Doručak je najvažniji obrok u danu - mora biti bogat najrazličitijim namirnicama kako bi te što bolje pripremio za nadolazeći radni dan. Zdjela mlijeka i pahuljica za doručak i nisu baš najsretnija opcija, a ubrzo će ti i dosaditi.
Kako bi uvela malo promjene u svoju jutarnju rutinu i isprobala nešto novo za doručak, imamo odličnu ideju za tebe - topla juha umjesto pahuljica.
Nekoliko vrsta povrća i ukusni temeljac glavni su sastojci koji će ti biti potrebni, a koji su prepuni hranjivih tvari, osobito temeljac. On ima svojstva koja potpomažu zdravlje probave, poboljšavaju noćni san, ali i jačaju tvoju kosu i tvoje nokte.
Hladna zimska jutra idealna su za toplu juhu koja će te razbuditi i ugrijati, ali i nahraniti i pripremiti za dan. Stoga, zamijeniš li svoj klasičan doručak ovakvom ukusnom juhom, sigurno nećeš požaliti.
Povrtna juha za dvoje
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 mali luk narezan na kockice
- 2 mrkve narezane na kockice
- 2 češnja nasjeckanog češnjaka
- 1 žlica mljevenog svježeg đumbira
- 1 čajna žličica kurkume u prahu
- 950 ml temeljca
- 2 žlice bijele miso paste
- 1 tikvica narezana na kockice
- 450 g svježeg špinata
- košer sol i papar
- svježi korijandar za ukras
- sezamovo ulje za ukras
(Foto: Pexels)
Priprema:
- Lonac napuni vodom i pusti da zavre. U zavrelu vodu stavi dva jaja i kuhaj oko 6 i pol minuta, a nakon toga izvadi i stavi na hladno. Jaja ostavi sa strane dok ne skuhaš juhu.
- U velikom loncu za juhu na vatri srednje jačine zagrij ulje. Dodaj luk, mrkve, češnjak i đumbir i kuhaj 5 minuta dok luk ne postane proziran, a zatim začini solju i paprom.
- Dodaj kurkumu u prahu i kuhaj 2 minute, dok juha ne postane mirisna. Ulij temeljac, miso pastu i tikvicu. Povremeno pomiješaj idućih 15 minuta dok tikvice ne postanu mekane i po potrebi dodatno začini. Dodaj špinat i kuhaj otprilike minutu.
- Juhu posluži u zdjeli, jaja prepolovi na dva dijela i dodaj ih u juhu, a zatim ukrasi sezamovim uljem i korijandrom.