Kremasta juha od bundeve i leće
- 1 žlica maslinovog ulja, plus 1 žličica
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 800 g nasjeckane bundeve, plus sjemenke
- 100 g crvene leće
- 1 l vrućeg povrtnog temeljca
- prstohvat soli i šećera
- 50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
Zagrij ulje u velikoj tavi. Prži luk dok ne omekša i počne dobivati zlatnu boju, a zatim umiješaj češnjak, meso bundeve i leću pa zalij vrućim temeljcem. Začini, poklopi i pirjaj 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju. U međuvremenu operi sjemenke bundeve i osuši kuhinjskim papirom. Zagrij žličicu ulja u tavi i prži sjemenke. Miješaj, ali između miješanja poklopi posudu. Kad sjemenke poprime tostiran izgled, dodaj malo soli i prstohvat šećera i dobro promiješaj. Kuhanu smjesu od bundeve izmiksaj u blenderu dok ne postane glatka, zatim dodaj kiselo vrhnje ili grčki jogurt i ponovno izmiksaj. Posluži s prženim sjemenkama koje ćeš posipati po juhi.