Dvanaesti zagrebački međunarodni festival vina i kulinarstva koji se održava 24 i 25. studenoga 2017 godine, u zagrebačkom hotelu Esplanade. Festival u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude će biti otvoren 24. studenoga (petak) u 11 sati. Gotovo 300 vinara predstavit će gostima svoja vina, a osim hrvatskih vinara izlagat će i gosti iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Italije, Crne Gore, Makedonije, Portugala, Bosne i Hercegovine te Srbije.
Kao i svake godine sastavni dio festivala su vrhunske vinske radionice koje vode poznati enolozi sommelieri. Izdvojili bismo Viteški turnir: Izbor hrvatskog viteškog vina i dodjele priznanja najboljim vinima četvrte sezone ocjenjivanja Kluba Vinske zvijezde, ako i crne adute vinskoga kralja. Na radionici 30 YEARS of CHÂTEAU GRUAUD LAROSE 1979 - 2009 upoznat ćete 30 godina Château Gruaud Larose-a (Second Grand Cru Classé) kroz 6 legendarnih berbi u najboljem izdanju. Na radionici Engleski pjenušci, nova Champagne? predstavljaju se uzbudljive novosti za vinski svijet s Britanskoga otoka. Klimatske promjene zajedno s vizionarskom upornošću pionira proizvodnje Engleskog pjenušca pokazuju dojmljive rezultate. Slagalica uspješnog terroira se upotpunjuje i postaje iznimno prepoznatljiva. Tlo je odavno pogodno. Klima iz sezonu u sezonu pruža sve bolje uvjete za odlične berbe. Nastanjivanje velikih šampanjskih sorti u vinograde te uz sve bogatije iskustvo podrumarstva tradicionalne metode proizvodnje pjenušaca obećavaju perspektivnu i uzbudljivu budućnost.
Na radionicama će također biti predstavljena vina - vertikala Château Latour, velika vertikala Merlota – Chateau Kamnik, Skopje, veliki šampanjci Taittinger (Reims, Francuska), Almaviva – Baron Philippe de Rothschild – Viña Concha y Toro, amfore vinarije Tomac, najpoznatija vina Goriških Brda i Veliki Pjenušci Majolini, Ome, Italija.
Udruga Graševina Croatica će na radionici "Jeste li sigurni da znate sve o Graševini?" raspravljati o tome poznajemo li mogućnosti i kvalitetu graševine.
Ovaj po mnogima najraskošniji festival vina u Hrvatskoj održat će se na predivnoj lokaciji u hotelu Esplanade na površini od oko 2500 m2, okupit će više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca: vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz Europske unije i zemalja našeg okruženja, a ostali dijelovi svijeta bit će zastupljeni putem uvoznika.
Budući da se priredba održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana bit će to ujedno i dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja.
Više informacija o radionicama, akcijama na www.vino.com.hr
Radno vrijeme :
Petak, festival je otvoren od 11 do 18 sati.
Subota, festival je otvoren od 11 do 18 sati
U zagrebačkom hotelu Esplanade 24.i 25. studenog održava se poznati festival vina i hrane