Ugrijte se uz zimske juhe

Tako ukusne i zdrave...

Ugrijte se uz zimske juhe

Juha od bundeve


Među pikantnijim juhama u zimskim mjesecima svakako izdvajamo juhu od bundeve, koja je vrlo ukusna, lagana i krepka krem juha. Kao namirnica, bundeva je iznimno zdrava. Sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Bogat je izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji naš organizam štiti od utjecaja slobodnih radikala i jača imunitet, ali i vitaminima C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom i mineralima.Njezini ljekoviti sastojci utječu na smanjenje rizika od srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara. Bundeva je korisna za smirivanje nervoze te pospješuje san. Zbog svih ovih razloga, bundeva je namirnica koja je prikladna i za djecu. Spada u omiljenu zimsku namirnicu jer je ukusna zdrava i povoljna. Intenzivniji okus kod ove juhe dobit ćete ako bundevu narezanu na kockice prethodno ispečete u pećnici.Prednost joj je lagana i jednostavna priprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Juha od bundeve

Sastojci:
1 kg bundeve
2 manje glavice luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 velika žlica maslaca
sol
papar
muškatni oraščić
povrtni temeljac

Priprema:
Bundevu narežite na komade, očistite je od sjemenki i ogulite koru pa je usitnite na manje kocke. U dubljoj posudi rastopite maslac i popržite nasjeckani luk. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte nasjeckani češnjak. Sada je red na bundevu. Dodajte je s nasjeckanom mrkvom te zalijte pripremljenim temeljcem. Kuhajte dok bundeva ne omekša, maknite je s vatre i štapnim mikserom izmiksajte sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Posolite, poparite i dodajte svježe naribani muškatni oraščić. Ako je juha previše gusta, dodajte malo vode.

2/5