Gastro
Gastro

Ukusne i zdrave, ove sirove praline odličan su slatki međuobrok za energiju

Ukusne i zdrave, ove sirove praline odličan su slatki međuobrok za energiju
Kada te istovremeno uhvati glad i želja za slatkim, posegni za ovim sirovim pralinama koje je vrlo jednostavno pripremiti

Čini se kako je zdrava prehrana ovih dana svima na pameti. Kako smo u karanteni imale više vremena posvetiti se same sebi, više smo tog vremena mogle provesti i istražujući nove recepte i eksperimentiranju u kuhinji. No sada se polako vraćamo svojim užurbanim životima i opet smo u potrazi za jednostavnim receptima   

Sirove praline zbilja su jednostavne za napraviti, a možeš ih u jednom danu pripremiti dovoljno da cijeli tjedan uživaš u njima. Zdrave sastojke od kojih se prave možeš vrlo lako pronaći u supermarketu ili trgovinama zdrave hrane. Jedino što ti je od kuhinjske opreme potrebno za pripremu ovih energetskih bombica je dobar blender.   

Zvijezde ovih recepata su tamna čokolada, kokosovo ulje, datulje i sušene marelice. Tamna čokolada odličan je izvor antioksidansa, a niz masnih kiselina koje se nalaze u kokosovom ulju sigurno će te zasititi do idućeg obroka. Datulje i sušene marelice prepune su zdravih prehrambenih vlakana koje će ti pomoći regulirati probavu i smanjiti osjećaj gladi.     

Praline s bijelom čokoladom

Glazura:   Postupak: 1. U blender stavi sve sastojke i pažljivo pulsirajući blendaj dok se ne povežu. 2. Na široku posudu koja može ići u zamrzivač stavi papir za pečenje. Ruke namaži kokosovim uljem i oblikuj kuglice od smjese.  3. Kuglice stavi na papir za pečenje i sve skupa prebaci u zamrzivač na 30 minuta do jednog sata.  4. U tavici pažljivo otopi bijelu čokoladu i kokosovo ulje. Kuglice prekrij otopljenom smjesom i vrati ih nazad u zamrzivač na nekoliko minuta. Tvoje praline su spremne, a kako bi duže ostale svježe, čuvati ih moraš u hladnjaku. 

Potrebno ti je:  

100 grama sitno mljevenih zobenih pahuljica

2 1/2 žlice kokosovog ulja

2 1/2 žlice meda ili javorovog sirupa

1 žličica tahini paste (po izboru)

60 g bijele čokolade

2 žličice kokosovog ulja

Praline s kakaom

Postupak: 1. Otkloni koštice iz datulja ako ih imaju i namoči ih u vrućoj vodi.  2. Sve suhe sastojke i orašaste plodove stavi u blender i dobro izblendaj.  3. Otopi kokosovo ulje i dodaj ga u blender zajedno s maslacem od kikirikija i natopljenim datuljama.  4. Dobro izblendaj dok se svi sastojci ne povežu. Ako je smjesa previše suha, dodaj malo vode u kojoj su se namakale datulje.  5. Rukama formiraj kuglice i uvaljaj ih u kakao prah. Gotove praline stavi u hladnjak na 10-ak minuta i spremne su za uživanje. 

Potrebno ti je:   

8 datulja

3 žlice kakao praha

2 žlice kokosovog ulja

3 žlice kokosovog brašna

1 žlica maslaca od kikirikija

Šaka badema

2 žlice proteina graška ili konoplje (po izboru)

Praline sa sušenim marelicama

Glazura:    Postupak: 1. U blender stavi bademe ili lješnjake i dobro ih usitni. 2. Marelice nareži na sitne komadiće i zajedno s grožđicama i medom dodaj u blender te dobro izblendaj.  3. Na široku posudu koja može ići u zamrzivač stavi papir za pečenje. Ruke namaži kokosovim uljem i oblikuj kuglice od smjese.  4. Kuglice stavi na papir za pečenje i sve skupa prebaci u zamrzivač na 30 minuta do jednog sata.  5. U tavici pažljivo otopi čokoladu i kokosovo ulje. Kuglice prekrij otopljenom smjesom i vrati ih nazad u zamrzivač na nekoliko minuta. Tvoje praline su spremne!

Potrebno ti je:   

150 g sušenih marelica

100 g badema ili lješnjaka

30 g grožđica

1 žlica meda ili javorovog sirupa

60 g čokolade

2 žličice kokosovog ulja