Čini se kako je zdrava prehrana ovih dana svima na pameti. Kako smo u karanteni imale više vremena posvetiti se same sebi, više smo tog vremena mogle provesti i istražujući nove recepte i eksperimentiranju u kuhinji. No sada se polako vraćamo svojim užurbanim životima i opet smo u potrazi za jednostavnim receptima.
Sirove praline zbilja su jednostavne za napraviti, a možeš ih u jednom danu pripremiti dovoljno da cijeli tjedan uživaš u njima. Zdrave sastojke od kojih se prave možeš vrlo lako pronaći u supermarketu ili trgovinama zdrave hrane. Jedino što ti je od kuhinjske opreme potrebno za pripremu ovih energetskih bombica je dobar blender.
Zvijezde ovih recepata su tamna čokolada, kokosovo ulje, datulje i sušene marelice. Tamna čokolada odličan je izvor antioksidansa, a niz masnih kiselina koje se nalaze u kokosovom ulju sigurno će te zasititi do idućeg obroka. Datulje i sušene marelice prepune su zdravih prehrambenih vlakana koje će ti pomoći regulirati probavu i smanjiti osjećaj gladi.
Praline s bijelom čokoladom
Glazura:
Postupak:
1. U blender stavi sve sastojke i pažljivo pulsirajući blendaj dok se ne povežu.
2. Na široku posudu koja može ići u zamrzivač stavi papir za pečenje. Ruke namaži kokosovim uljem i oblikuj kuglice od smjese.
3. Kuglice stavi na papir za pečenje i sve skupa prebaci u zamrzivač na 30 minuta do jednog sata.
4. U tavici pažljivo otopi bijelu čokoladu i kokosovo ulje. Kuglice prekrij otopljenom smjesom i vrati ih nazad u zamrzivač na nekoliko minuta. Tvoje praline su spremne, a kako bi duže ostale svježe, čuvati ih moraš u hladnjaku.
Potrebno ti je:
- 100 grama sitno mljevenih zobenih pahuljica
- 2 1/2 žlice kokosovog ulja
- 2 1/2 žlice meda ili javorovog sirupa
- 1 žličica tahini paste (po izboru)
- 60 g bijele čokolade
- 2 žličice kokosovog ulja
Praline s kakaom
Postupak:
1. Otkloni koštice iz datulja ako ih imaju i namoči ih u vrućoj vodi.
2. Sve suhe sastojke i orašaste plodove stavi u blender i dobro izblendaj.
3. Otopi kokosovo ulje i dodaj ga u blender zajedno s maslacem od kikirikija i natopljenim datuljama.
4. Dobro izblendaj dok se svi sastojci ne povežu. Ako je smjesa previše suha, dodaj malo vode u kojoj su se namakale datulje.
5. Rukama formiraj kuglice i uvaljaj ih u kakao prah. Gotove praline stavi u hladnjak na 10-ak minuta i spremne su za uživanje.
Potrebno ti je:
- 8 datulja
- 3 žlice kakao praha
- 2 žlice kokosovog ulja
- 3 žlice kokosovog brašna
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- Šaka badema
- 2 žlice proteina graška ili konoplje (po izboru)
Praline sa sušenim marelicama
Glazura:
Postupak:
1. U blender stavi bademe ili lješnjake i dobro ih usitni.
2. Marelice nareži na sitne komadiće i zajedno s grožđicama i medom dodaj u blender te dobro izblendaj.
3. Na široku posudu koja može ići u zamrzivač stavi papir za pečenje. Ruke namaži kokosovim uljem i oblikuj kuglice od smjese.
4. Kuglice stavi na papir za pečenje i sve skupa prebaci u zamrzivač na 30 minuta do jednog sata.
5. U tavici pažljivo otopi čokoladu i kokosovo ulje. Kuglice prekrij otopljenom smjesom i vrati ih nazad u zamrzivač na nekoliko minuta. Tvoje praline su spremne!
Potrebno ti je:
- 150 g sušenih marelica
- 100 g badema ili lješnjaka
- 30 g grožđica
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 60 g čokolade
- 2 žličice kokosovog ulja