Trostruko čokoladni keksi
Sastojci:
- 250 g glatkog pšeničnog brašna
- 4 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 40 g kakao praha
- 200 g omekšalog maslaca
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g čokolade za jelo i kuhanje
Dodatno:
- 50 g čokolade za jelo i kuhanje
- 1 žlica ulja
- 7-8 komada pralina ili Bajadera
Priprema:
Bajadere dobro ohladi u hladnjaku, 150 g čokolade usitni nožem. Maslac ostavi na sobnoj temperaturi kako bi skroz omekšao. U zdjelu prosij brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodaj mu prstohvat soli i prosijani kakao pa sve dobro izmiješaj.
U drugoj zdjeli mikserom izradi omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa dodaj brašno s kakaom i sve zajedno izmiksaj. Potom dodaj sjeckanu čokoladu i umiješaj ju špatulom. Umijesi tijesto. Tijesto će biti lagano ljepljivo, ali to je u redu. Tijesto prepolovi i svaki komad oblikuj u rolicu promjera 4-5 cm pa pripremljene rolice zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje 2 sata.
Izvadi iz hladnjaka pa oštrim nožem nareži na ploške debljine 6-8 mm. Čokolada će se hlađenjem dodatno stvrdnuti pa ćeš možda imati problema s rezanjem. Pripremljene kekse složi na pleh koji si prekrila papirom za pečenje, ali ostavi razmak najmanje 5 cm između keksa jer će se tijekom pečenja raširiti.
Stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C (ventilacija) ili 170°C (tradicionalno pečenje) te peci 15 minuta. Izvadi iz pećnice, pusti da se keksi prvo ohlade na plehu (bit će još uvijek mekani kad ih izvadiš iz pećnice), potom ih prebaci na rešetku za hlađenje i ohladi do kraja.
Na pari otopi 50 g čokolade kojoj dodaj žlicu ulja i ohladi, a guljačem za povrće napravite strugotine od ohlađenih Bajadera. Svaki keks prošaraj otopljenom čokoladom po kojoj posipaj strugotine Bajadere. Pusti da se čokolada ohladi i stvrdne pa posluži ili stavi u kutiju za kekse koju hermetički zatvori i čuvaj na hladnom.