Slane i slatke!

Zvijezde tvog stola: Rustikalne i hrskave galette pite u tri proljetne verzije

Tradicionalne francuske galette pite omiljeno su jelo zbog svoje jednostavne pripreme i mogućnosti kombiniranja mnogih okusa. Danas ti donosimo jedan recept za slanu i dva za slatku galette pitu

profimedia-0528793751.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Obožavamo jednostavne, brzo gotove i tradicionalne recepte, a jedan od njih je i onaj za francusku galette pitu - rustikalnu tradicionalnu slasticu koja se danas diljem svijeta priprema u različitim kombinacijama okusa i s različitim nadjevima. S obzirom na to da u moderno doba nitko više nema vremena provoditi pola dana u kuhinji i peći kolače satima, ova je pita odličan brzo gotov desert koji se uz malu promjenu namirnica u tren oka transformira i u glavno jelo ili predjelo. Zvuči odlično, zar ne? I jest.

Image
Obožavamo lagane kolače

Voćne i slatke: Imamo tri recepta za prve proljetne torte ove godine

Baš zato smo za tebe i izdvojile tri recepta za galette pitu kojoj je baza uvijek ista, a nadjevi različiti - od onog sa sezonskim jagodama, pa sve do onog s tikvicama i pancetom. Sve ih pronađi u nastavku i ovog proljeća isprobaj sve tri verzije - vjeruj nam, bit će zvijezde tvog proljetnog jelovnika.

Galette od jagoda

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 ili 2 žlice kiselog vrhnja
  • jaje za premazivanje
  • 400 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica škrobnog brašna  

Priprema:

  • Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj sa škrobnim brašnom.
  • U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko. Tijesto podijeli na 2 jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta.
  • Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a protvan obloži papirom za pečenje. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 2 cm. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana. 
  • Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Posluži kriške mlake, uz kuglicu sladoleda.

Galette s tikvicama i pancetom

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • 60 ml vode
  • 60 ml jogurta
  • žličica soli
  • (začini po želji)
  • 1 manja tikvica
  • žlica senfa
  • šaka malih mozzarella
  • malo sitno rezane pancete
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • puna šaka cherry rajčica

Priprema:

  • U jednu posudu stavi brašno, sol i maslac, pa rukama (ili mikserom) poveži sve sastojke da dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj vodu i jogurt te umijesi tijesto. Oblikuj ga u disk, zamotaj u prozirnu foliju i ostavi da odleži pola sata u frižideru.
  • Tikvicu i mozzarellu nareži na tanke ploškice, a pancetu na tanke prutiće.
  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljaj tijesto u oblik nepravilnog pravokutnika (ili kruga) na papiru za pečenje pa ga premaži sa senfom tako da 2-3 cm od ruba ostavi slobodno. Stavi tikvice u 3 stupca, na njih stavi mozzareline, pancetu i narezane cherry rajčice. Sve dobro posoli i popapri te zalij s maslinovim uljem.
  • Krajeve tijesta preklopi prema unutra, prvo kraće stranice pa onda duže. Prebaci u pleh i peci 30-40 min, tj. dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju i tikvica ne omekša.

Galette s jabukama

Sastojci:

  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3-5 žlica hladne vode
  • nekoliko žlica džema po izboru
  • otprilike 3 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera

Priprema:

  • U posudu stavi brašno, šećer, sol i nasjeckaj hladni maslac, dodaj 3 žlice hladne vode i zamijesi tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemoj predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodaj još koju žlicu vode.
  • Tijesto spljošti u disk, zamotaj u prozirnu foliju pa ga stavi u frižider da odmara sat vremena.
  • Pećnicu zagrij na 180C. Nakon toga tijesto razvaljaj u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premaži s džemom po želji. Pritom uz rub ostavi nekoliko centimetara praznog tijesta kako bi kasnije lakše mogla preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
  • Jabuke oguli i naribaj ili nareži na tanko pa ih na gusto poslaži po tijestu, pospi ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopi rubove tijesta prema unutra.
  • Jaje razmuti i premaži rubove, dodatno ih pospi smeđim šećerom. Stavi peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.