
Svi ponekad pretjeramo s hranom, a ove namirnice ublažit će posljedice prejedanja

Svi se ponekad prejedemo. I premda je ta dodatna kriška kolača (ili dvije) možda zvučala kao dobra ideja u to vrijeme, jedenje previše kalorija prisiljava tvoje tijelo na prekomjernu prehranu dok pokušava poništiti štetu nastalu štetnim slobodnim radikalima proizvedenim tijekom probavljanja hrane.
Uzimanje žlice jabučnog octa uz obrok, kao i uz salatu, može smanjiti razinu šećera u krvi koji nastaje nakon jela velikog obroka bogatog ugljikohidratima.
Ako si se prepustila užitku preobilnog obroka, neka tvoj sljedeći obrok uključuje samo voće. Naime, voće bogato antioksidansima, uključujući bobičasto voće, grožđe, kivi i trešnje - pomaže umanjiti štetna oštećenja slobodnih radikala koja nastanu nakon obroka.
Iako se može čini kontraproduktivno popiti čašu alkoholnog pića nakon obilnog obroka, ali antioksidansi u crnom vinu zapravo pomažu. Čaša crnog vina može smanjiti negativan utjecaj hrane s visokim udjelom masti snižavanjem razine spoja proizvedenog u tijelu nakon 'masnog' obroka koji je povezan s bolestima srca.
Dodavanje začina obroku može pomoći umanjiti negativne učinke prejedanja. U studiji iz 2011. godine provedenom u časopisu The Journal of Nutrition, sudionici koji su jeli obrok koji je uključivao oko 2 žlice začina (poput ružmarina, origana, cimeta, kurkume, crnog papra, klinčića, češnjaka u prahu, chilija i crvene paprike) imali su niže razine triglicerida i inzulina te višu razinu antioksidansa nakon visokokaloričnog obroka u usporedbi kada su jeli identičan obrok bez začina. Istraživači misle da mješavina začina može pomoći usporiti apsorpciju masti - a njihovi antioksidansi pomažu u uklanjanju štetnih slobodnih radikala nastalih prilikom prejedanja.