Iako je ljeto sezona koja je poznata po koktelima i zabavama, niti jesen ne bi trebala biti ništa manje zanimljiva. Neki od naših omiljenih ljetnih koktela lako se transformiraju u jesenske, ali sve više ćemo uživati u istinski jesenskim koktelima.
Dok u toplim mjesecima uživamo u osvježavajućim i dužim koktelima, jesen nam donosi nešto izražajnije i jače okuse. Votku i rum mijenjamo za viski i cider, a šarene kišobrane i komade voća za decentnu, ali ništa manje efektnu koricu naranče ili štapić cimeta. Svi ovi jesenski dodaci ugrijat će tvoj organizam i za najhladnijeg i najkišovitijeg dana.
Odlična stvar kod jesenskih koktela je što obično nisu previše komplicirani i ne zahtijevaju deset različitih dodataka. Oni su jaki, aromatični i koncentrirani, baš kao pravi jesenski mirisi koje obožavamo. Prepusti se okusima i aromama jeseni i pripremi si jedan (ako ne i sva tri) koktel s ovog sezonskog popisa.
Jesenski džin i tonik
Postupak:
1. U shaker stavi led, dodaj džin i sirup od cimeta. Sve zajedno dobro promućkaj.
2. U čašu stavi led, preko leda izlij sadržaj shakera i dodaj tonik.
3. Koktel ukrasi štapićem cimeta i zvjezdastim anisom.
Potrebno ti je:
- 60 mL gina
- 120 mL tonika
- Sirup od cimeta
- Štapić cimeta
- Zvjezdasti anis
- Led
Koktel s ciderom
Postupak:
1. U shaker stavi led i prelij ga viskijem, sokom od limuna i ciderom. Sve skupa dobro promućkaj.
2. U čašu stavi malo leda, dodaj sadržaj iz shakera i prelij pivom od timijana.
3. Prije posluživanja ukrasi kriškom jabuke, grančicom timijana i štapićem cimeta.
Potrebno ti je:
- 60 mL bourbon viskija
- 90 mL cidera od jabuke
- 1/2 žličice soka limuna
- 60 mL piva od đumbira
- Kriška jabuke, timijan i štapić cimeta
- Led
Negroni
Potrebno ti je:
Postupak:
1. U visoku čašu stavi led i ulij Campari, slatki vermut i džin. Sve dobro promiješaj žlicom.
2. U posebnu čašu stavi led, prelij ga mješavinom pića i dodaj mineralnu vodu.
3. Koricu naranče stisni kako bi ispustila svoje mirisno ulje, premaži koricom rub čaše i ubaci ju u piće.
- 25 mL Camparija
- 25 mL slatkog vermuta
- 25 mL džina
- 20 mL mineralne vode
- Korica naranče
- Led