Pasta arrabbiata
Samo ime kaže, ovo je jelo za one koji vole ljuto. Želiš li malo uzburkati strasti, povisiti temperaturu (a ima nešto seksi u tome kada jedeš ljuto na plus 40), pripremi pastu arrabiattu. Na talijanskom arrabbiata znači ljut, a i mi u našem jeziku koristitimo izraz rabijatan za nekoga tko je ljut, gnjevanspreman se potući u svakom trenutku. No, umjesto da zakuhaš frku, zakuhaj tjesteninu i pripremi umak koji će začiniti ljetnu večer. Evo recepta.
Sastojci za dvije osobe:
- maslinovo ulje
- tjestenina penne, 250 g
- pelati 300 ml
- list svježeg peršina
- dva režnja češnjaka
- ljuta papričica
- pecorino sir
- sol i papar
- malo šećera
Postupak:
Tjesteninu skuhaj u većoj količini posoljene kipuće vode. Dok se kuha, u dubokoj tavi na maslinovom ulju poprži narezanu ljutu papričicu pa dodaj češnjak narezan na listiće i samo ga kratko prži dok ne zamiriše. Tada dodaj pelate i šećer te pusti da se krčkaju oko pet minuta. Šećer će ublažiti kiselost rajčice. Posoli i popapri. Al dente skuhanu tjesteninu dodaj umaku i ostavi da se sve zajedno kuha još jedno pet minuta, uz miješanje kako ti jelo ne bi zagorjelo. Želiš li dobiti na kremoznosti, umaku dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Naribaj sir i sitno nasjeckaj peršin pa popspi po tjestenini i posluži.
Ukoliko nemaž svježu ljutu papričicu, zamijeni je ugrubo usitnjenim čilijem. Ne voliš li peršin, zamijeni ga bosiljkom.