Japanske (soufflé) palačinke s tučenim slatkim vrhnjem, svježim kupinama i javorovim sirupom
Sastojci:
Za palačinke (oko 4 komada)
•2 veća jaja
•25 g mlijeka
•½ žličice ekstrakta vanilije
•ribana korica od pola limete
•35 g glatkog brašna
•½ žličice praška za pecivo
•25 g šećera
•biljno (suncokretovo) ulje za pečenje
Za tučeno slatko vrhnje:
•200 ml slatkog vrhnja
•1-2 žlice šećera u prahu
•po želji malo ribane korice limete
Dodatno:
•svježe kupine
•javorov sirup
•šećer u prahu
Priprema:
Pripremite smjesu za palačinke: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte mlijeko i vaniliju pa izmutite pjenjačom. Dodajte ribanu koricu od pola limete te izmiješano brašno s praškom za pecivo (prosijte ga) pa sve dobro izmiješajte. Električnim mikserom izmiksajte bjelanjke u snijeg pa u tri navrata dodajte šećer uz stalno miksanje. Kad dobijete čvrstu, sjajnu smjesu (šaum, meringu) prestanite miksati. Šaum dodajte u smjesu od žumanjaka i to u dva navrata; prvo pjenjačom umiješajte jednu trećinu šauma, a onda i drugu trećinu šauma. Zatim dobivenu smjesu prebacite u zdjelu s ostatkom šauma i pažljivo umiješajte da ne izbijete zrak iz tučenih bjelanjaka.
Ispecite palačinke: Na slaboj vatri zagrijavajte tavu. Neka se tava grije dok pripremate smjesu za palačinke da se polako, ali ravnomjerno zagrije. Zagrijanu tavu premažite uljem pa krenite peći palačinke. Ovisno o veličini tave, pecite po 2-3 palačinke odjednom. Na 2-3 mjesta na tavi stavite po žlicu smjese. Potom na svaku hrpicu dodajte po još jednu žlicu smjese. Ponovite još jednom; na svaku hrpicu stavite po još jednu žlicu smjese. Poklopite i pecite 2 minute, potom na svaku palačinku dodajte po još jednu žlicu smjese, poklopite i pecite narednih 5 minuta. Pažljivo okrenite svaku palačinku (ako su dovoljno pečene s donje strane trebale bi se okretati bez problema, u suprotnom nastavite ih peći još koju minutu), poklopite i pecite još 4-5 minuta. Pečene palačinke prebacite na tanjur na kojem ćete ih poslužiti.
Istucite slatko vrhnje u šlag: U zdjelu izlijte hladno slatko vrhnje, izmiksajte ga električnim mikserom u šlag, dodajte šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Po želji u šlag možete naribati i malo korice limete.
Poslužite palačinke: Stavite prvu palačinku na sredinu tanjura, dodajte žlicu-dvije tučenog slatkog vrhnja i koju kupinu, preko toga stavite drugu palačinku, dodajte još koju žlicu tučenog slatkog vrhnja, dodajte kupine i prelijte javorovim sirupom.