Ukusne i zdrave, ove sirove praline odličan su slatki međuobrok za energiju

Kada te istovremeno uhvati glad i želja za slatkim, posegni za ovim sirovim pralinama koje je vrlo jednostavno pripremiti

Ukusne i zdrave, ove sirove praline odličan su slatki međuobrok za energiju

Čini se kako je zdrava prehrana ovih dana svima na pameti. Kako smo u karanteni imale više vremena posvetiti se same sebi, više smo tog vremena mogle provesti i istražujući nove recepte i eksperimentiranju u kuhinji. No sada se polako vraćamo svojim užurbanim životima i opet smo u potrazi za jednostavnim receptima

Image

Iako su zdravi, i s orašastim plodovima možeš pretjerati - ovo su iznenađujuće loše stvari do kojih može doći


Sirove praline zbilja su jednostavne za napraviti, a možeš ih u jednom danu pripremiti dovoljno da cijeli tjedan uživaš u njima. Zdrave sastojke od kojih se prave možeš vrlo lako pronaći u supermarketu ili trgovinama zdrave hrane. Jedino što ti je od kuhinjske opreme potrebno za pripremu ovih energetskih bombica je dobar blender. 


Zvijezde ovih recepata su tamna čokolada, kokosovo ulje, datulje i sušene marelice. Tamna čokolada odličan je izvor antioksidansa, a niz masnih kiselina koje se nalaze u kokosovom ulju sigurno će te zasititi do idućeg obroka. Datulje i sušene marelice prepune su zdravih prehrambenih vlakana koje će ti pomoći regulirati probavu i smanjiti osjećaj gladi. 

Praline s bijelom čokoladom


Glazura:

Postupak:

1. U blender stavi sve sastojke i pažljivo pulsirajući blendaj dok se ne povežu.
2. Na široku posudu koja može ići u zamrzivač stavi papir za pečenje. Ruke namaži kokosovim uljem i oblikuj kuglice od smjese. 
3. Kuglice stavi na papir za pečenje i sve skupa prebaci u zamrzivač na 30 minuta do jednog sata. 
4. U tavici pažljivo otopi bijelu čokoladu i kokosovo ulje. Kuglice prekrij otopljenom smjesom i vrati ih nazad u zamrzivač na nekoliko minuta. Tvoje praline su spremne, a kako bi duže ostale svježe, čuvati ih moraš u hladnjaku. 


Potrebno ti je:  

  • 100 grama sitno mljevenih zobenih pahuljica
  • 2 1/2 žlice kokosovog ulja
  • 2 1/2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 1 žličica tahini paste (po izboru)
  • 60 g bijele čokolade
  • 2 žličice kokosovog ulja

Praline s kakaom


Postupak:

1. Otkloni koštice iz datulja ako ih imaju i namoči ih u vrućoj vodi. 
2. Sve suhe sastojke i orašaste plodove stavi u blender i dobro izblendaj. 
3. Otopi kokosovo ulje i dodaj ga u blender zajedno s maslacem od kikirikija i natopljenim datuljama. 
4. Dobro izblendaj dok se svi sastojci ne povežu. Ako je smjesa previše suha, dodaj malo vode u kojoj su se namakale datulje. 
5. Rukama formiraj kuglice i uvaljaj ih u kakao prah. Gotove praline stavi u hladnjak na 10-ak minuta i spremne su za uživanje. 


Potrebno ti je:   

  • 8 datulja
  • 3 žlice kakao praha
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 3 žlice kokosovog brašna
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • Šaka badema
  • 2 žlice proteina graška ili konoplje (po izboru)

Praline sa sušenim marelicama


Glazura:   
Postupak:

1. U blender stavi bademe ili lješnjake i dobro ih usitni.
2. Marelice nareži na sitne komadiće i zajedno s grožđicama i medom dodaj u blender te dobro izblendaj. 
3. Na široku posudu koja može ići u zamrzivač stavi papir za pečenje. Ruke namaži kokosovim uljem i oblikuj kuglice od smjese. 
4. Kuglice stavi na papir za pečenje i sve skupa prebaci u zamrzivač na 30 minuta do jednog sata. 
5. U tavici pažljivo otopi čokoladu i kokosovo ulje. Kuglice prekrij otopljenom smjesom i vrati ih nazad u zamrzivač na nekoliko minuta. Tvoje praline su spremne!


Potrebno ti je:   

  • 150 g sušenih marelica
  • 100 g badema ili lješnjaka
  • 30 g grožđica
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 60 g čokolade
  • 2 žličice kokosovog ulja