Slane i slatke!

Zvijezde tvog stola: Rustikalne i hrskave galette pite u tri proljetne verzije

Tradicionalne francuske galette pite omiljeno su jelo zbog svoje jednostavne pripreme i mogućnosti kombiniranja mnogih okusa. Danas ti donosimo jedan recept za slanu i dva za slatku galette pitu

profimedia-0528793751.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Galette s jabukama

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3-5 žlica hladne vode
  • nekoliko žlica džema po izboru
  • otprilike 3 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera

Priprema:

  • U posudu stavi brašno, šećer, sol i nasjeckaj hladni maslac, dodaj 3 žlice hladne vode i zamijesi tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemoj predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodaj još koju žlicu vode.
  • Tijesto spljošti u disk, zamotaj u prozirnu foliju pa ga stavi u frižider da odmara sat vremena.
  • Pećnicu zagrij na 180C. Nakon toga tijesto razvaljaj u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premaži s džemom po želji. Pritom uz rub ostavi nekoliko centimetara praznog tijesta kako bi kasnije lakše mogla preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
  • Jabuke oguli i naribaj ili nareži na tanko pa ih na gusto poslaži po tijestu, pospi ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopi rubove tijesta prema unutra.
  • Jaje razmuti i premaži rubove, dodatno ih pospi smeđim šećerom. Stavi peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.
4/4