Slane i slatke!

Zvijezde tvog stola: Rustikalne i hrskave galette pite u tri proljetne verzije

Tradicionalne francuske galette pite omiljeno su jelo zbog svoje jednostavne pripreme i mogućnosti kombiniranja mnogih okusa. Danas ti donosimo jedan recept za slanu i dva za slatku galette pitu

profimedia-0528793751.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Galette od jagoda

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 300 g brašna
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 ili 2 žlice kiselog vrhnja
  • jaje za premazivanje
  • 400 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica škrobnog brašna  

Priprema:

  • Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj sa škrobnim brašnom.
  • U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko. Tijesto podijeli na 2 jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta.
  • Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a protvan obloži papirom za pečenje. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 2 cm. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana. 
  • Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Posluži kriške mlake, uz kuglicu sladoleda.
2/4