Gastro
Gastro

Ugrijte se uz zimske juhe

Ugrijte se uz zimske juhe
Tako ukusne i zdrave...

Zimske juhe griju organizam i štite od sezonskih bolesti poput prehlade i gripe. Krepke su i ljekovite, pomažu u reguliranju tjelesne težine, griju cijeli organizam i pojačavaju imunitet. Zato juhe, pogotovo zimske, svakako trebate uključiti što češće u jelovnik. Zimske hladnoće olakšajte uz nekoliko ukusnih i hranjivih juhica čije vam recepte donosimo i preporučamo.  

Foto:  © mizina - fotolia

Juha od bundeve

Među pikantnijim juhama u zimskim mjesecima svakako izdvajamo juhu od bundeve, koja je vrlo ukusna, lagana i krepka krem juha. Kao namirnica, bundeva je iznimno zdrava. Sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Bogat je izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji naš organizam štiti od utjecaja slobodnih radikala i jača imunitet, ali i vitaminima C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom i mineralima.Njezini ljekoviti sastojci utječu na smanjenje rizika od srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara. Bundeva je korisna za smirivanje nervoze te pospješuje san. Zbog svih ovih razloga, bundeva je namirnica koja je prikladna i za djecu. Spada u omiljenu zimsku namirnicu jer je ukusna zdrava i povoljna. Intenzivniji okus kod ove juhe dobit ćete ako bundevu narezanu na kockice prethodno ispečete u pećnici.Prednost joj je lagana i jednostavna priprema.  

Juha od bundeve Sastojci: 1 kg bundeve 2 manje glavice luka 2 češnja češnjaka 2 mrkve 1 velika žlica maslaca sol papar muškatni oraščić povrtni temeljac Priprema: Bundevu narežite na komade, očistite je od sjemenki i ogulite koru pa je usitnite na manje kocke. U dubljoj posudi rastopite maslac i popržite nasjeckani luk. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte nasjeckani češnjak. Sada je red na bundevu. Dodajte je s nasjeckanom mrkvom te zalijte pripremljenim temeljcem. Kuhajte dok bundeva ne omekša, maknite je s vatre i štapnim mikserom izmiksajte sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Posolite, poparite i dodajte svježe naribani muškatni oraščić. Ako je juha previše gusta, dodajte malo vode.

Juha od leće

Leća je prepuna prehrambenih vlakana koje pouzdano snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi. Uz to je bogata proteinima biljnog porijekla te ugljikohidratima koji jamče dulju sitost. U jednoj šalici kuhane leće nalazi se trećine dnevne preporučene doze željeza, te mnoštvo vitamina iz grupe B kompleksa koji daju energiju.  

Sastojci: 1 žlica maslinovog ulja 1 manji crveni luk 3 srednje mrkve 3 stapke celera 1-2 češnja češnjaka 1 litra povrtnog temeljca 200 grama crvene leće 1 čajna žličica sušenog timijana 50 grama svježeg peršina Priprema: U velikoj zdjeli i na umjerenoj temperaturi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte očišćeni i nasjeckani luk, mrkvu, celer te prstohvat soli, pa pirjajte dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.Ubacite očišćene češnjeve češnjaka u cijelosti i kratko promiješajte. Dodajte leću, povrtni temeljac i timijan. Pustite da juha zavrije, a potom smanjite temperaturu na najmanje. Poklopite juhu i pustite da se kuha otprilike oko pola sata, dok se leća ne skuha do kraja, a cijelo jelo zgusne. Kad je juha skuhana, maknite je s vatre. U nju umiješajte nasjeckani peršin.

Krem juha od tikve i sira

Osim što je idealan izbor za grickanje između obroka, dodavanje sira najjednostavniji je način da se poboljša okus bilo kojeg jela. Zahvaljujući bjelančevinama i masnoćama, ova juha brzo zasiti i idealna je za zimske hladnoće.  

Sastojci: 400g tikve 2 žlice maslaca 6dl povrtnog temeljca ili juhe sol, papar muškatni oraščić u prahu 1dl vrhnja za kuhanje 1 žumanjak 100g ribanog sira 8 žlica poprženih kockica kruha   Priprema: Izrezanu ili naribanu tikvu kratko popržite na maslacu i zalijte povrtnim temeljcem. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok tikva posve ne omekša, smiksajte štapnim mikserom te maknite juhu s vatre i oprezno zgusnite vrhnjem u koje ste umiješali žumanjak. U juhu dodajte pola količine ribanog sira.

Krem juha od cvjetače

Sastojci: suncokretovo ili maslinovo ulje 1 luk 1 glavica cvjetače 1 litra vode ili povrtnog temeljca malo soli 2 žlice sitnih zobenih pahuljica 1-2 žlice umeboshi octa (po želji) papar, muškatni oraščić i sl. Priprema: Na ulju pirjajte luk narezan na veće komade, dodajte cvjetaču narezanu na veće komade, malo posolite i kratko propirjajte.Podlijte vodom ili temeljcem. Kada zakipi dodajte zobene pahuljice i kuhajte dok povrće ne omekša. Izmiksajte štapnim mikserom, vratite na vatru nakratko i po želji dodajte umeboshi ocat i začine. Ukrasite sa svježim listom peršina, celera ili nekim klicama.