Marmeladni gurmanski užitak
(za oko 40-ak malih keksića)
Ovo su slano-slatki keksići za ljude koji vole neobične stvari i kombinacije zato jer u njega ide – plavi sir (odnosno neka vrsta s plavom plijesni) – kao što su gorgonzola, roquefort, danish blue (danablu), paladin, stilton... No, u njih možete staviti i neku drugu vrstu aromatičnog sira - brie, camembert... ili pak neki drugi omiljeni sir, čak će poslužiti i naribani edamer ili gouda. Isto tako i marmelada može biti koja god poželite (šljiva, šipak, jagoda, smokve...). Na vam je da pronađete svoju omiljenu kombinaciju – a tu vam je samo nebo granica što ćete odabrati.
Dodatak četvrtini tijesta:
100 grama plavog sira (ili sira po izboru)
svježe mljeveni papr
marmelada po izboru
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa te u lim stavite masni papir za pečenje. Smjesu za kekse, papar i sir stavite u posudu i miksajte srednjom brzinom sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i izvaljajte tanko (oko 3 mm).
Kalupima izrezujte male krugove i stavite na papir za pečenje. Koristeći palac svaki keks na sredini utisnite i u tu udubinu stavite malo marmelade. Pecite 12 do 15 minuta sve dok keksi lagano ne porumene. Kad ih izvadite iz pećnice ostavite ih 15-ak minuta da se ohlade u limu u kojem su se pekli.