U slast: Najjednostavniji, ali i najukusniji cheesecake za koji ti treba samo pola sata

Torte od sira imaju stotine varijacija, a ovaj recept koji ti mi predstavljamo baš nikada ne razočara. Keksi, sir i vrhnje spojeni u ukusnu kombinaciju - može li bolje?

U slast: Najjednostavniji, ali i najukusniji cheesecake za koji ti treba samo pola sata

Mnogima omiljen kolač, ni presladak ni prekremast, cheesecake ili kolač od sira već godinama je omiljena slastica diljem svijeta. Jednostavan, ukusan i lagan, cheesecake je tijekom godina dobio stotine varijacija, a više se nitko ne može složiti koji recept je baš prvi, pravi original od kojeg su potekli svi drugi.

Sa šumskim voće, običan, s narančom i limunom, čokoladom ili keksima – izbor je velik, a svatko ima svog favorita. Ipak, unatoč brojnim varijacima, postoje neke zajedničke značajke koje baš svaki cheesecake mora imati, a to su – smjesa svježeg kremastog sira, jaja i šećera te baza od keksa ili biskvita.

Uz dodatak limuna, vanilije ili ruma, dobivaju se posebni okusi cheesecakea, a kod ovog je kolača odlično baš to što ne trebate nužno pratiti omjere namirnica onako kako su napisane u receptu već dodati ili oduzeti količine kako biste dobili okus koji vam je omiljen.

Tako možete odabrati od kojih keksa napraviti podlogu, koliko masno vrhnje želite iskoristiti za kremu te želite li ubaciti svježi kravlji sir ili pak ricottu.

Inače, popularnost torti i kolača od sira definitivno seže daleko u prošlost, pa možemo slobodno reći kako je ovaj desert doista jedan od najomiljenijih već tisućama godina. Naime, poznato je kako su i Rimljani i Grci spravljali inačice cheesecakea već u 5. stoljeću prije Krista, a prvi recepti koji jako nalikuju onima koje mi danas koristimo pronađeni su u 14. stoljeću u Engleskoj. Ipak, unatoč dugoj povijesti, cheesecake kakav danas poznajemo nastao je u 18. stoljeću, a u 19. stoljeću je stvoren recept za kultni njujorški cheesecake, vjerojatno uz pitu od jabuka najpoznatiji američki kolač.

Danas torte od sira dijelimo u dvije glavne kategorije – one koje se peku i one koje se ne peku. Iako ti se može učiniti kako je lakše i brže napraviti cheesecake koji se ne peče, mi ti donosimo ultra jednostavan recept za cheesecake iz snova za koji će ti trebati samo pola sata – i to uz pečenje.

Image


(Foto: Instagram)

Klasični cheesecake  
Sastojci:

  • 200 g Petit Beurre keksi
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 6 žlica običnog šećera
  • 120 g maslaca
  • 500 g svježeg sira
  • 1 limun ili naranča
  • 2 jaja
  • 2 vanil šećera
  • 2 kisela vrhnja s 20% masnoće

Priprema:

  • Okrugli kalup za torte namasti ili dno obloži papirom za pečenje, a zatim dno posipaj s 2 žlice smeđeg šećera. Pećnicu stavi da se grije na 250 stupnjeva i dok se grije samelji i usitni 250 grama Petite Beurre keksa. Možeš ih staviti u vakumsku vrećicu i usitniti valjajući valjkom po njima ili ih jednostavno staviti u blender.
  • Kada si usitnila kekse, pomiješaj ih s 3 žlice šećera i 120 otopljenog maslaca. Rukama sve lijepo poveži u smjesu i zatim ravnomjerno utisni u dno kalupa za pečenje. Stavi peći točno 4 minute na 250 stupnjeva.
  • Smanji temperaturu pećnice na 170 stupnjeva i izvadi kekse. Prelij ih žutom kremom od 2 jaja, svježeg sira, soka 1 limuna ili naranče, 3 žlice običnog šećera i 1 vanil šećera. Peci 20 minuta, a potom izvadi kolač i prelij ga bijelom kremom koju si napravila od 2 kisela vrhnja, 3 žlice običnog šećera i 1 vanil šećera. U ugašenu, ali zagrijanu pećnicu vrati kolač na još 5 minuta te ga potom stavi hladiti preko noći.

Ujutro ćeš imati ukusan desert koji ćeš jedva čekati pojesti. 

Image


(Foto: Instagram)