Penne s votkom
Na talijanskom - penne alla vodka. Riječ je o jelu koje je nastalo krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada se sve više u receptima počelo pojavljivati vrhnje za kuhanje. Penne alla vodka izuzetno je popularno bilo među Talijanima u SAD-u, 80-ih godina, osobito među poslovnjacima koji su ga naručivali po restoranima u pauzama za ručak. Kalorično, ukusno, stvoreno da zadovolji okusne pupoljke i pruži ti potrebnu energiju za dan. Naravno, bit ćeš sposobna za nastavak radnih aktivnosti tek nakon jakog espressa.
Sastojci za dvije osobe:
- maslinovo ulje
- jedan manji luk ili ljutika
- grubo usitnjen čili
- četiri režnja češnjaka
- čašica votke
- puna žlica koncentrata rajčice
- dva dcl umaka od rajčice
- sol
- jedan decilitar vrhnja za kuhanje
- 300 grama penne tjestenine
- žlica maslaca
- parmezan za posipanje
- malo šećera
Postupak:
Tjesteninu skuhaj al dente u puno zasoljene, kipuće vode. Na maslinovom ulju poprži sitno narezani luk dok ne dobije zlatnu boju i ne postane proziran te mu dodaj na listiće narezani češnjak. Kada češnjak pusti miris, dodaj votku i kuhaj dvije do tri minute dok alkohol ne ishlapi pa dodaj koncentrat, promiješaj, a potom ulij umak od rajčice i dodaj šećer. Kada se sastojci sjedine, ulij vrhnje za kuhanje, sol i čili, smanji plamen te ostavi još nekoliko minuta na vatri. Tjesteninu procijedi, dodaj joj maslac te ju umiješaj u umak i pospi parmezanom te ostavi minutu do dvije da se okusi prožmu.