'Doručak je najzdraviji obrok u danu' - fraza koju smo bezbroj puta čule u životu. I iako ona možda nije u potpunosti istinita, zdravi doručak je važan i definitivno zaslužuje puno više pažnje nego što mu mnogi pripisuju.
S nutritivnim preporukama koje se često mijenjaju, lako je ostati zbunjen oko toga što bi kvalitetan i zdravi doručak trebao sadržavati. Svakako bi se trebalo raditi o uravnoteženom i cjelovitom obroku koji uključuje žitarice, zdrave masti, proteine, voće ili povrće - kombinaciju koja će te zasititi do međuobroka ili ručka.
"Ako započinjete svoj dan s visokoproteinskim obrokom, puno dulje ćete osjećati više energije", za portal Byrdie objašnjava nutricionistica Nicole Avena. "Također ćete se dulje osjećati sito, te će vam dobar doručak pomoći u donošenju boljih odluka vezanih za prehranu tijekom cijelog dana."
Upravo zbog toga, pronašle smo tri jednostavna recepta za zdravi doručak koji će te zadovoljiti i zasititi sve do ručka.
Salata od jaja na drugačiji način
Priprema:
1. Nakon što skuhaš jaja, ohladi ih i oguli. Nasjeckaj ih u veću zdjelu, dodaj grčki jogurt, limunov sok i senf. Lagano sve pomiješaj i dodaj začine te nasjeckani vlasac.
2. Na krišku kruha ili tost možeš namazati malo maslaca ako želiš, zatim dodaj zelenu salatu, salatu od jaja i ukiseljeno povrće po želji.
Sastojci:
- 4 tvrdo kuhana jaja (oguljena i narezana na sitne komadiće)
- 3 žlice grčkog jogurta
- 2 žličice limunovog soka
- 2 žličice senfa
- sol, papapr, dimljena paprika (ili drugi začini po želji)
- svježi vlasac (nasjeckani)
- zelena salata po izboru
- ukiseljeno povrće po izboru (luk, krastavci ili paprika)
- kruh ili tost
Slanutak, rajčice i krastavci u jogurtu
Priprema:
1. Na malo maslinovog ulja dodaj ocijeđeni slanutak te ga začini s kuminom, paprikom, te dodaj sol i papar po želji. Kuhaj sve dok slanutak ne postane zlatno-smeđe boje, oko 5 minuta. Na kraju dodaj usitnjeni češnjak.
2. U zdjeli pomiješaj narzane rajjčice, krastavce, nasjeckani luk, limunov sok, malo maslinovog ulja, sol i papar.
3. U zdjelicu za serviranje dodaj grčki jogurt, salatu i slanutak. Po želji dodaj malo svježeg kopra i maslinovog ulja.
Sastojci:
- malo maslinovog ulja
- konzerva slanutka
- pola žličice kumina
- pola žličice dimljene ili slatke paprike
- sol, papar
- 1 režanj češnjaka
- 10 cherry rajčica
- 2 manja svježa krastavca ili jedan veći
- pola ljubičastog luka
- 2 žlice limunovog soka
- 1 grčki jogurt
- malo svježeg kopra po želji
Šarena zobena kaša
Priprema:
1. U lončić stavi kuhati vodu ili mlijeko, a nakon što zavrije, dodaj zobene pahuljice i kuhaj nekoliko minuta dok ne dobiješ gustu kašu. Pred kraj kuhanja dodaj usitnjene lanene sjemenke, cimet i malo soli te pomiješaj žlicu maslaca od orašastih plodova.
2. Dodaj voće po izboru, sjemenke poput bučinih, još malo maslaca po želji i uživaj!
Sastojci:
- 6 punih žlica zobenih pahuljica
- puna šalica vode ili mlijeka po izboru
- žličica lanenih sjemenki
- 2 žličice agavinog ili javorovog sirupa
- prstohvat soli
- pola žličice cimeta
- 1 žlica maslaca od kikirikija ili badema
- voće po izboru (borovnice, kupine, jagode...)