pomiješaj s bourbon vanilija šećerom i šećerom u prahu, izmiksaj.
- Ulij vrhnje za šlag pa miksaj dok krema ne postane gusta i lagana. Ohladi do korištenja (ili ne moraš).
- Čokoladnim jajima pažljivo odreži vrh pa prstima otkini male dijelove kako bi dobila nepravilni rub.
- Svako jaje do vrha napuni kremom pa u sredinu pomoću dvije žličice stavi džem od marelica.
- Posluži ohlađeno, dobar tek!
Bake me by Nina: Uskrsna torta
Sastojci:
BISKVIT
- 220 g maslaca sobne temperature
- 280 g šećera
- 115 g ulja
- 4 jaja L veličine
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
- 420 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
- prstohvat soli
- 115 g kiselog vrhnja
- 225 g mlijeka
SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
- 6 bjelanjaka (L jaje)
- 385 g šećera
- 450 g maslaca sobne temperature
- jestiva prehrambena boja, roza ili po želji
DODATNO
- 1 žlica kakao praha
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 100 g marcipana
- 30 g čipsa od kokosa
Priprema:
BISKVIT
- Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva. Pripremi tri kalupa za tortu promjera 20 cm, dno im obloži papirom za pečenje, a rubove namasti.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavi maslac pa ga izradi lopaticom ili spiralnim nastavkom na klasičnom mikseru. Dodaj šećer pa nastavi izrađivati dok ne dobiješ povezanu i kompaktnu smjesu, oko 2 minute.
- Sada dodaj jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodaj sol i ekstrakt vanilije.
- U zasebnoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Pola količine dodaj smjesi s maslacem pa lopaticom ili spiralnim nastavcima poveži smjesu. Dodaj kiselo vrhnje i mlijeko te izradi smjesu. Sada dodaj preostalo brašno i sve poveži.
- Biskvit ravnomjerno rasporedi u kalupe (oko 500 g po kalupu). Peci 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite ostavi 10-ak minuta u kalupu pa ih prebaci na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Po potrebi ohlađene biskvite poravnaj koristeći nazubljen nož.
KREMA
- Bjelanjke i šećer stavi u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhaj na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok ti se šećer ne otopi. Za ovaj korak će ti trebati nekoliko minuta.
- Posudu makni s pare, obriši dno te miksaj na srednjoj brzini dok ne postigneš sjajnu meringue, a posuda bude hladna na dodir. Za ovaj korak će ti trebati 5-8 minuta.
- Dodaj maslac sobne temperature koji si prethodno iskidala na kockice pa miksaj dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako ti je maslac previše mekan tada ti se krema može grudati, nastavi miksati dok ne postigneš kompaktnu kremu.
- Gotovoj kremi dodaj jestivu boju pa mikserom izradi kremu kako bi se boja ravnomjerno rasporedila. Kremu možeš odmah koristiti.
DEKORACIJA, KAKAO PASTA ZA ŠPRICANJE I GNIJEZDO
- Pomiješaj kakao i vaniliju kako bi dobila pastu za špricanje torte.
- Čips od kokosa tostiraj u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva na nekoliko minuta, odnosno dok čips ne porumeni.
- Od marcipana napravi jaja.
SLAGANJE
- Na podlogu postavi prvi biskvit. Pomoću slastičarske vrećice nanesi trećinu kreme, postavi drugi biskvit te na njega postavi drugu trećinu kreme. Postavi zadnji biskvit pa preostalom kremom ukrasi cijelu tortu.
- Kist za premazivanje umoči u pastu od kakaa i vanilije pa prstom prođi po nitima kista kako bi pasta pošpricala tortu. Pošpricaj cijelu tortu.
- Tostirani kokos složi u krug poput gnijezda. Na vrh postavi jaja od marcipana. Tortu ohladi prije posluživanja.