403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Ugrijte se uz zimske juhe

Ugrijte se uz zimske juhe
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Tako ukusne i zdrave...

Zimske juhe griju organizam i štite od sezonskih bolesti poput prehlade i gripe. Krepke su i ljekovite, pomažu u reguliranju tjelesne težine, griju cijeli organizam i pojačavaju imunitet. Zato juhe, pogotovo zimske, svakako trebate uključiti što češće u jelovnik. Zimske hladnoće olakšajte uz nekoliko ukusnih i hranjivih juhica čije vam recepte donosimo i preporučamo.  

Foto:  © mizina - fotolia

Juha od bundeve

Među pikantnijim juhama u zimskim mjesecima svakako izdvajamo juhu od bundeve, koja je vrlo ukusna, lagana i krepka krem juha. Kao namirnica, bundeva je iznimno zdrava. Sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Bogat je izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji naš organizam štiti od utjecaja slobodnih radikala i jača imunitet, ali i vitaminima C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom i mineralima.Njezini ljekoviti sastojci utječu na smanjenje rizika od srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara. Bundeva je korisna za smirivanje nervoze te pospješuje san. Zbog svih ovih razloga, bundeva je namirnica koja je prikladna i za djecu. Spada u omiljenu zimsku namirnicu jer je ukusna zdrava i povoljna. Intenzivniji okus kod ove juhe dobit ćete ako bundevu narezanu na kockice prethodno ispečete u pećnici.Prednost joj je lagana i jednostavna priprema.  

Juha od bundeve Sastojci: 1 kg bundeve 2 manje glavice luka 2 češnja češnjaka 2 mrkve 1 velika žlica maslaca sol papar muškatni oraščić povrtni temeljac Priprema: Bundevu narežite na komade, očistite je od sjemenki i ogulite koru pa je usitnite na manje kocke. U dubljoj posudi rastopite maslac i popržite nasjeckani luk. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte nasjeckani češnjak. Sada je red na bundevu. Dodajte je s nasjeckanom mrkvom te zalijte pripremljenim temeljcem. Kuhajte dok bundeva ne omekša, maknite je s vatre i štapnim mikserom izmiksajte sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Posolite, poparite i dodajte svježe naribani muškatni oraščić. Ako je juha previše gusta, dodajte malo vode.

Juha od leće

Leća je prepuna prehrambenih vlakana koje pouzdano snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi. Uz to je bogata proteinima biljnog porijekla te ugljikohidratima koji jamče dulju sitost. U jednoj šalici kuhane leće nalazi se trećine dnevne preporučene doze željeza, te mnoštvo vitamina iz grupe B kompleksa koji daju energiju.  

Sastojci: 1 žlica maslinovog ulja 1 manji crveni luk 3 srednje mrkve 3 stapke celera 1-2 češnja češnjaka 1 litra povrtnog temeljca 200 grama crvene leće 1 čajna žličica sušenog timijana 50 grama svježeg peršina Priprema: U velikoj zdjeli i na umjerenoj temperaturi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte očišćeni i nasjeckani luk, mrkvu, celer te prstohvat soli, pa pirjajte dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.Ubacite očišćene češnjeve češnjaka u cijelosti i kratko promiješajte. Dodajte leću, povrtni temeljac i timijan. Pustite da juha zavrije, a potom smanjite temperaturu na najmanje. Poklopite juhu i pustite da se kuha otprilike oko pola sata, dok se leća ne skuha do kraja, a cijelo jelo zgusne. Kad je juha skuhana, maknite je s vatre. U nju umiješajte nasjeckani peršin.

Krem juha od tikve i sira

Osim što je idealan izbor za grickanje između obroka, dodavanje sira najjednostavniji je način da se poboljša okus bilo kojeg jela. Zahvaljujući bjelančevinama i masnoćama, ova juha brzo zasiti i idealna je za zimske hladnoće.  

Sastojci: 400g tikve 2 žlice maslaca 6dl povrtnog temeljca ili juhe sol, papar muškatni oraščić u prahu 1dl vrhnja za kuhanje 1 žumanjak 100g ribanog sira 8 žlica poprženih kockica kruha   Priprema: Izrezanu ili naribanu tikvu kratko popržite na maslacu i zalijte povrtnim temeljcem. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok tikva posve ne omekša, smiksajte štapnim mikserom te maknite juhu s vatre i oprezno zgusnite vrhnjem u koje ste umiješali žumanjak. U juhu dodajte pola količine ribanog sira.

Krem juha od cvjetače

Sastojci: suncokretovo ili maslinovo ulje 1 luk 1 glavica cvjetače 1 litra vode ili povrtnog temeljca malo soli 2 žlice sitnih zobenih pahuljica 1-2 žlice umeboshi octa (po želji) papar, muškatni oraščić i sl. Priprema: Na ulju pirjajte luk narezan na veće komade, dodajte cvjetaču narezanu na veće komade, malo posolite i kratko propirjajte.Podlijte vodom ili temeljcem. Kada zakipi dodajte zobene pahuljice i kuhajte dok povrće ne omekša. Izmiksajte štapnim mikserom, vratite na vatru nakratko i po želji dodajte umeboshi ocat i začine. Ukrasite sa svježim listom peršina, celera ili nekim klicama.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx