Gastro
Gastro

Ukusni keksi za zimske dane

Ukusni keksi za zimske dane
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz jedne smjese napravite četiri vrste keksića

Ove blagdanske sezone usprobajte proširiti kolekciju svojih slastica, kolača i keksi s ovim jednostavnim receptom za tijesto koje može biti baza za četiri (a i mnogo više) potpuno različita keksa. Od gurmana do ljubitelja čokolade, ovi keksi  imaju nešto što će se svakome dopasti. Osnovno tijesto više nego jednostavno: 2 šalice neslanog maslaca i 4 šalice brašna (oštro ili pola/pola). Mikserom dobro izmješajte ta dva sastojka i spremni ste dalje se uhvatiti u koštac s ovim ukusnim keksima. Tijesto podijelite na četiri ravnomjerna dijela i spremni ste za dodavanje posebnih sastojaka. Ako želite isprobati sva četiri recepta, ali se brinete što imate četiri tijesta, a samo jednu jedinu pećnicu – bez brige! Tanki čokoladno mentolni keksi se moraju hladiti najmanje sat vremena, a oni od badema tri sata. Dok završite s jednim kolačićima, ovi idući već će biti spremni – ili još bolje – ostavite ih u hladnjaku ili frizeru i napravite neki drugi dan.  

Izvor: Sheknows.com

Marmeladni gurmanski užitak

(za oko 40-ak malih keksića)

Ovo su slano-slatki keksići za ljude koji vole neobične stvari i kombinacije zato jer u njega ide – plavi sir (odnosno neka vrsta s plavom plijesni) – kao što su gorgonzola, roquefort, danish blue (danablu), paladin, stilton... No, u njih možete staviti i neku drugu vrstu aromatičnog sira - brie, camembert... ili pak neki drugi omiljeni sir, čak će poslužiti i naribani edamer ili gouda.  Isto tako i marmelada može biti koja god poželite (šljiva, šipak, jagoda, smokve...). Na vam je da pronađete svoju omiljenu kombinaciju – a tu vam je samo nebo granica što ćete odabrati.

Dodatak četvrtini tijesta: 100 grama plavog sira (ili sira po izboru) svježe mljeveni papr marmelada po izboru Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa te u lim stavite masni papir za pečenje. Smjesu za kekse, papar i sir stavite u posudu i miksajte srednjom brzinom sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i izvaljajte tanko (oko 3 mm). Kalupima izrezujte male krugove i stavite na papir za pečenje. Koristeći palac svaki keks na sredini utisnite i u tu udubinu stavite malo marmelade. Pecite 12 do 15 minuta sve dok keksi lagano ne porumene. Kad ih izvadite iz pećnice ostavite ih 15-ak minuta da se ohlade u limu u kojem su se pekli.

Božanstveni bademovi keksi

(za 30 – 40 keksi) Ovi keksi su više nego ukusni, a ovisno o tome koliko smeljete bademe, konzistencija keksa će biti toliko glatka da neki ne bi niti primijetili da se u njima nalazi ovo orašasto voće.

Dodatak četvrtini tijesta: 85 grama mljevenih badema 50 grama šećera u prahu 1 žličica ekstrakta vanilije 1/2 žličica soli 1/4 žličica sode bikarbone Mikserom povežite osnovno tijesto i sve dodatke (po želji možete dodati i nekoliko krupnije narezanih badema). Tijesto formirajte u oblik diska (okruglo, spljošteno), dobro omotajte plastičnom folijom i ostavite hladiti tri sata. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva Celzijusa, u lim stavite papir za pečenje. Ohlađeno tijesto stavite između dva masna papira i izvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Kekse modlicama oblikujte u koji god želite oblik, ili pak ih možete izrezati i nožem, i stavite na papir za pečenje. Pecite oko 12 -15 minuta, sve dok tijesto ne porumeni. Ohladite prije služenja.

Aromatične kuglice

Ovo su pravi blagdanski mirisni keksi. Po želji im uz cimet možete dodati i malo muškatnog oraščića, vanilin šećera, anisa, klinčića...

Dodatak četvrtini tijesta: 1 veliko jaje 3/4 šećera u prahu 1.5 žličica soka od limuna 1/4 žličica ekstrakta od vanilije 1/2 žličice sode bikarbona 1/8 žličice soli 1/4 šalice brašna (samo po potrebi) Za uvaljati: 2 žlice šećera (može i malo vanilin šećera) 1 žličica cimeta 1 žlica sitno mljevenih badema ili oraha Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa, u lim stavite papir za pečenje. U velikoj zdjeli osnovno tijesto dobro izmiksajte s jajem i šećerom. Zatim dodajte sok od limuna, ekstrakt vanilije, sodu bikarbonu i sol. Sve dobro izmiksajte. Ako se tijesto čini premekano, dodajte i još malo dodatnog brašna. U maloj zdjelici pomiješajte sastojke za "valjanje" – šećer, cimet i bademe ili orahe. Tijesto rukama oblikujte u male kuglice, a zatim ih uvaljajte u pripremljenu aromatičnu smjesu te stavljajte u lim za pečenje. Pecite 8 do 10 minuta dok kuglice ne porumene.

Tanki čoko-mentol keksi

(za oko 40-ak keksića)

Svi će obožavati ove ukusne kekse. Hrskavi keksi prekriveni creme de menthe čokoladom su božanstveni, a ono što morate znati jest da su ukusniji što su hladniji – pa čak i smrznuti.

Dodatak četvrtini tijesta: 3 žlice nezaslađenog kakao praška 1/2 žličice soli 1 šalica šećera u prahu 1/2 žličice ekstrakta vanilije 1/4 žličice sode bikarbone 1/4 šalice brašna (po potrebi) Za preljev od čokolade: 25 dkg After eight čokoladica ili neke druge mentol čokolade (a možete i sami napraviti glazuru samo od čokolade ili joj dodati otopljene mentol bombone ili ekstrakt mentola) po želji – nekoliko rebra čokolade za kuhanje 1/2 šalice maslaca Osnovno tijesto stavite u veliku posudu, dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiksajte. Tijesto oblikujte u dugački valjak širine oko 1.5 cm. Ako vam se učini da je tijesto premekano, umiješajte i malo brašna (kao što smo napisali, samo ako je potrebno). Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite hladiti jedan sat dok tijesto ne postane posve čvrsto. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzijusa, a na lim stavite papir za pečenje. Tijesto narežite na tanke kolutiće debljine oko pola centimetra i stavite na papir za pečenje. Svaki keksić izbidite nekoliko puta vilicom. Pecite 13 do 15 minuta. Ohladite kekse u potpunosti prije nego ih krenete umakati ili premazivati kremom. Stavite maslac u posudu i otopite ga na najslabijem plamenu. Izvadite mentol čokoladice iz papirića i dodajte maslacu. Konstantno miješajte sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi (možete dodati i nekoliko kockica crne čokolade za kuhanje). Zatim maknite s plamena. Kekse možete premazivati smjesom ili pak ih cijele uroniti u smjesu i onda vaditi vilicom. Ostavite ih da se hlade na masnom papiru, a po želji ih možete posipati čokoladnim mrvicama ili šećerom u prahu.  Ako se čokolada ohladi i zgusne prije nego umočite sve kekse – ponovo je zagrijte. Jednostavna čokoladna glazura - 20 dag čokolade rastopiti u 8 žlica mlijeka, dodati 2 žlice šećera i 10 dag margarina. Na kraju dodati i nekoliko kapi ekstrakta mentola.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx