Svi se ponekad prejedemo. I premda je ta dodatna kriška kolača (ili dvije) možda zvučala kao dobra ideja u to vrijeme, jedenje previše kalorija prisiljava tvoje tijelo na prekomjernu prehranu dok pokušava poništiti štetu nastalu štetnim slobodnim radikalima proizvedenim tijekom probavljanja hrane.
"Samo metaboliziranje namirnica, posebno onih masnih i ugljikohidrata, uzrokuje da organizam proizvodi slobodne radikale, koji napadaju stanice i mogu potaknuti razvoj kroničnih stanja, uključujući srčane bolesti, dijabetes i rak," objašnajva nutricionist Ronald L. Prior za Eating Well. I, naravno, što više jedemo - to više slobodnih radikala proizvedemo.
Ali evo dobrih vijesti: osim toga da u sljedećim obrocima znatno smanjiš broj kalorija, razna istraživanja tvrde da unos određenih namirnica bogatih hranjivim sastojcima pomaže u oporavku od oštećenja obilnog obroka i smanjenju slobodnih radikala.
Jabučni ocat
Uzimanje žlice jabučnog octa uz obrok, kao i uz salatu, može smanjiti razinu šećera u krvi koji nastaje nakon jela velikog obroka bogatog ugljikohidratima.
Za većinu nas, nagli porast šećera u krvi pokreće jednako brz pad - koji potiče apetit. Ovaj porast šećera posebno je problem ljudima koji imaju dijabetes, a koji ne mogu učinkovito pročistiti glukozu.
(Foto: Unsplash)
Voće
Ako si se prepustila užitku preobilnog obroka, neka tvoj sljedeći obrok uključuje samo voće. Naime, voće bogato antioksidansima, uključujući bobičasto voće, grožđe, kivi i trešnje - pomaže umanjiti štetna oštećenja slobodnih radikala koja nastanu nakon obroka.
Napravi si voćni tanjur za desert ili ako je to dan poslije, nastoj jesti voće tijekom dana. Isprobaj voćni smoothie, običan jogurt pomiješan s voćem, tost od cjelovitih žitarica s voćem za doručak, voće pomiješano u salatu ili posluženo sa strane uz ručak.
(Foto: Unsplash)
Čaša crnog vina
Iako se može čini kontraproduktivno popiti čašu alkoholnog pića nakon obilnog obroka, ali antioksidansi u crnom vinu zapravo pomažu. Čaša crnog vina može smanjiti negativan utjecaj hrane s visokim udjelom masti snižavanjem razine spoja proizvedenog u tijelu nakon 'masnog' obroka koji je povezan s bolestima srca.
Kuhaj s crnim vinom ili uživaj uz čašu crnog vina uz večeru. Ali zapamti, umjerenost je ključna! I nemoj se prisiljavati da piješ piće u ime zdravlja - posebno ako si pretjerala s hranom i pićem. Postoje i druge namirnice koje su bogate antioksidansima poput voća i povrća.
(Foto: Unsplash)
Začini
Dodavanje začina obroku može pomoći umanjiti negativne učinke prejedanja. U studiji iz 2011. godine provedenom u časopisu The Journal of Nutrition, sudionici koji su jeli obrok koji je uključivao oko 2 žlice začina (poput ružmarina, origana, cimeta, kurkume, crnog papra, klinčića, češnjaka u prahu, chilija i crvene paprike) imali su niže razine triglicerida i inzulina te višu razinu antioksidansa nakon visokokaloričnog obroka u usporedbi kada su jeli identičan obrok bez začina. Istraživači misle da mješavina začina može pomoći usporiti apsorpciju masti - a njihovi antioksidansi pomažu u uklanjanju štetnih slobodnih radikala nastalih prilikom prejedanja.
(Foto: Unsplash)