Aromatična salata s piletinom i vinaigrette dressingom s kupinama i limetom
Sastojci:
•2 komada filea pilećih prsa (bez kože, mariniranih u malo maslinova ulja, soku od pola limete, s prstohvatom soli i malo papra)
•50 g baby špinata
•30 g rukole
•½ glavice iceberg salate
•¼ glavice crvenog radiča
•1 zrela kruška
•150 g kozjeg sira
•nekoliko svježih kupina
•2 kroasana
Za vinaigrette dressing s kupinama i limetom:
•50 g kupina
•1-2 žlice hladne vode
•3 žlice maslinova ulja
•1 žlica balzamičkog octa
•1 žličica meda
•prstohvat soli
•malo ribane korice limete (prema ukusu)
•po želji ½ žličice dijon senfa
Priprema:
Ispecite pileća prsa: Zagrijanu grill tavu (ili tavu s neprijanjajućim dnom) premažite s malo maslinova ulja, stavite peći pileća prsa (koja ste marinirali u malo maslinova ulja, soku od pola limete, prstohvatom soli i malo papra) i pecite poklopljeno po 5-7 minuta s obje strane. Ugasite vatru i pustite da piletina odmori pod poklopcem. Dodatno začinite solju i paprom prema ukusu.
Napravite vinaigrette dressing: Stavite kupine u zdjelicu pa ih vilicom usitnite u pire. Dodajte žlicu-dvije vode i izmiješajte. Prebacite kupine u cjedilo pa ih protisnite kako biste odstranili sjemenke. U teglici ili u zdjelici vilicom dobro izmiješajte maslinovo ulje i ocat (da dobijete emulziju), dodajte sol, pire od kupina, ribanu koricu limete, med i po želji dijon senf pa sve zajedno dobro izmiješajte ili izmućkajte (ako koristite teglicu).
Složite salatu: Radič i iceberg salatu narežite na trakice ili ih grubo natrgajte, salate prebacite u zdjelu ili na tanjur, dodajte baby špinat i rukolu pa sve rukama izmiješajte. Krušku narežite na tanke ploške pa rasporedite po lisnatoj salati. Sir narežite na manje kockice pa dodajte i njega. Pileća prsa prebacite na dasku pa ih oštrim nožem narežite na deblje ploške. Složite piletinu po salati. Prelijte vinaigrette dressingom (par žlica), dodajte svježe kupine i poslužite uz kroasan ili brioche pecivo.