Gastro riznica vitalnosti

Sezona je šparoga: Isprobaj tri recepta s proljetnom kraljicom povrća

Šparoge ne samo da su vrlo ukusno, nego su iznimno zdravo povrće. Bogate su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem, željezom, bakrom, cinkom, vitaminima C, B6, A...

christine-siracusa-1xGKxpCoM5s-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Juha od šparoga

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 800 g šparoga (tvrdi dio odstrani, a upotrijebi samo mekane dijelove)
  • maslinovo ulje
  • 2 srednje bijela luka, oguljena i nasjeckana
  • 2 štapića celera
  • nasjeckana 2 poriluka, očišćena i nasjeckana
  • 2 litre povrtnog ili pilećeg temeljca
  • Sol
  • Crni papar

Priprema:

Luk, celer i poriluk nareži na sitne komadiće te ih proprži na maslinovom ulju na laganoj vatri.  Vrhove šparoga odreži i ostavi sa strane, a ostale dijelove nasjeckaj na veće komade te ih dodaj preostalom povrću i sve zalij temeljcem.  Kuhaj poklopljeno 20 minuta, a zatim izmiksaj štapnim mikserom (ili u blenderu). Vrati juhu opet na štednjak, posoli ju i popari po ukusu, dodaj vrhove šparoga te kuhaj dok vrhovi ne omekšaju. Posluži uz omiljeni kruh i malo maslinovog ulja ili vrhnja dodaj u juhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/4