Top jela tradicionalne španjolske kuhinje koja trebate probati

Lokalna hrana Španjolske je savršena, a sama tradicionalna španjolska kuhinja je jedna od najboljih na svijetu. U nastavku pročitajte što probati prilikom vašeg putovanja u Španjolsku.

Top jela tradicionalne španjolske kuhinje koja trebate probati

Prelijepa Španjolska; zemlja Picassa, flamenca, nogometa, veličanstvene arhitekture, ali i bogate gastronomske ponude.
Španjolska kuhinja je , može se reći, veoma šarolika i svako jelo predstavlja eksploziju ukusa, boja i aroma. U mnogim specijalitetima je zastupljena svinjetina i suhomesnati proizvodi, ali i elementi mediteranske kuhinje uz raznovrsno povrće, ribu i nezaobilazno maslinovo ulje.

Koliko je sam obrok Španjolcima bitan govori i jedna njihova poznata izreka da „hrana dolazi odmah poslije dragog Boga“. Skoro svaka regija ove prelijepe države je karakteristična po nekom povrću ili nacionalnom specijalitetu.

Bilo da ste došli na ljetovanje ili šetate ulicama Madrida, Barcelone, Seville i mnogih drugih gradova Španjolske, nemojte propustiti priliku da probate neka od ovih jela.

PAELLA
Valencija je poznata kao regija riže, naranči ali i po čuvenoj paelli, tradicionalnom španjolskom, a danas i internacionalnom specijalitetu. Ovo jelo se pravi i služi u većoj, širokoj posudi s plitkim dnom koja nosi naziv paellon, a iz ovoga možete zaključiti kako je dobilo ime.
U originalnom i prvobitnom receptu zastupljeni su riža, sjeckani komadići mesa, povrća, ribe i morskih plodova, dok u određenim regijama izuzmu neki od ovih sastojaka. Ova mješavina vam možda zvuči pretjerano, ali je ukus nevjerojatan, posebno uz obavezan i najbitniji dodatak, a to je začin šafran.

GAZPACHO
Ovo jelo je najpopularnije na samom jugu Španjolske, u pokrajini Andaluzija. Juha, koja se služi hladna i veoma lako sprema, idealna je kao osvježenje za vrele ljetne dane. Pravi se od zrele crvene rajčice, paprika, krastavca, luka uz dodatak raznih začina, komadića starog kruha, kao i maslinovog ulja i octa. Sve se to zajedno izmiksa u blenderu, ostavi neko vrijeme u frižideru na hlađenje i dobije se savršeno predjelo ili užina, koja je Španjolcima svakodnevno na meniju.

ŠPANJOLSKA TORTILJA
Ako vam je odmah pala na pamet meksička tortilja, koju danas i mi u Hrvatskoj sve češće pravimo, ova španjolska nije ni nalik njoj! Glavni sastojak je vjerovali ili ne krumpir, zatim veća količina luka prženog na maslinovom ulju i nekoliko jaja. Po svom izgledu, a i debljini od par centimetara podsjeća na malo veći omlet ili neku pitu. Nema jedinstven recept i skoro svaki stanovnik Španjolske pravi ovo jelo po svom ukusu, dodajući različite vrste povrća, sira i suhomesnatih proizvoda.

COCIDO MADRILENO
Ovaj zanimljiv obrok je tradicionalni specijalitet glavnog grada, Madrida. Glavni sastojci su dinstano svinjsko meso i/ili kobasice i obavezno sezonsko povrće. Vodu u kojoj se sve kuhalo, uglavnom konzumiraju kao juhu uz dodatak rezanaca, a meso i povrće posebno. U Španjolskoj je ovo idealan obrok za hladnije zimske dane, pa mnogi u prvobitni recept dodaju i kupus.

Posebno zanimljivo je to da prilikom posjete Madridu možete naći organizirane turističke ture, gdje zajedno sa vodičem obilazite najbolje restorane i probate Cocido spremljen na različite načine.