Gastro
Slane i slatke!

Zvijezde tvog stola: Rustikalne i hrskave galette pite u tri proljetne verzije

Zvijezde tvog stola: Rustikalne i hrskave galette pite u tri proljetne verzije
Tradicionalne francuske galette pite omiljeno su jelo zbog svoje jednostavne pripreme i mogućnosti kombiniranja mnogih okusa. Danas ti donosimo jedan recept za slanu i dva za slatku galette pitu

Obožavamo jednostavne, brzo gotove i tradicionalne recepte, a jedan od njih je i onaj za francusku galette pitu - rustikalnu tradicionalnu slasticu koja se danas diljem svijeta priprema u različitim kombinacijama okusa i s različitim nadjevima. S obzirom na to da u moderno doba nitko više nema vremena provoditi pola dana u kuhinji i peći kolače satima, ova je pita odličan brzo gotov desert koji se uz malu promjenu namirnica u tren oka transformira i u glavno jelo ili predjelo. Zvuči odlično, zar ne? I jest.

Baš zato smo za tebe i izdvojile tri recepta za galette pitu kojoj je baza uvijek ista, a nadjevi različiti - od onog sa sezonskim jagodama, pa sve do onog s tikvicama i pancetom. Sve ih pronađi u nastavku i ovog proljeća isprobaj sve tri verzije - vjeruj nam, bit će zvijezde tvog proljetnog jelovnika.

Galette od jagoda

Sastojci:

300 g brašna

4 žlice šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

150 g maslaca

1 jaje

1 ili 2 žlice kiselog vrhnja

jaje za premazivanje

400 g jagoda

50 g šećera

1 vanilin šećer

1 žlica škrobnog brašna  

Priprema:

Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj sa škrobnim brašnom.

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko. Tijesto podijeli na 2 jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta.

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a protvan obloži papirom za pečenje. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 2 cm. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana. 

Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Posluži kriške mlake, uz kuglicu sladoleda.

Galette s tikvicama i pancetom

Sastojci:

200 g glatkog brašna

120 g maslaca

60 ml vode

60 ml jogurta

žličica soli

(začini po želji)

1 manja tikvica

žlica senfa

šaka malih mozzarella

malo sitno rezane pancete

sol

papar

maslinovo ulje

puna šaka cherry rajčica

Priprema:

U jednu posudu stavi brašno, sol i maslac, pa rukama (ili mikserom) poveži sve sastojke da dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj vodu i jogurt te umijesi tijesto. Oblikuj ga u disk, zamotaj u prozirnu foliju i ostavi da odleži pola sata u frižideru.

Tikvicu i mozzarellu nareži na tanke ploškice, a pancetu na tanke prutiće.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljaj tijesto u oblik nepravilnog pravokutnika (ili kruga) na papiru za pečenje pa ga premaži sa senfom tako da 2-3 cm od ruba ostavi slobodno. Stavi tikvice u 3 stupca, na njih stavi mozzareline, pancetu i narezane cherry rajčice. Sve dobro posoli i popapri te zalij s maslinovim uljem.

Krajeve tijesta preklopi prema unutra, prvo kraće stranice pa onda duže. Prebaci u pleh i peci 30-40 min, tj. dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju i tikvica ne omekša.

Galette s jabukama

Sastojci:

210 g glatkog brašna

2 žlice šećera

prstohvat soli

200 g hladnog maslaca

3-5 žlica hladne vode

nekoliko žlica džema po izboru

otprilike 3 jabuke

1 vanilin šećer

malo cimeta

1 jaje

2 žlice smeđeg šećera

Priprema:

U posudu stavi brašno, šećer, sol i nasjeckaj hladni maslac, dodaj 3 žlice hladne vode i zamijesi tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemoj predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodaj još koju žlicu vode.

Tijesto spljošti u disk, zamotaj u prozirnu foliju pa ga stavi u frižider da odmara sat vremena.

Pećnicu zagrij na 180C. Nakon toga tijesto razvaljaj u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premaži s džemom po želji. Pritom uz rub ostavi nekoliko centimetara praznog tijesta kako bi kasnije lakše mogla preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.

Jabuke oguli i naribaj ili nareži na tanko pa ih na gusto poslaži po tijestu, pospi ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopi rubove tijesta prema unutra.

Jaje razmuti i premaži rubove, dodatno ih pospi smeđim šećerom. Stavi peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx