Japanski mliječni kruh

Tangzhong bread ili kako napraviti sočniji i mekši domaći kruh

Ovaj japanski kruh krase tri glavne značajke - mekoća, sočnost i mliječni okus, a tajna je upravo u tangzhong starteru, odnosno pripravku od mlijeka i/ili vode i brašna

fromtheorangekitchen_instagram.jpg
Foto: From The Orange Kitchen

Ako dosad nisi čula za Tangzhong kruh, poznat i kao Hokkaido kruh iliti mliječni kruh, vrijeme je da upoznaš ovu japansku metodu za najmekši i najsočniji domaći kruh.

Ovu posebnu vrstu kruha krase tri glavne značajke - mekoća, sočnost i mliječni okus, a tajna je upravo u tangzhong starteru, odnosno pripravku od mlijeka i/ili vode i brašna.

Image

Jednostavnije nego što se čini: Kako zamrznuti kruh da sačuva maksimalnu svježinu

Trik je sljedeći: kada se ovaj pripravak doda u sastojke za tijesto, želira škrob iz brašna te zbog toga brašno može upiti duplo više mlijeka i/ili vode nego što bi inače moglo. Na taj način je tijesto ujedno i lakše zamijesiti, kruh se može više dignuti tijekom pečenja, a zbog velikog udjela tekućine, kruh je, kao što smo već utvrdile - sočniji i mekši.

Najbolja vijest je da tangzhong starter možeš dodati u bilo koji recept za kruh i peciva i na taj način ga učiniti mekšim i sočnijim, baš poput onih popularnih maslačastih kruščića iz pekare. A koliko je recept za ovaj domaći kruh zapravo jednostavan, provjeri u nastavku.

Sastojci za tangzhong starter:

  • 100 g mlijeka (ili 50 g mlijeka, a 50 g vode)
  • 20 g glatkog brašna

Sastojci za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 60 g šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 140 g toplog mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 1 jaje

Sastojci za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 15 grama mlijeka

Priprema:

  1. Za tanzhong starter: Pomiješaj 100 g mlijeka i 20 g glatkog brašna u malom loncu tako da nema grudica pa stavi kuhati na laganu vatru dok ne dobiješ gustu smjesu (oko 3-5 minuta). Cijelo vrijeme miješaj. nakon toga premjesti tangzhong u manju posudu i pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  2. Za tijesto: Pomiješaj tangzhong s ostalim sastojcima: 300 g brašna, 7 grama suhog kvasca, 60 g šećera i žličicu soli. Zagrij 140 g mlijeka, otopi maslac i sve pomiješaj. Makni s vatre, dodaj 1 jaje i sve dobro izmuti. Kuhačom, mikserom ili kuhinjskim robotom zamijesi tijesto dok ne dobiješ mekanu i lagano ljepljivu smjesu.
  3. Oblikuj tijesto u loptu i pusti da 'odmara' u lagano zamašćenoj pokrivenoj zdjeli 60 do 90 minuta, dok lijepo ne nabubri i skoro udvostruči volumen.
  4. Nakon toga prebaci tijesto na pobrašnjenu radno površinu i još jednom ga lagano zamijesi. Podijeli ga na četiri jednakih dijelova i svaki oblikuj u rolicu.
  5. Zatim stavi rolice u kalup za kruh, prethodno pokriven papirom za pečenje. Pokrij kalup i pusti da rolice odmaraju 40-50 minuta, dok ne nabubre.
  6. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva i prije nego li ih staviš peći, premaži rolice sa smjesom od jednog jaja i 15 g mlijeka. Peci 25-35 minuta, a pred kraj pečenja prekrij kruh folijom da ti vrh kruha previše ne izgori.
  7. Izvadi kruh iz pećnice, pusti da se ohladi barem 10 minuta, a zatim ga izvadi iz kalupa i pusti da se potpuno ne ohladi prije posluživanja.