Slane i slatke!

Zvijezde tvog stola: Rustikalne i hrskave galette pite u tri proljetne verzije

Tradicionalne francuske galette pite omiljeno su jelo zbog svoje jednostavne pripreme i mogućnosti kombiniranja mnogih okusa. Danas ti donosimo jedan recept za slanu i dva za slatku galette pitu

profimedia-0528793751.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Galette s tikvicama i pancetom

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • 60 ml vode
  • 60 ml jogurta
  • žličica soli
  • (začini po želji)
  • 1 manja tikvica
  • žlica senfa
  • šaka malih mozzarella
  • malo sitno rezane pancete
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • puna šaka cherry rajčica

Priprema:

  • U jednu posudu stavi brašno, sol i maslac, pa rukama (ili mikserom) poveži sve sastojke da dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj vodu i jogurt te umijesi tijesto. Oblikuj ga u disk, zamotaj u prozirnu foliju i ostavi da odleži pola sata u frižideru.
  • Tikvicu i mozzarellu nareži na tanke ploškice, a pancetu na tanke prutiće.
  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljaj tijesto u oblik nepravilnog pravokutnika (ili kruga) na papiru za pečenje pa ga premaži sa senfom tako da 2-3 cm od ruba ostavi slobodno. Stavi tikvice u 3 stupca, na njih stavi mozzareline, pancetu i narezane cherry rajčice. Sve dobro posoli i popapri te zalij s maslinovim uljem.
  • Krajeve tijesta preklopi prema unutra, prvo kraće stranice pa onda duže. Prebaci u pleh i peci 30-40 min, tj. dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju i tikvica ne omekša.
3/4