Pržene lignje sa šparogama
Sastojci
450 g lignji, očišćenih i narezanih na kolutiće
širine 1 cm
225 g svježih šparoga, dijagonalno narezanih
na dužinu od 6,5 cm
2 žlice ulja od kikirikija
2 režnja češnjaka, oguljenih i sitnonarezanih
2,5 cm korijena đumbira, oguljenog i sitno narezanog
225 g pak choi (kinesko zelje), očišćenog
75 ml pileće juhe
2 žlice soja umaka
2 žlice umaka od ostriga
1 žlica kineskoga rižinog vina ili suhog serija
2 žličice kukuruznog brašna, izmiješanog sa
žlicom vode
1 žlica ulja od sezama
1 žlica prženih sezamovih sjemenki
Za posluživanje
svježe kuhana riža
Priprema
1. Zakuhajte vodu u srednjem loncu. Dodajte lignje i kuhajte ih 30 sekundi. Stavite lignje u cjedilo, ocijedite i odložite.
2. Dodajte komadiće šparoga u kipuću vodu i blanširajte ih 2 minute. Osušite i odložite.
3. Zagrijte vvok ili veću tavu, dodajte ulje od kikirikija i kad je vruće, stavite češnjak i đumbir te pržite uz miješanje 30 sekundi. Dodajte pak choi, pržite uz miješanje 1-2 minute, pa ulijte juhu i kuhajte oko 1 minute.
4. U vrču izmiješajte soja umak, umak od ostriga i kinesko rižino vino ili seri, pa ulijte u vvok.
5. Dodajte lignje i šparoge u vvok te pržite uz miješanje 1 minutu. Umiješajte smjesu od kukuruznog brašna u vvok. Pržite uz miješanje 1 minutu, ili dok se umak ne zgusne i svi sastojci dobro obaviju.
6. Umiješajte sezamovo ulje, još jednom promiješajte i stavite u toplu zdjelu za posluživanje. Pospite prženim sezamovim sjemenkama i odmah poslužite sa svježe kuhanom rižom.
Izvor: Pržena jela,
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec