Ukusne i zdrave

Tri recepta za zdrave povrtne juhe koje će te ugrijati ove jeseni

Jesen i zima dva su godišnja doba kada najviše volimo jesti tople juhe, a u nastavku pronađi jednostavne recepte za ukusne juhe od povrća koje će te ostaviti bez teksta

jesen-juhe.jpg
Foto: Unsplash

Juha od rajčice

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 štapića celera, nasjeckana
  • 300 g mrkve, nasjeckane
  • 500 g krumpira, narezanog na kockice
  • 4 lista lovora
  • 5 žlica pirea od rajčice
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice crvenog ili bijelog vinskog octa
  • 4 konzerve nasjeckane rajčice od 400 g
  • 500 g passate
  • 3 povrtne kocke za temeljac
  • 400 ml punomasnog mlijeka
Image
Foto: Unsplash

Ulje, luk, celer, mrkvu, krumpir i lovor stavi u veliki lonac ili duboku tavu i lagano prži dok luk ne omekša – 10 do 15 minuta. Napuni kuhalo za vodu i zakuhaj. Umiješaj pire od rajčice, šećer, ocat, nasjeckanu rajčicu i pasatu pa izmrvi kocke temeljca. Dodaj 1 litru kipuće vode i pusti da se lagano kuha. Poklopi i pirjaj 15 minuta dok krumpir ne omekša, zatim izvadi lovor. Pasiraj štapnim mikserom dok smjesa ne bude glatka. Začini po želji i dodaj još prstohvat šećera ako treba. Juhu sada možeš ohladiti ili odmah jesti. Za posluživanje zagrij juhu, umiješajte mlijeko, ali ne daj da zakipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/4