Ukusne i zdrave

Tri recepta za zdrave povrtne juhe koje će te ugrijati ove jeseni

Jesen i zima dva su godišnja doba kada najviše volimo jesti tople juhe, a u nastavku pronađi jednostavne recepte za ukusne juhe od povrća koje će te ostaviti bez teksta

jesen-juhe.jpg
Foto: Unsplash

Kremasta juha od bundeve i leće

  • 1 žlica maslinovog ulja, plus 1 žličica
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 800 g nasjeckane bundeve, plus sjemenke
  • 100 g crvene leće
  • 1 l vrućeg povrtnog temeljca
  • prstohvat soli i šećera
  • 50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
Image
Foto: Unsplash

Zagrij ulje u velikoj tavi. Prži luk dok ne omekša i počne dobivati zlatnu boju, a zatim umiješaj češnjak, meso bundeve i leću pa zalij vrućim temeljcem. Začini, poklopi i pirjaj 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju. U međuvremenu operi sjemenke bundeve i osuši kuhinjskim papirom. Zagrij žličicu ulja u tavi i prži sjemenke. Miješaj, ali između miješanja poklopi posudu. Kad sjemenke poprime tostiran izgled, dodaj malo soli i prstohvat šećera i dobro promiješaj. Kuhanu smjesu od bundeve izmiksaj u blenderu dok ne postane glatka, zatim dodaj kiselo vrhnje ili grčki jogurt i ponovno izmiksaj. Posluži s prženim sjemenkama koje ćeš posipati po juhi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/4