Ugrijte se uz zimske juhe

Tako ukusne i zdrave...

Ugrijte se uz zimske juhe

Juha od leće


Leća je prepuna prehrambenih vlakana koje pouzdano snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi. Uz to je bogata proteinima biljnog porijekla te ugljikohidratima koji jamče dulju sitost. U jednoj šalici kuhane leće nalazi se trećine dnevne preporučene doze željeza, te mnoštvo vitamina iz grupe B kompleksa koji daju energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 manji crveni luk
3 srednje mrkve
3 stapke celera
1-2 češnja češnjaka
1 litra povrtnog temeljca
200 grama crvene leće
1 čajna žličica sušenog timijana
50 grama svježeg peršina

Priprema:
U velikoj zdjeli i na umjerenoj temperaturi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte očišćeni i nasjeckani luk, mrkvu, celer te prstohvat soli, pa pirjajte dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.Ubacite očišćene češnjeve češnjaka u cijelosti i kratko promiješajte. Dodajte leću, povrtni temeljac i timijan. Pustite da juha zavrije, a potom smanjite temperaturu na najmanje. Poklopite juhu i pustite da se kuha otprilike oko pola sata, dok se leća ne skuha do kraja, a cijelo jelo zgusne. Kad je juha skuhana, maknite je s vatre. U nju umiješajte nasjeckani peršin.

3/5