Galette od jagoda
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 300 g brašna
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 1 ili 2 žlice kiselog vrhnja
- jaje za premazivanje
- 400 g jagoda
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica škrobnog brašna
Priprema:
- Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj sa škrobnim brašnom.
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko. Tijesto podijeli na 2 jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a protvan obloži papirom za pečenje. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 2 cm. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana.
- Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Posluži kriške mlake, uz kuglicu sladoleda.