Cikla je povrće koja obiluje nutrijentima, osobito željezom, zbog čega se preporučuje svima onima koji pate od manjka ovog minerala. Također, sadrži antioksidans betalain, zahvaljujući kojem ima jarku ljubičastu boju, ali i koji sanira oštećenja na našim stanicama uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala i na taj način prevenira pojavu bolesti. Kod cikle je dobro i što ima malo kalorija - u sto grama kuhane cikle su 44 kalorije pa ju možeš bez zadrške jesti kada god poželiš.
Pomalo zemljanog, slatkastog okusa, cikla je vrlo zahvalna i svestrana namirnica za kombiniranje u raznim jelima - bilo slatkim ili slanim, predjelima, juhama, prilozima ili desertima. Također, možeš je jesti sirovu, izblendanu u smoothieju, iscijeđenu u soku ili izribanu na salatu. Možeš je peći u pećnici ili kuhati.
Mi smo izabrale tri jednostavna i brza recepta s ciklom koja će obogatiti jesenski stol, ali i opskrbiti te vitaminima, što je u ovo doba godine vrlo bitno kako bi ojačala imunitet i izbjegla prehlade i viroze.