'Doručak je najzdraviji obrok u danu' - fraza koju smo bezbroj puta čule u životu. I iako ona možda nije u potpunosti istinita, zdravi doručak je važan i definitivno zaslužuje puno više pažnje nego što mu mnogi pripisuju.
S nutritivnim preporukama koje se često mijenjaju, lako je ostati zbunjen oko toga što bi kvalitetan i zdravi doručak trebao sadržavati. Svakako bi se trebalo raditi o uravnoteženom i cjelovitom obroku koji uključuje žitarice, zdrave masti, proteine, voće ili povrće - kombinaciju koja će te zasititi do međuobroka ili ručka.
"Ako započinjete svoj dan s visokoproteinskim obrokom, puno dulje ćete osjećati više energije", za portal Byrdie objašnjava nutricionistica Nicole Avena. "Također ćete se dulje osjećati sito, te će vam dobar doručak pomoći u donošenju boljih odluka vezanih za prehranu tijekom cijelog dana."
Upravo zbog toga, pronašle smo tri jednostavna recepta za zdravi doručak koji će te zadovoljiti i zasititi sve do ručka.
Salata od jaja na drugačiji način
Priprema:
1. Nakon što skuhaš jaja, ohladi ih i oguli. Nasjeckaj ih u veću zdjelu, dodaj grčki jogurt, limunov sok i senf. Lagano sve pomiješaj i dodaj začine te nasjeckani vlasac.
2. Na krišku kruha ili tost možeš namazati malo maslaca ako želiš, zatim dodaj zelenu salatu, salatu od jaja i ukiseljeno povrće po želji.
Sastojci:
4 tvrdo kuhana jaja (oguljena i narezana na sitne komadiće)
3 žlice grčkog jogurta
2 žličice limunovog soka
2 žličice senfa
sol, papapr, dimljena paprika (ili drugi začini po želji)
svježi vlasac (nasjeckani)
zelena salata po izboru
ukiseljeno povrće po izboru (luk, krastavci ili paprika)
kruh ili tost
Slanutak, rajčice i krastavci u jogurtu
Priprema:
1. Na malo maslinovog ulja dodaj ocijeđeni slanutak te ga začini s kuminom, paprikom, te dodaj sol i papar po želji. Kuhaj sve dok slanutak ne postane zlatno-smeđe boje, oko 5 minuta. Na kraju dodaj usitnjeni češnjak.
2. U zdjeli pomiješaj narzane rajjčice, krastavce, nasjeckani luk, limunov sok, malo maslinovog ulja, sol i papar.
3. U zdjelicu za serviranje dodaj grčki jogurt, salatu i slanutak. Po želji dodaj malo svježeg kopra i maslinovog ulja.
Sastojci:
malo maslinovog ulja
konzerva slanutka
pola žličice kumina
pola žličice dimljene ili slatke paprike
sol, papar
1 režanj češnjaka
10 cherry rajčica
2 manja svježa krastavca ili jedan veći
pola ljubičastog luka
2 žlice limunovog soka
1 grčki jogurt
malo svježeg kopra po želji
Šarena zobena kaša
Priprema:
1. U lončić stavi kuhati vodu ili mlijeko, a nakon što zavrije, dodaj zobene pahuljice i kuhaj nekoliko minuta dok ne dobiješ gustu kašu. Pred kraj kuhanja dodaj usitnjene lanene sjemenke, cimet i malo soli te pomiješaj žlicu maslaca od orašastih plodova.
2. Dodaj voće po izboru, sjemenke poput bučinih, još malo maslaca po želji i uživaj!
Sastojci:
6 punih žlica zobenih pahuljica
puna šalica vode ili mlijeka po izboru
žličica lanenih sjemenki
2 žličice agavinog ili javorovog sirupa
prstohvat soli
pola žličice cimeta
1 žlica maslaca od kikirikija ili badema
voće po izboru (borovnice, kupine, jagode...)