403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Japanski mliječni kruh

Tangzhong bread ili kako napraviti sočniji i mekši domaći kruh

Tangzhong bread ili kako napraviti sočniji i mekši domaći kruh
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ovaj japanski kruh krase tri glavne značajke - mekoća, sočnost i mliječni okus, a tajna je upravo u tangzhong starteru, odnosno pripravku od mlijeka i/ili vode i brašna

Ako dosad nisi čula za Tangzhong kruh, poznat i kao Hokkaido kruh iliti mliječni kruh, vrijeme je da upoznaš ovu japansku metodu za najmekši i najsočniji domaći kruh.

Ovu posebnu vrstu kruha krase tri glavne značajke - mekoća, sočnost i mliječni okus, a tajna je upravo u tangzhong starteru, odnosno pripravku od mlijeka i/ili vode i brašna.

Trik je sljedeći: kada se ovaj pripravak doda u sastojke za tijesto, želira škrob iz brašna te zbog toga brašno može upiti duplo više mlijeka i/ili vode nego što bi inače moglo. Na taj način je tijesto ujedno i lakše zamijesiti, kruh se može više dignuti tijekom pečenja, a zbog velikog udjela tekućine, kruh je, kao što smo već utvrdile - sočniji i mekši.

Najbolja vijest je da tangzhong starter možeš dodati u bilo koji recept za kruh i peciva i na taj način ga učiniti mekšim i sočnijim, baš poput onih popularnih maslačastih kruščića iz pekare. A koliko je recept za ovaj domaći kruh zapravo jednostavan, provjeri u nastavku.

Sastojci za tangzhong starter:

100 g mlijeka (ili 50 g mlijeka, a 50 g vode)

20 g glatkog brašna

Sastojci za tijesto:

300 g glatkog brašna

60 g šećera

7 g suhog kvasca

1 žličica soli

140 g toplog mlijeka

60 g maslaca

1 jaje

Sastojci za premazivanje:

1 jaje

15 grama mlijeka

Priprema:

Za tanzhong starter: Pomiješaj 100 g mlijeka i 20 g glatkog brašna u malom loncu tako da nema grudica pa stavi kuhati na laganu vatru dok ne dobiješ gustu smjesu (oko 3-5 minuta). Cijelo vrijeme miješaj. nakon toga premjesti tangzhong u manju posudu i pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za tijesto: Pomiješaj tangzhong s ostalim sastojcima: 300 g brašna, 7 grama suhog kvasca, 60 g šećera i žličicu soli. Zagrij 140 g mlijeka, otopi maslac i sve pomiješaj. Makni s vatre, dodaj 1 jaje i sve dobro izmuti. Kuhačom, mikserom ili kuhinjskim robotom zamijesi tijesto dok ne dobiješ mekanu i lagano ljepljivu smjesu.

Oblikuj tijesto u loptu i pusti da 'odmara' u lagano zamašćenoj pokrivenoj zdjeli 60 do 90 minuta, dok lijepo ne nabubri i skoro udvostruči volumen.

Nakon toga prebaci tijesto na pobrašnjenu radno površinu i još jednom ga lagano zamijesi. Podijeli ga na četiri jednakih dijelova i svaki oblikuj u rolicu.

Zatim stavi rolice u kalup za kruh, prethodno pokriven papirom za pečenje. Pokrij kalup i pusti da rolice odmaraju 40-50 minuta, dok ne nabubre.

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva i prije nego li ih staviš peći, premaži rolice sa smjesom od jednog jaja i 15 g mlijeka. Peci 25-35 minuta, a pred kraj pečenja prekrij kruh folijom da ti vrh kruha previše ne izgori.

Izvadi kruh iz pećnice, pusti da se ohladi barem 10 minuta, a zatim ga izvadi iz kalupa i pusti da se potpuno ne ohladi prije posluživanja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx