Obožavamo jednostavne, brzo gotove i tradicionalne recepte, a jedan od njih je i onaj za francusku galette pitu - rustikalnu tradicionalnu slasticu koja se danas diljem svijeta priprema u različitim kombinacijama okusa i s različitim nadjevima. S obzirom na to da u moderno doba nitko više nema vremena provoditi pola dana u kuhinji i peći kolače satima, ova je pita odličan brzo gotov desert koji se uz malu promjenu namirnica u tren oka transformira i u glavno jelo ili predjelo. Zvuči odlično, zar ne? I jest.
Baš zato smo za tebe i izdvojile tri recepta za galette pitu kojoj je baza uvijek ista, a nadjevi različiti - od onog sa sezonskim jagodama, pa sve do onog s tikvicama i pancetom. Sve ih pronađi u nastavku i ovog proljeća isprobaj sve tri verzije - vjeruj nam, bit će zvijezde tvog proljetnog jelovnika.
Galette od jagoda
Sastojci:
- 300 g brašna
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 1 ili 2 žlice kiselog vrhnja
- jaje za premazivanje
- 400 g jagoda
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica škrobnog brašna
Priprema:
- Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj sa škrobnim brašnom.
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko. Tijesto podijeli na 2 jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a protvan obloži papirom za pečenje. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 2 cm. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana.
- Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Posluži kriške mlake, uz kuglicu sladoleda.
Galette s tikvicama i pancetom
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- 60 ml vode
- 60 ml jogurta
- žličica soli
- (začini po želji)
- 1 manja tikvica
- žlica senfa
- šaka malih mozzarella
- malo sitno rezane pancete
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- puna šaka cherry rajčica
Priprema:
- U jednu posudu stavi brašno, sol i maslac, pa rukama (ili mikserom) poveži sve sastojke da dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj vodu i jogurt te umijesi tijesto. Oblikuj ga u disk, zamotaj u prozirnu foliju i ostavi da odleži pola sata u frižideru.
- Tikvicu i mozzarellu nareži na tanke ploškice, a pancetu na tanke prutiće.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljaj tijesto u oblik nepravilnog pravokutnika (ili kruga) na papiru za pečenje pa ga premaži sa senfom tako da 2-3 cm od ruba ostavi slobodno. Stavi tikvice u 3 stupca, na njih stavi mozzareline, pancetu i narezane cherry rajčice. Sve dobro posoli i popapri te zalij s maslinovim uljem.
- Krajeve tijesta preklopi prema unutra, prvo kraće stranice pa onda duže. Prebaci u pleh i peci 30-40 min, tj. dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju i tikvica ne omekša.
Galette s jabukama
Sastojci:
- 210 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 200 g hladnog maslaca
- 3-5 žlica hladne vode
- nekoliko žlica džema po izboru
- otprilike 3 jabuke
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- 1 jaje
- 2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
- U posudu stavi brašno, šećer, sol i nasjeckaj hladni maslac, dodaj 3 žlice hladne vode i zamijesi tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemoj predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodaj još koju žlicu vode.
- Tijesto spljošti u disk, zamotaj u prozirnu foliju pa ga stavi u frižider da odmara sat vremena.
- Pećnicu zagrij na 180C. Nakon toga tijesto razvaljaj u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premaži s džemom po želji. Pritom uz rub ostavi nekoliko centimetara praznog tijesta kako bi kasnije lakše mogla preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
- Jabuke oguli i naribaj ili nareži na tanko pa ih na gusto poslaži po tijestu, pospi ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopi rubove tijesta prema unutra.
- Jaje razmuti i premaži rubove, dodatno ih pospi smeđim šećerom. Stavi peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.