Jednostavno, brzo i ukusno

Talijanski klasici: Tri recepta za tjesteninu s rajčicom kao stvorena za ljeto

Za ljubiteljice tjestenine i najpopularnije ljetne namirnice - rajčice, izdvojile smo tri tradicionalna talijanska recepta s kojima ne možeš pogriješiti

pexels-rachel-claire-5864362.jpg
Foto: Pexels

Pasta arrabbiata

Samo ime kaže, ovo je jelo za one koji vole ljuto. Želiš li malo uzburkati strasti, povisiti temperaturu (a ima nešto seksi u tome kada jedeš ljuto na plus 40), pripremi pastu arrabiattu. Na talijanskom arrabbiata znači ljut, a i mi u našem jeziku koristitimo izraz rabijatan za nekoga tko je ljut, gnjevanspreman se potući u svakom trenutku. No, umjesto da zakuhaš frku, zakuhaj tjesteninu i pripremi umak koji će začiniti ljetnu večer. Evo recepta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za dvije osobe:

  • maslinovo ulje
  • tjestenina penne, 250 g
  • pelati 300 ml
  • list svježeg peršina
  • dva režnja češnjaka
  • ljuta papričica
  • pecorino sir
  • sol i papar
  • malo šećera

Postupak:

Tjesteninu skuhaj u većoj količini posoljene kipuće vode. Dok se kuha, u dubokoj tavi na maslinovom ulju poprži narezanu ljutu papričicu pa dodaj češnjak narezan na listiće i samo ga kratko prži dok ne zamiriše. Tada dodaj pelate i šećer te pusti da se krčkaju oko pet minuta. Šećer će ublažiti kiselost rajčice. Posoli i popapri. Al dente skuhanu tjesteninu dodaj umaku i ostavi da se sve zajedno kuha još jedno pet minuta, uz miješanje kako ti jelo ne bi zagorjelo. Želiš li dobiti na kremoznosti, umaku dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Naribaj sir i sitno nasjeckaj peršin pa popspi po tjestenini i posluži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko nemaž svježu ljutu papričicu, zamijeni je ugrubo usitnjenim čilijem. Ne voliš li peršin, zamijeni ga bosiljkom.

2/4