
U slast: Najjednostavniji, ali i najukusniji cheesecake za koji ti treba samo pola sata

Mnogima omiljen kolač, ni presladak ni prekremast, cheesecake ili kolač od sira već godinama je omiljena slastica diljem svijeta. Jednostavan, ukusan i lagan, cheesecake je tijekom godina dobio stotine varijacija, a više se nitko ne može složiti koji recept je baš prvi, pravi original od kojeg su potekli svi drugi.
200 g Petit Beurre keksi
5 žlica smeđeg šećera
6 žlica običnog šećera
120 g maslaca
500 g svježeg sira
1 limun ili naranča
2 jaja
2 vanil šećera
2 kisela vrhnja s 20% masnoće
Priprema:
Okrugli kalup za torte namasti ili dno obloži papirom za pečenje, a zatim dno posipaj s 2 žlice smeđeg šećera. Pećnicu stavi da se grije na 250 stupnjeva i dok se grije samelji i usitni 250 grama Petite Beurre keksa. Možeš ih staviti u vakumsku vrećicu i usitniti valjajući valjkom po njima ili ih jednostavno staviti u blender.
Kada si usitnila kekse, pomiješaj ih s 3 žlice šećera i 120 otopljenog maslaca. Rukama sve lijepo poveži u smjesu i zatim ravnomjerno utisni u dno kalupa za pečenje. Stavi peći točno 4 minute na 250 stupnjeva.
Smanji temperaturu pećnice na 170 stupnjeva i izvadi kekse. Prelij ih žutom kremom od 2 jaja, svježeg sira, soka 1 limuna ili naranče, 3 žlice običnog šećera i 1 vanil šećera. Peci 20 minuta, a potom izvadi kolač i prelij ga bijelom kremom koju si napravila od 2 kisela vrhnja, 3 žlice običnog šećera i 1 vanil šećera. U ugašenu, ali zagrijanu pećnicu vrati kolač na još 5 minuta te ga potom stavi hladiti preko noći.
Ujutro ćeš imati ukusan desert koji ćeš jedva čekati pojesti.