
Svježe nije nužno bolje: 7 namirnica koje je uvijek dobro imati u zamrzivaču

Imati svježu hranu pri ruci nije uvijek opcija. Kad nije sezona određenih namirnica, kada smo u gužvi ili kada nešto nepredviđeno poremeti našu svakodnevicu - dobro je imati smočnicu i zamrzivač pun zdrave i kvalitetne hrane. Međutim, neke smrznute namirnice ipak su bolje od drugih.
Smrznuta brokula odličan je način za veći unos zelenog povrća, posebno kada svježe nema. Dodaj je u brojna jela ili posluži na pari kao prilog. Dobro uspijeva i u juhama i složencima kad ti treba više vitamina C i vlakana.
Osim u salatama, smrznuti špinat čak je i bolji od svježeg špinata, jer je prethodno zgnječen do razumne količine, tako da možeš dobiti veliku dozu željeza, kalcija i kalija. Može se koristiti u većini recepata, poput priloga uz jaja, u lazanjama ili u pitama.
Grašak je možda najpoznatija smrznuta hrana, zato što se izuzetno dobro drži u zamrzivaču. Može se dodavati riži, izblendati u pire, juhu ili ubaciti u brojna jela i priloge za dodatnu dozu vlakana.
Smrznuta cvjetača dobra je poput svježe jednom kad se skuha. Možeš ju napraviti na pari, kuhanu, kao pire ili umiješati u juhu. Cvjetača je također idealna kao zdravija alternativa riži ili tijestu za pizzu. Što se tiče hranjivih sastojaka, cvjetača nudi 60 posto dnevnih potreba za vitaminom C i 14 posto dnevne doze vitamina K.
Baš poput ostalog smrznutog povrća na popisu, teško je utvrditi razliku između svježih i smrznutih mahuna kada se skuhaju. Mogu se kuhati kao zaseban prilog, u umaku, dodati u wok, ili juhama i varivima za dodatnu dozu željeza, kalcija i vitamina C i A.
Smrznuti kukuruz može se koristiti na bilo koji način na koji se koristi svježi, od meksičkih jela do kuhanih ili pečenih i kuhanih priloga i juha, pa ako želiš okus kasnog ljeta tijekom cijele godine - ovo je obvezna namirnica. Ako si zabrinuta da kukuruz ima previše šećera da bi se mogao smatrati zdravom opcijom, možda ćeš se iznenaditi kad saznaš da ima manje šećera od, primjerice, cikle.
Smrznuti nasjeckani luk uvijek je dobro i praktično imati pri ruci, odnosno u zamrzivaču. Osim što s njime započinje većina recepata, uz smrznutu opciju nećeš propustiti ama baš ništa jer se tako ionako mora kuhati ili pirjati.