Tri recepta na bazi kupina i limete koje moraš isprobati

Gastro blogerica Sandra Rončević osmislila je tri jednostavna recepta

Tri recepta na bazi kupina i limete koje moraš isprobati

Novi Römerquelle Emotion s okusom kupine i limete poslužio je kao inspiracija poznatoj gastro blogerici Sandri Rončević koja je osmislila tri jednostavna recepta za brza i ukusna jela na bazi kupina i limete. Voćne bobice kupine i osvježavajuća limeta idealan su spoj koji osvježava, razbuđuje te izoštrava um, ali i nepce.

Kreativna jela koja je Sandra izradila oživjet će sva vaša osjetila ovog proljeća. Japanske soufflé palačinke s tučenim slatkim vrhnjem, svježim kupinama i javorovim sirupom za predjelo, aromatična salata s piletinom i vinaigrette dressingom s kupinama i limetom za glavno jelo te neodoljiva cheesecake krema s limetom i preljevom od kupinama za desert nikoga neće ostaviti ravnodušnim.  

Baza svakog ovog jela su kupine koje imaju visoku nutricionističku vrijednost, obiluju vitaminom C i vlaknima čime uspješno osnažuju imunitet, te limeta koja sadrži dvije važne tvari za normalnu funkciju organizma - kalcij i folnu kiselinu.

Probajte novi okus Römerquelle Emotion, doživite novu emociju i dopustite da Vas inspirira kao Sandru. Novi Römerquelle Emotion okus kupine i limete dostupan je u pakiranjima od 500 i 330 mililitara.

Japanske (soufflé) palačinke s tučenim slatkim vrhnjem, svježim kupinama i javorovim sirupom

Sastojci:

Za palačinke (oko 4 komada)

•2 veća jaja

•25 g mlijeka

•½ žličice ekstrakta vanilije

•ribana korica od pola limete

•35 g glatkog brašna

•½ žličice praška za pecivo

•25 g šećera

•biljno (suncokretovo)  ulje za pečenje

Za tučeno slatko vrhnje:

•200 ml slatkog vrhnja

•1-2 žlice šećera u prahu

•po želji malo ribane korice limete

Dodatno:

•svježe kupine

•javorov sirup

•šećer u prahu

Priprema:

Pripremite smjesu za palačinke: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte mlijeko i vaniliju pa izmutite pjenjačom. Dodajte ribanu koricu od pola limete te izmiješano brašno s praškom za pecivo (prosijte ga) pa sve dobro izmiješajte. Električnim mikserom izmiksajte bjelanjke u snijeg pa u tri navrata dodajte šećer uz stalno miksanje. Kad dobijete čvrstu, sjajnu smjesu (šaum, meringu) prestanite miksati. Šaum dodajte u smjesu od žumanjaka i to u dva navrata; prvo pjenjačom umiješajte jednu trećinu šauma, a onda i drugu trećinu šauma. Zatim dobivenu smjesu prebacite u zdjelu s ostatkom šauma i pažljivo umiješajte da ne izbijete zrak iz tučenih bjelanjaka. 

Ispecite palačinke: Na slaboj vatri zagrijavajte tavu. Neka se tava grije dok pripremate smjesu za palačinke da se polako, ali ravnomjerno zagrije. Zagrijanu tavu premažite uljem pa krenite peći palačinke. Ovisno o veličini tave, pecite po 2-3 palačinke odjednom. Na 2-3 mjesta na tavi stavite po žlicu smjese. Potom na svaku hrpicu dodajte po još jednu žlicu smjese. Ponovite još jednom; na svaku hrpicu stavite po još jednu žlicu smjese. Poklopite i pecite 2 minute, potom na svaku palačinku dodajte po još jednu žlicu smjese, poklopite i pecite narednih 5 minuta. Pažljivo okrenite svaku palačinku (ako su dovoljno pečene s donje strane trebale bi se okretati bez problema, u suprotnom nastavite ih peći još koju minutu), poklopite i pecite još 4-5 minuta. Pečene palačinke prebacite na tanjur na kojem ćete ih poslužiti.

Istucite slatko vrhnje u šlag: U zdjelu izlijte hladno slatko vrhnje, izmiksajte ga električnim mikserom u šlag, dodajte šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Po želji u šlag možete naribati i malo korice limete.

