
Talijanski klasici: Tri recepta za tjesteninu s rajčicom kao stvorena za ljeto

Ljeto je savršeno vrijeme za tjestenine. Lagana jela koja se brzo pripremaju spasit će te od patnje za štednjakom pri nesnosnim vrućinama, ali i zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Dovoljno je da zaviriš u kuhinje vrsnih domaćica na zapadnoj obali Jadrana, u zemlji u kojoj vlada matrijarhat i naučiš pripremati odlične talijanske tjestenine.
Ova mediteranska zemlja, baš kao i naša, u ljetnim mjesecima rađa sočnim rajčicama, bosiljkom, patlidžanom i ostalim povrćem koje se sjajno spaja s maslinovim uljem, parmezanom...To znači da neke od sastojaka za savršene talijanske tjestenine vrlo vjerojatno imaš u svom vrtu, a ako ne u vrtu, onda na obližnjoj tržnici ili u trgovini.
Iskoristi ovo doba godine i umijeće susjeda s druge strane Jadrana pa uživaj u zdravim, sezonskim jelima koja su brza, ukusna i obiluju kvalitetnim namirnicama, a pritom nose i bogato naslijeđe talijanske tradicije. U nastavku ti donosimo tri recepta za tjesteninu na talijanski način u kojem dominiraju rajčice.
Pasta arrabbiata
Samo ime kaže, ovo je jelo za one koji vole ljuto. Želiš li malo uzburkati strasti, povisiti temperaturu (a ima nešto seksi u tome kada jedeš ljuto na plus 40), pripremi pastu arrabiattu. Na talijanskom arrabbiata znači ljut, a i mi u našem jeziku koristitimo izraz rabijatan za nekoga tko je ljut, gnjevanspreman se potući u svakom trenutku. No, umjesto da zakuhaš frku, zakuhaj tjesteninu i pripremi umak koji će začiniti ljetnu večer. Evo recepta.
Sastojci za dvije osobe:
maslinovo ulje
tjestenina penne, 250 g
pelati 300 ml
list svježeg peršina
dva režnja češnjaka
ljuta papričica
pecorino sir
sol i papar
malo šećera
Postupak:
Ukoliko nemaž svježu ljutu papričicu, zamijeni je ugrubo usitnjenim čilijem. Ne voliš li peršin, zamijeni ga bosiljkom.
Penne s votkom
Na talijanskom - penne alla vodka. Riječ je o jelu koje je nastalo krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada se sve više u receptima počelo pojavljivati vrhnje za kuhanje. Penne alla vodka izuzetno je popularno bilo među Talijanima u SAD-u, 80-ih godina, osobito među poslovnjacima koji su ga naručivali po restoranima u pauzama za ručak. Kalorično, ukusno, stvoreno da zadovolji okusne pupoljke i pruži ti potrebnu energiju za dan. Naravno, bit ćeš sposobna za nastavak radnih aktivnosti tek nakon jakog espressa.
Sastojci za dvije osobe:
maslinovo ulje
jedan manji luk ili ljutika
grubo usitnjen čili
četiri režnja češnjaka
čašica votke
puna žlica koncentrata rajčice
dva dcl umaka od rajčice
sol
jedan decilitar vrhnja za kuhanje
300 grama penne tjestenine
žlica maslaca
parmezan za posipanje
malo šećera
Postupak:
Špageti napolitana
Posljednje, no ne i manje ukusno jelo koje smo izabrale je pasta napoletana. Ukusan recept koji dolazi s juga Italije i nosi naziv po najvećem gradu u tom dijelu ove mediteranske zemlje, Napulju. Gotovo je za 15 minuta, a zadovoljit će sve tvoje gastro prohtjeve.
Sastojci za dvije osobe:
jedan luk
dva režnja češnjaka
šaka svježeg bosiljka
pelati, 200 ml
maslinovo ulje
sol i papar
špageti
parmezan
Postupak:

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
