Juha od brokule
- 900 g brokule
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 velika ljutika, narezana na tanko
- 1 mali krumpir, narezan na kockice
- 500 ml pilećeg temeljca
- 700 ml vode
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice limunovog soka
- malo soli i papra
Stabljike brokule odvoji od krune i nareži ih na tanke ploške, a krune na cvjetiće. U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopi maslac, a zatim umiješaj ulje. Dodaj ljutiku i kuhaj dok ne omekša, 3 do 4 minute, miješajući. Dodaj brokulu, krumpir, 1 žličicu soli i prstohvat crnog papra i kuhaj, povremeno miješajući, dok brokula ne postane svijetlo zelena, oko 5 minuta. Dodaj temeljac i vodu. Poklopi i pirjaj na srednje jakoj vatri dok brokula i krumpir ne omekšaju, 10 do 15 minuta. Ostavi da se ohladi 5 minuta. Blenderom izmiksaj juhu u pire i po potrebi dodaj još vode. Vrati u lonac, umiješaj vrhnje, zatim zagrij na laganoj vatri. Umiješaj sok od limuna, začini solju i crnim paprom.