Poslužite palačinke: Stavite prvu palačinku na sredinu tanjura, dodajte žlicu-dvije tučenog slatkog vrhnja i koju kupinu, preko toga stavite drugu palačinku, dodajte još koju žlicu tučenog slatkog vrhnja, dodajte kupine i prelijte javorovim sirupom. 

Aromatična salata s piletinom i vinaigrette dressingom s kupinama i limetom

Image


Sastojci:

•2 komada filea pilećih prsa (bez kože, mariniranih u malo maslinova ulja, soku od pola limete, s prstohvatom soli i malo papra)

•50 g baby špinata

•30 g rukole

•½ glavice iceberg salate

•¼ glavice crvenog radiča

•1 zrela kruška

•150 g kozjeg sira

•nekoliko svježih kupina

•2 kroasana

Za vinaigrette dressing s kupinama i limetom:

•50 g kupina

•1-2 žlice hladne vode

•3 žlice maslinova ulja

•1 žlica balzamičkog octa

•1 žličica meda

•prstohvat soli

•malo ribane korice limete (prema ukusu)

•po želji ½ žličice dijon senfa

Priprema: 

Ispecite pileća prsa:  Zagrijanu grill tavu (ili tavu s neprijanjajućim dnom) premažite s malo maslinova ulja, stavite peći pileća prsa (koja ste marinirali u malo maslinova ulja, soku od pola limete, prstohvatom soli i malo papra) i pecite poklopljeno po 5-7 minuta s obje strane. Ugasite vatru i pustite da piletina odmori pod poklopcem. Dodatno začinite solju i paprom prema ukusu.

Napravite vinaigrette dressing: Stavite kupine u zdjelicu pa ih vilicom usitnite u pire. Dodajte žlicu-dvije vode i izmiješajte. Prebacite kupine u cjedilo pa ih protisnite kako biste odstranili sjemenke. U teglici ili u zdjelici vilicom dobro izmiješajte maslinovo ulje i ocat (da dobijete emulziju), dodajte sol, pire od kupina, ribanu koricu limete, med i po želji dijon senf pa sve zajedno dobro izmiješajte ili izmućkajte (ako koristite teglicu).

Složite salatu: Radič i iceberg salatu narežite na trakice ili ih grubo natrgajte, salate prebacite u zdjelu ili na tanjur, dodajte baby špinat i rukolu pa sve rukama izmiješajte. Krušku narežite na tanke ploške pa rasporedite po lisnatoj salati. Sir narežite na manje kockice pa dodajte i njega. Pileća prsa prebacite na dasku pa ih oštrim nožem narežite na deblje ploške. Složite piletinu po salati. Prelijte vinaigrette dressingom (par žlica), dodajte svježe kupine i poslužite uz kroasan ili brioche pecivo.

Cheesecake krema s limetom i preljevom od kupina

Image


Sastojci:

•250 g ricotta sira

•1 limeta (samo korica)

•200 ml slatkog vrhnja

•4 žlice šećera u prahu

•1 vanilin šećer

•10 kom spekulaas keksa 

Za preljev od kupina:

•150 g kupina (odvojite nekoliko kupina za dekoraciju)

•2-3 žlice šećera u prahu

Priprema:

Usitnite kekse (u sjeckalici ili ubacite u vrećicu pa ih usitnite valjkom za tijesto). Izmiješajte ricottu s vanilin šećerom i ribanom koricom limete.  U drugoj posudi istucite tučeno slatko vrhnje, dodajte šećer u prahu i lagano izmiješajte. Pomiješajte ricottu s tučenim slatkim vrhnjem. U zdjelici izmiješajte kupine sa šećerom i pretvorite ih u pire, a nakon toga ih protisnite kroz cjedilo kako biste odstranili sjemenke. U posudice ili čaše za posluživanje rasporedite žlicu usitnjenih keksa, žlicu preljeva od kupina, žlicu-dvije kreme, malo usitnjenih keksa, žlicu preljeva i ponovno žlicu-dvije kreme. Ukrasite svježim kupinama i po želji listićima svježe metvice. Dobro ohladite i poslužite.