
Zvijezde tvog stola: Rustikalne i hrskave galette pite u tri proljetne verzije

Obožavamo jednostavne, brzo gotove i tradicionalne recepte, a jedan od njih je i onaj za francusku galette pitu - rustikalnu tradicionalnu slasticu koja se danas diljem svijeta priprema u različitim kombinacijama okusa i s različitim nadjevima. S obzirom na to da u moderno doba nitko više nema vremena provoditi pola dana u kuhinji i peći kolače satima, ova je pita odličan brzo gotov desert koji se uz malu promjenu namirnica u tren oka transformira i u glavno jelo ili predjelo. Zvuči odlično, zar ne? I jest.
Baš zato smo za tebe i izdvojile tri recepta za galette pitu kojoj je baza uvijek ista, a nadjevi različiti - od onog sa sezonskim jagodama, pa sve do onog s tikvicama i pancetom. Sve ih pronađi u nastavku i ovog proljeća isprobaj sve tri verzije - vjeruj nam, bit će zvijezde tvog proljetnog jelovnika.
Galette od jagoda
Sastojci:
300 g brašna
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
150 g maslaca
1 jaje
1 ili 2 žlice kiselog vrhnja
jaje za premazivanje
400 g jagoda
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica škrobnog brašna
Priprema:
Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj sa škrobnim brašnom.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko. Tijesto podijeli na 2 jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta.
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a protvan obloži papirom za pečenje. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 2 cm. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana.
Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Posluži kriške mlake, uz kuglicu sladoleda.
Galette s tikvicama i pancetom
Sastojci:
200 g glatkog brašna
120 g maslaca
60 ml vode
60 ml jogurta
žličica soli
(začini po želji)
1 manja tikvica
žlica senfa
šaka malih mozzarella
malo sitno rezane pancete
sol
papar
maslinovo ulje
puna šaka cherry rajčica
Priprema:
U jednu posudu stavi brašno, sol i maslac, pa rukama (ili mikserom) poveži sve sastojke da dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj vodu i jogurt te umijesi tijesto. Oblikuj ga u disk, zamotaj u prozirnu foliju i ostavi da odleži pola sata u frižideru.
Tikvicu i mozzarellu nareži na tanke ploškice, a pancetu na tanke prutiće.
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljaj tijesto u oblik nepravilnog pravokutnika (ili kruga) na papiru za pečenje pa ga premaži sa senfom tako da 2-3 cm od ruba ostavi slobodno. Stavi tikvice u 3 stupca, na njih stavi mozzareline, pancetu i narezane cherry rajčice. Sve dobro posoli i popapri te zalij s maslinovim uljem.
Krajeve tijesta preklopi prema unutra, prvo kraće stranice pa onda duže. Prebaci u pleh i peci 30-40 min, tj. dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju i tikvica ne omekša.
Galette s jabukama
Sastojci:
210 g glatkog brašna
2 žlice šećera
prstohvat soli
200 g hladnog maslaca
3-5 žlica hladne vode
nekoliko žlica džema po izboru
otprilike 3 jabuke
1 vanilin šećer
malo cimeta
1 jaje
2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
U posudu stavi brašno, šećer, sol i nasjeckaj hladni maslac, dodaj 3 žlice hladne vode i zamijesi tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemoj predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodaj još koju žlicu vode.
Tijesto spljošti u disk, zamotaj u prozirnu foliju pa ga stavi u frižider da odmara sat vremena.
Pećnicu zagrij na 180C. Nakon toga tijesto razvaljaj u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premaži s džemom po želji. Pritom uz rub ostavi nekoliko centimetara praznog tijesta kako bi kasnije lakše mogla preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
Jabuke oguli i naribaj ili nareži na tanko pa ih na gusto poslaži po tijestu, pospi ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopi rubove tijesta prema unutra.
Jaje razmuti i premaži rubove, dodatno ih pospi smeđim šećerom. Stavi peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.

Stolovi za šminkanje: elegancija i praktičnost u svakom kutku vaše spavaće sobe

Noćni serumi su najbolji beauty saveznici jer pomlađuju kožu dok spavamo

Zdrav i ujednačen ten: Kako prirodnim putem ukloniti mrlje od sunca?
