Juha od rajčice
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 štapića celera, nasjeckana
- 300 g mrkve, nasjeckane
- 500 g krumpira, narezanog na kockice
- 4 lista lovora
- 5 žlica pirea od rajčice
- 2 žlice šećera
- 2 žlice crvenog ili bijelog vinskog octa
- 4 konzerve nasjeckane rajčice od 400 g
- 500 g passate
- 3 povrtne kocke za temeljac
- 400 ml punomasnog mlijeka
Ulje, luk, celer, mrkvu, krumpir i lovor stavi u veliki lonac ili duboku tavu i lagano prži dok luk ne omekša – 10 do 15 minuta. Napuni kuhalo za vodu i zakuhaj. Umiješaj pire od rajčice, šećer, ocat, nasjeckanu rajčicu i pasatu pa izmrvi kocke temeljca. Dodaj 1 litru kipuće vode i pusti da se lagano kuha. Poklopi i pirjaj 15 minuta dok krumpir ne omekša, zatim izvadi lovor. Pasiraj štapnim mikserom dok smjesa ne bude glatka. Začini po želji i dodaj još prstohvat šećera ako treba. Juhu sada možeš ohladiti ili odmah jesti. Za posluživanje zagrij juhu, umiješajte mlijeko, ali ne daj da zakipi.