Jednostavni tart s jagodama
Sastojci za koru:
- 160 grama višenamjenskog brašna
- 50 grama bijelog šećera
- 1 prstohvat soli
- 60 grama otopljenog maslaca
Za nadjev:
- 120 mililitara slatkog vrhnja
- 200 grama kremastog sira
- 100 grama bijelog šećera
- sok od 1 limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
I još:
- Jagode za ukrašavanje
Priprema:
Upali pećnicu na 180 stupnjeva i ostavi da se grije. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol. Dodaj otopljeni maslac i miješaj dok se ne formira jednolična smjesa. Prebaci smjesu u kalup za tart i dobro utisni prstima kako bi tijesto bilo glatko. Probodi vilicom i peci dok tijesto ne postane rumeno, oko 25 minuta. Ostavi da se u potpunosti ohladi. Dok se kora hladi, napravi si nadjev. U velikoj posudi pomoću ručnog miksera istuci slatko vrhnje, a u drugoj posudi izmiksaj krem sir i šećer. Dodaj sok od limuna i ribanu limonovu koricu te ekstrakt vanilije. Izmiksaj pa umiješaj šlag i promiješaj. Ravnomjerno rasporedi kremu sa šlagom po tijestu za tart, poravnaj i ukrasi rezanim jagodama. Dobro ohladi prije posluživanja.