Gastro
Uskrsni recepti

Uskrs kod domaćih blogera: Tri recepta koja želimo isprobati

Uskrs kod domaćih blogera: Tri recepta koja želimo isprobati
Malo drugačija šunka u kruhu, punjena čokoladna jaja i veličanstvena uskrsna torta ovog će se Uskrsa svakako naći i na našem blagdanskom stolu zahvaljujući sjajnim receptima domaćih food blogera

Jesi li već isplanirala svoj jelovnik za Uskrs? Ako ne, vrijeme je da ozbiljno počneš razmišljati o tome što će se sve naći na tvom blagdanskom stolu.

Budući da smo tek zakoračili u proljeće, uskrsnim receptima se veselimo i jer službeno prelazimo u sezonu svježeg povrća, jela i slastica s proljetnom tematikom.

A kao jedno od najboljih mjesta za traženje gastro inspiracije definitivno su food blogovi, stoga i ovog blagdana ideje tražimo kod kreativnih i talentiranih domaćih blogera.

Tako smo kod Irene Gavran s bloga Pregacha pronašle savršeni recept za nezaobilaznu šunku u kruhu, ali u malo drugačijoj i sočnijoj verziji; Matejka Buča koja stoji iza bloga Like Chocolate podijelila je super recept za punjena čokoladna jaja koja će posebno oduševiti one najmlađe (ali i sve ljubitelje slatkog); a Nina Mrvica s Bake me by Nina otkrila je recept za uskrsnu tortu čiji je okus vanilije i buttercream kreme jednako veličanstven kao i njezin izgled.

Pregacha: Kruh punjen rolanom šunkom, pršutom, hrenom i jajima

Sastojci:

5 tvrdo kuhanih jaja

400g rolane šunke

100g hrena

250ml vrhnja za kuhanje

200g pršuta

200g rolane šunke narežite na tanke šnite. Preostalih 200g sameljite (u sjeckalici ili blenderu) pa dodajte hren, vrhnje za kuhanje i jedno kuhano jaje. Još malo smiksajte da se sve poveže. Dobit ćete smjesu sličnu pašteti. -Kruh

300g brašna

2dcl toplog mlijeka

Pola vrećice kvasca

Žličica šećera

Žličica soli

1 žlica kiselog vrhnja

Žličica ulja

Jaje za premazivanje

Priprema:

Brašno uspi u posudu u kojoj ćeš mijesiti kruh i napravi rupu u sredini. U toplo mlijeko stavi žličicu šećera i kvasac pa ostavi da kvasac nadođe. Smjesu dodaj brašnu, kao i sol, kiselo vrhnje i ulje. Mijesi par minuta. Prekrij krpom i ostavi tijesto 20ak min na toplom.

Kad je tijesto odstojalo, prebaci ga na površinu koju si posula brašnom. Razvi ga u pravokutnik debljine 1 cm.

Na sredinu tijesta posloži cca 6 kriški pršuta, na pršut poslaži tanko rezanu šunku, pa premaži smjesom od hrena i šunke i posloži 4 kuhana jaja u niz. Kruh pažljivo zarolaj pa ga okreni. Neka ti rubovi budu dolje da se ne razdvoji prilikom pečenja a krajeve dobro zatvori kako ne bi curio nadjev. Kruh pokrij krpom i ostavi 10 minuta na toplom da odmori.

Kruh premaži umućenim jajetom i peci 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

Like Chocolate: Punjena čokoladna jaja

Sastojci (za 6 komada):

250 g mascarponea

150 g vrhnja za šlag, mliječnog

1 vrećica bourbon vanilija šećera

50 g šećera u prahu

6 žličica džema od marelica

6 čokoladnih jaja, šupljih

Priprema:

Mascarpone pomiješaj s bourbon vanilija šećerom i šećerom u prahu, izmiksaj.

Ulij vrhnje za šlag pa miksaj dok krema ne postane gusta i lagana. Ohladi do korištenja (ili ne moraš).

Čokoladnim jajima pažljivo odreži vrh pa prstima otkini male dijelove kako bi dobila nepravilni rub.

Svako jaje do vrha napuni kremom pa u sredinu pomoću dvije žličice stavi džem od marelica.

Posluži ohlađeno, dobar tek!

Bake me by Nina: Uskrsna torta

Sastojci:

BISKVIT

220 g maslaca sobne temperature

280 g šećera

115 g ulja

4 jaja L veličine

1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije

420 g glatkog brašna

1 vrećica praška za pecivo (12 g)

prstohvat soli

115 g kiselog vrhnja

225 g mlijeka

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

6 bjelanjaka (L jaje)

385 g šećera

450 g maslaca sobne temperature

jestiva prehrambena boja, roza ili po želji

DODATNO

1 žlica kakao praha

2 žlice ekstrakta vanilije

100 g marcipana

30 g čipsa od kokosa

Priprema:

BISKVIT

Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva. Pripremi tri kalupa za tortu promjera 20 cm, dno im obloži papirom za pečenje, a rubove namasti.

U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavi maslac pa ga izradi lopaticom ili spiralnim nastavkom na klasičnom mikseru. Dodaj šećer pa nastavi izrađivati dok ne dobiješ povezanu i kompaktnu smjesu, oko 2 minute.

Sada dodaj jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodaj sol i ekstrakt vanilije.

U zasebnoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Pola količine dodaj smjesi s maslacem pa lopaticom ili spiralnim nastavcima poveži smjesu. Dodaj kiselo vrhnje i mlijeko te izradi smjesu. Sada dodaj preostalo brašno i sve poveži.

Biskvit ravnomjerno rasporedi u kalupe (oko 500 g po kalupu). Peci 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Biskvite ostavi 10-ak minuta u kalupu pa ih prebaci na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Po potrebi ohlađene biskvite poravnaj koristeći nazubljen nož.

KREMA

Bjelanjke i šećer stavi u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhaj na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok ti se šećer ne otopi. Za ovaj korak će ti trebati nekoliko minuta.

Posudu makni s pare, obriši dno te miksaj na srednjoj brzini dok ne postigneš sjajnu meringue, a posuda bude hladna na dodir. Za ovaj korak će ti trebati 5-8 minuta.

Dodaj maslac sobne temperature koji si prethodno iskidala na kockice pa miksaj dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako ti je maslac previše mekan tada ti se krema može grudati, nastavi miksati dok ne postigneš kompaktnu kremu.

Gotovoj kremi dodaj jestivu boju pa mikserom izradi kremu kako bi se boja ravnomjerno rasporedila. Kremu možeš odmah koristiti.

DEKORACIJA, KAKAO PASTA ZA ŠPRICANJE I GNIJEZDO

Pomiješaj kakao i vaniliju kako bi dobila pastu za špricanje torte.

Čips od kokosa tostiraj u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva na nekoliko minuta, odnosno dok čips ne porumeni.

Od marcipana napravi jaja.

SLAGANJE

Na podlogu postavi prvi biskvit. Pomoću slastičarske vrećice nanesi trećinu kreme, postavi drugi biskvit te na njega postavi drugu trećinu kreme. Postavi zadnji biskvit pa preostalom kremom ukrasi cijelu tortu.

Kist za premazivanje umoči u pastu od kakaa i vanilije pa prstom prođi po nitima kista kako bi pasta pošpricala tortu. Pošpricaj cijelu tortu.

Tostirani kokos složi u krug poput gnijezda. Na vrh postavi jaja od marcipana. Tortu ohladi prije posluživanja.