Galette s jabukama
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 210 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 200 g hladnog maslaca
- 3-5 žlica hladne vode
- nekoliko žlica džema po izboru
- otprilike 3 jabuke
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- 1 jaje
- 2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
- U posudu stavi brašno, šećer, sol i nasjeckaj hladni maslac, dodaj 3 žlice hladne vode i zamijesi tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemoj predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodaj još koju žlicu vode.
- Tijesto spljošti u disk, zamotaj u prozirnu foliju pa ga stavi u frižider da odmara sat vremena.
- Pećnicu zagrij na 180C. Nakon toga tijesto razvaljaj u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premaži s džemom po želji. Pritom uz rub ostavi nekoliko centimetara praznog tijesta kako bi kasnije lakše mogla preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
- Jabuke oguli i naribaj ili nareži na tanko pa ih na gusto poslaži po tijestu, pospi ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopi rubove tijesta prema unutra.
- Jaje razmuti i premaži rubove, dodatno ih pospi smeđim šećerom. Stavi peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.