Zapečene šparoge
Sastojci
2 kg velikih blanširanih šparoga
2 l posoljene kipuće vode
1 jušna žlica maslaca, prstohvat šećera
4 velike rajčice
4 ljutike, 50 g maslaca
3 jušne žlice sitno nasjeckanih listića bosiljka
bijeli papar
160 g plavog sira
40 g vrhnja
Priprema
Ogulite šparoge kako biste uklonili žilave dijelove, očistite i operite. Povežite ih kuhinjskim koncem u četiri vezice i stavite u posoljenu kipuću vodu. Dodajte maslac i šečer, pustite da provri i kuhajte 15-20 minuta. Ocijedite ih, odstranite kuhinjski konac i složite ih u maslacem namazanu vatrostalnu zdjelu. Velike rajčice nakratko uronite u kipuću vodu (nemojte pustiti da se kuhaju), ostavite da se ohlade, raspolovite, ogulite, odstranite jezgru i izvadite sjemenke, te meso narežite na kockice. Ogulite i nasjeckajte ljutike. Rastopite maslac i pržite nasjeckane ljutike, dodajte rajčice i bosiljak, te pirjajte 5 minuta. Mješavinu začinite paprom i prelijte preko šparoga. Vilicom sitno razmrvite sir, pomiješajte sa vrhnjem, time premažite rajčice i pecite oko 5 minuta ispod unaprijed zagrijanoga grilla.
Izvor: Sir
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/