Gastro
Gastro

Ukusni keksi za zimske dane

Ukusni keksi za zimske dane
Iz jedne smjese napravite četiri vrste keksića

Ove blagdanske sezone usprobajte proširiti kolekciju svojih slastica, kolača i keksi s ovim jednostavnim receptom za tijesto koje može biti baza za četiri (a i mnogo više) potpuno različita keksa. Od gurmana do ljubitelja čokolade, ovi keksi  imaju nešto što će se svakome dopasti. Osnovno tijesto više nego jednostavno: 2 šalice neslanog maslaca i 4 šalice brašna (oštro ili pola/pola). Mikserom dobro izmješajte ta dva sastojka i spremni ste dalje se uhvatiti u koštac s ovim ukusnim keksima. Tijesto podijelite na četiri ravnomjerna dijela i spremni ste za dodavanje posebnih sastojaka. Ako želite isprobati sva četiri recepta, ali se brinete što imate četiri tijesta, a samo jednu jedinu pećnicu – bez brige! Tanki čokoladno mentolni keksi se moraju hladiti najmanje sat vremena, a oni od badema tri sata. Dok završite s jednim kolačićima, ovi idući već će biti spremni – ili još bolje – ostavite ih u hladnjaku ili frizeru i napravite neki drugi dan.  

Izvor: Sheknows.com

Marmeladni gurmanski užitak

(za oko 40-ak malih keksića)

Ovo su slano-slatki keksići za ljude koji vole neobične stvari i kombinacije zato jer u njega ide – plavi sir (odnosno neka vrsta s plavom plijesni) – kao što su gorgonzola, roquefort, danish blue (danablu), paladin, stilton... No, u njih možete staviti i neku drugu vrstu aromatičnog sira - brie, camembert... ili pak neki drugi omiljeni sir, čak će poslužiti i naribani edamer ili gouda.  Isto tako i marmelada može biti koja god poželite (šljiva, šipak, jagoda, smokve...). Na vam je da pronađete svoju omiljenu kombinaciju – a tu vam je samo nebo granica što ćete odabrati.

Dodatak četvrtini tijesta: 100 grama plavog sira (ili sira po izboru) svježe mljeveni papr marmelada po izboru Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa te u lim stavite masni papir za pečenje. Smjesu za kekse, papar i sir stavite u posudu i miksajte srednjom brzinom sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i izvaljajte tanko (oko 3 mm). Kalupima izrezujte male krugove i stavite na papir za pečenje. Koristeći palac svaki keks na sredini utisnite i u tu udubinu stavite malo marmelade. Pecite 12 do 15 minuta sve dok keksi lagano ne porumene. Kad ih izvadite iz pećnice ostavite ih 15-ak minuta da se ohlade u limu u kojem su se pekli.

Božanstveni bademovi keksi

(za 30 – 40 keksi) Ovi keksi su više nego ukusni, a ovisno o tome koliko smeljete bademe, konzistencija keksa će biti toliko glatka da neki ne bi niti primijetili da se u njima nalazi ovo orašasto voće.

Dodatak četvrtini tijesta: 85 grama mljevenih badema 50 grama šećera u prahu 1 žličica ekstrakta vanilije 1/2 žličica soli 1/4 žličica sode bikarbone Mikserom povežite osnovno tijesto i sve dodatke (po želji možete dodati i nekoliko krupnije narezanih badema). Tijesto formirajte u oblik diska (okruglo, spljošteno), dobro omotajte plastičnom folijom i ostavite hladiti tri sata. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva Celzijusa, u lim stavite papir za pečenje. Ohlađeno tijesto stavite između dva masna papira i izvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Kekse modlicama oblikujte u koji god želite oblik, ili pak ih možete izrezati i nožem, i stavite na papir za pečenje. Pecite oko 12 -15 minuta, sve dok tijesto ne porumeni. Ohladite prije služenja.

Aromatične kuglice

Ovo su pravi blagdanski mirisni keksi. Po želji im uz cimet možete dodati i malo muškatnog oraščića, vanilin šećera, anisa, klinčića...

Dodatak četvrtini tijesta: 1 veliko jaje 3/4 šećera u prahu 1.5 žličica soka od limuna 1/4 žličica ekstrakta od vanilije 1/2 žličice sode bikarbona 1/8 žličice soli 1/4 šalice brašna (samo po potrebi) Za uvaljati: 2 žlice šećera (može i malo vanilin šećera) 1 žličica cimeta 1 žlica sitno mljevenih badema ili oraha Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa, u lim stavite papir za pečenje. U velikoj zdjeli osnovno tijesto dobro izmiksajte s jajem i šećerom. Zatim dodajte sok od limuna, ekstrakt vanilije, sodu bikarbonu i sol. Sve dobro izmiksajte. Ako se tijesto čini premekano, dodajte i još malo dodatnog brašna. U maloj zdjelici pomiješajte sastojke za "valjanje" – šećer, cimet i bademe ili orahe. Tijesto rukama oblikujte u male kuglice, a zatim ih uvaljajte u pripremljenu aromatičnu smjesu te stavljajte u lim za pečenje. Pecite 8 do 10 minuta dok kuglice ne porumene.

Tanki čoko-mentol keksi

(za oko 40-ak keksića)

Svi će obožavati ove ukusne kekse. Hrskavi keksi prekriveni creme de menthe čokoladom su božanstveni, a ono što morate znati jest da su ukusniji što su hladniji – pa čak i smrznuti.

Dodatak četvrtini tijesta: 3 žlice nezaslađenog kakao praška 1/2 žličice soli 1 šalica šećera u prahu 1/2 žličice ekstrakta vanilije 1/4 žličice sode bikarbone 1/4 šalice brašna (po potrebi) Za preljev od čokolade: 25 dkg After eight čokoladica ili neke druge mentol čokolade (a možete i sami napraviti glazuru samo od čokolade ili joj dodati otopljene mentol bombone ili ekstrakt mentola) po želji – nekoliko rebra čokolade za kuhanje 1/2 šalice maslaca Osnovno tijesto stavite u veliku posudu, dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiksajte. Tijesto oblikujte u dugački valjak širine oko 1.5 cm. Ako vam se učini da je tijesto premekano, umiješajte i malo brašna (kao što smo napisali, samo ako je potrebno). Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite hladiti jedan sat dok tijesto ne postane posve čvrsto. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzijusa, a na lim stavite papir za pečenje. Tijesto narežite na tanke kolutiće debljine oko pola centimetra i stavite na papir za pečenje. Svaki keksić izbidite nekoliko puta vilicom. Pecite 13 do 15 minuta. Ohladite kekse u potpunosti prije nego ih krenete umakati ili premazivati kremom. Stavite maslac u posudu i otopite ga na najslabijem plamenu. Izvadite mentol čokoladice iz papirića i dodajte maslacu. Konstantno miješajte sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi (možete dodati i nekoliko kockica crne čokolade za kuhanje). Zatim maknite s plamena. Kekse možete premazivati smjesom ili pak ih cijele uroniti u smjesu i onda vaditi vilicom. Ostavite ih da se hlade na masnom papiru, a po želji ih možete posipati čokoladnim mrvicama ili šećerom u prahu.  Ako se čokolada ohladi i zgusne prije nego umočite sve kekse – ponovo je zagrijte. Jednostavna čokoladna glazura - 20 dag čokolade rastopiti u 8 žlica mlijeka, dodati 2 žlice šećera i 10 dag margarina. Na kraju dodati i nekoliko kapi ekstrakta mentola.