Gastro
Gastro

Tekila i avokado - savršena ljetna ledena poslastica

Tekila i avokado - savršena ljetna ledena poslastica
Ovaj kremasti sladoled od avokada i tekile idealan je za ljetne večeri

Iako se avokado uglavnom koristi u slanim jelima poput guacamole umaka ili namaza od avokada i sira - avokado se sve češće može naći i u slatkim jelima jer se izvanredno slaže s gotovo svim voćem, ali i čokoladom, kavom i vanilijom Kremasta tekstura zrelog avokada čini ga prirodnim sastojkom bogatih i uglavnom zdravih deserata, jer iako ima do 28 grama masti u plodovima srednje veličine, radi se uglavnom o mononezasićenoj masnoći koja može sniziti LDL kolesterol.   

Žlica avokada ima 25 kalorija, u usporedbi sa 100 kalorija u istoj količini maslaca, i nešto više od dva grama masti, prvenstveno nezasićenih, za razliku od 12 grama većinom zasićenih masnoća u maslacu.  S obzirom da avokado obožavamo u svim kombinacijama, ovoga puta odlučile smo ga isprobati s jednim od omiljenih ljetnih alkoholnih pića - tekilom! Ususret Svjetskom danu tekile (da, i to postoji - 24. srpnja!) - donosimo ti recept za ovaj kremasti, osvježavajući desert - idealan za ljetne opuštene večeri!  

(Foto: www.profimedia.hr)

Sastojci:

1 1/2 šalica pirea od avokada (oko 3 veća zrela avookada)

1 1/2 šalica kokosovog mlijeka ili kreme (iz konzerve)

1/4 šalice soka ood limete

1/3 šalice tekile

3/4 šalice šećera (ili javorovog sirupa)

Priprema:

1. Nakon što s vilicom zgnječiš avokado u pire, dodaj mlijeko, šećer, sok od limete i tekilu u blender pa sve zajedno izblendaj.  2. Izlij dobivenu smjesu u prethodno ohlađeni kalup i žlicom ili špatulom raspredi smjesu ravnomjerno. Stavi kalup u zamrzivač na barem četiri sata (ili preko noći) 3. Pusti sladoled barem 10-15 minuta na sobnoj temperaturi prije serviranja.

Za najbolje rezultate jedi sladoled unutar 48 sati

Kako bi smanjila dobivanje smeđe boje, stavi prijanjajuću foliju na kalup prije zamrzavanja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx