403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Tri tradicionalna jela za vrijeme poklada

Tri tradicionalna jela za vrijeme poklada
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Karnevali, maškare i fašnici uvijek su popraćeni svečanom trpezom

Zanimljiva činjenica je da u hrvatskom jeziku poklade imaju još nekoliko naziva poput maškara, maskenbala i fašnika. Karnevalska svečanost u našim krajevim uključuje maskiranje i zajednički ples i povorku na ulicama grada koja se završava paljenjem Fašnika, lutke koja je glavni simbol karnevala i koju se tradicionalno okrivljuje za sve nevolje u prošloj godini. Sve to popraćeno je i svečanom trpezom u kojoj se posebno ističu slatki specijaliteti poput krafni, poderane gaće, fritule i razne vrste dizanog tijesta i varijacije uštipaka. U Europi korijene karnevala nalazimo u poznatom karnevalu koji se održava u Veneciji, a prerušavanjem u razne maske tradicija je nalagala običaj tjeranja zime, hladnih dana i zlih sila koje su trebali otjerati od ljudi i njihovih domova. U Hrvatskoj možemo izdvojiti dva velika kulturna karnevalska događanja koja se tradicionalno održavaju svake godine: u Rijeci i u Samoboru.

KRAFNE

Još ih nazivamo i pokladnice jer ih se tradicionalno povezuje s pokladama. Riječ potječe još od doba Austro-Ugarske, od riječi „klasti“ što znači „prerušavati se“. Krafne su najveća asocijacija na veljaču i dane kada raspjevane maškare vladaju ulicama i vesele im se i odrasli i djeca. Kako napraviti najslasnije krafne pogledaj u receptu koji ti donosimo. Od sastojaka će ti biti potrebni: 400 g mekog brašna 100 g maslaca 40 g kvasca 150 g šećera 3 jaja Kako napraviti slasne krafne: Izmrvi kvasac i stavi ga dizati. Za to vrijeme mikserom pomiješaj brašno, maslac, šećer, jaja tako da se ne stvore grudice. Po želji možeš dodati malo naribane limunove korice, a onda sve ostavi na nekoliko sati da se tijesto podigne. Kada se tijesto digne, razvaljaj ga na željenu debljinu. Najčešće se to radi između 5 i 10 cm. Kada završiš s time, uzmi jednu staklenu čašu ili širu šalicu, ako želiš da budu veće krafne i izreži okrugle oblike za željenu veličinu krafni. Dodaj nadjev po želji (čokoladu, Nutellu ili domaći pekmez) i zagrij ulje u loncu. Kada ulje zavrije, dodaj mu krafne. Dovoljno je da svaku krafnu pržiš u ulju oko 5 minuta. Kada su gotove, posipaj ih čokoladnim preljevom ili šećerom u prahu.  

PODERANE GAĆE

Poderane gaće osim što imaju vrlo zabavan naziv, predstavljaju vrlo ukusno jelo koje je u hrvatskoj dio dugogodišnje tradicije. Predstavljaju male lepinje koje okusom vrlo sliče krafnama, a potječu iz Slavonije. Sastojci: 500 g glatkog brašna 3 žlice šećera 40 g kvasca 1 čvrsti jogurt 3 dcl mlijeka 1 vrećica praška za pecivo 1 jaje Postupak pravljenja poderanih gaća nije uopće kompliciran. Vrlo je sličan pravljenju krafni. Kvasac pomiješaj sa šećerom, jajetom i dodaj malo brašna, a onda ugrij mlijeko i prelij sve to kako bi kvasac narastao. Kada malo odstoji, dodaj ga mješavini brašna, praška za pecivo i jogurta, te razvaljaj tijesto na tanko. Nareži ga na pravokutne oblike i pokrij kuhinjskom krpom, a onda pričekaj nekoliko sati da odstoji i da se podigne. U lonac ulij 1 litru ulja i peci tijesto dok ne porumeni. Kako bi se masnoća upila isprobaj trik sa salvetom koja će upiti sav višak masnoće.  

FRITULE

Fritule okusom i izgledom podsjećaju na minijaturne krafne, a njihova sezona kreće od hladnijih adventskih dana kada ih tradicionalno pripremamo, te se protežu sve do poklada kada želimo zimu otpratiti i sretno dočekati proljeće. Fritule možete zasladiti raznim dodacima poput preljeva od bijele i tamne čokolade, kokosa, preljeva od vanilije i karamele, a postupak pripremanja im je jednak kao i kod krafni. samo ih rukama zavaljaj u kuglice i nemoj raditi prevelike jer ih je tako lakše i slasnije jesti.  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx