Gastro riznica vitalnosti

Sezona je šparoga: Isprobaj tri recepta s proljetnom kraljicom povrća

Šparoge ne samo da su vrlo ukusno, nego su iznimno zdravo povrće. Bogate su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem, željezom, bakrom, cinkom, vitaminima C, B6, A...

christine-siracusa-1xGKxpCoM5s-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Proljetni quiche od šparoga i tikvica

Za prhko tijesto potrebno je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g pročišćenog maslaca sobne temperature
  • Pola žličice šećera
  • Žličica soli
  • ½ praška za pecivo
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice svježeg sira

Priprema:

Prosijaj brašno te mu dodaj šećer, sol i prašak za pecivo. Kada si izmiješala suhe sastojke, dodaj im žumanjak, maslac i svježi sir. Zamijesi tijesto, formiraj ga u kuglu te zamotaj u prozirnu foliju. Ostavi da se odmori nekoliko sati u hladnjaku. Prije pripremanja, tijesto izvadi iz hladnjaka te ga ostavi na sobnoj temperaturi.    

Punjenje od šparoga:

  • Vezica šparoga
  • 300 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 1,5 tikvica
  • Prstohvat soli

Priprema:

Šparoge kratko kuhaj u vodi dok ne omekšaju te ih nareži na tanke kolutiće. Izmještaj svježi sir s jajem te smjesi dodaj šparoge. Sve zajedno pomiješaj uz malo soli. Na tijesto stavi tikvice te na njih smjesu od sira i šparoga. Smjesi možeš dodati još neki začin po želji. Na vrh stavi vrhove šparoga te peci na temperaturi od 180 °C dok quiche ne porumeni (30 – 45 min). 

4/4