Jednostavno, brzo i ukusno

Talijanski klasici: Tri recepta za tjesteninu s rajčicom kao stvorena za ljeto

Za ljubiteljice tjestenine i najpopularnije ljetne namirnice - rajčice, izdvojile smo tri tradicionalna talijanska recepta s kojima ne možeš pogriješiti

pexels-rachel-claire-5864362.jpg
Foto: Pexels

Penne s votkom

Na talijanskom - penne alla vodka. Riječ je o jelu koje je nastalo krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada se sve više u receptima počelo pojavljivati vrhnje za kuhanje. Penne alla vodka izuzetno je popularno bilo među Talijanima u SAD-u, 80-ih godina, osobito među poslovnjacima koji su ga naručivali po restoranima u pauzama za ručak. Kalorično, ukusno, stvoreno da zadovolji okusne pupoljke i pruži ti potrebnu energiju za dan. Naravno, bit ćeš sposobna za nastavak radnih aktivnosti tek nakon jakog espressa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za dvije osobe:

  • maslinovo ulje
  • jedan manji luk ili ljutika
  • grubo usitnjen čili
  • četiri režnja češnjaka
  • čašica votke
  • puna žlica koncentrata rajčice
  • dva dcl umaka od rajčice
  • sol
  • jedan decilitar vrhnja za kuhanje
  • 300 grama penne tjestenine
  • žlica maslaca
  • parmezan za posipanje
  • malo šećera

Postupak:

Tjesteninu skuhaj al dente u puno zasoljene, kipuće vode. Na maslinovom ulju poprži sitno narezani luk dok ne dobije zlatnu boju i ne postane proziran te mu dodaj na listiće narezani češnjak. Kada češnjak pusti miris, dodaj votku i kuhaj dvije do tri minute dok alkohol ne ishlapi pa dodaj koncentrat, promiješaj, a potom ulij umak od rajčice i dodaj šećer. Kada se sastojci sjedine, ulij vrhnje za kuhanje, sol i čili, smanji plamen te ostavi još nekoliko minuta na vatri. Tjesteninu procijedi, dodaj joj maslac te ju umiješaj u umak i pospi parmezanom te ostavi minutu do dvije da se okusi prožmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/4