Cvjetača s mljevenim mesom
Sastojci:
1 glavica cvjetače
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1 češanj češnjaka
sol, papar, vegeta
2 jaja
brašno, mlijeko
Priprema:
Cvjetaču operite, odvojite cvjetiće, pa ih prokuhajte u slanoj vodi. Crveni luk sitno nasjeckajte pa ga malo popržite, zatim dodajte mljeveno meso i začine. Neka se meso pirja u vlastitom soku. Od brašna, jaja i mlijeka umutite smjesu kao za palačinke, ali gušću. U tu smjesu uvaljajte skuhane cvjetiće karfiola, pa ih slažite u vatrostalnu zdjelu, koju prethodno premažite sa malo ulja i posipajte sa krušnim mrvicama. Naizmjence slažite karfiol i mljeveno meso, i završite sa karfiolom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180'. Po želji možete na kraju dodati ribani sir, pa tako zapeći, ili posipati ribancem nakon pečenja.