Svečana kaštelanska torta
Sastojci:
Za biskvit:
12 domaćih jaja
240 g fino mljevenih badema
160 g grublje sjeckanih badema
400 g kristal šećera
150 g krušnih mrvica ili mljevenog dvopeka
100 ml prošeka
50 g čokolade za kuhanje
Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
2 žlice neutralnog ulja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za torte veličine 26 cm obložite papirom za pečenje, pa ga premažite s malo otopljenog maslaca. U manjoj zdjeli krušne mrvice prelijte prošekom, promiješajte pa ostavite sa strane.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte električnim mikserom s cijelom količinom šećera. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta. Ostavite smjesu sa strane.U odvojenoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. U smjesu žumanjaka dodajte grublje ribanu čokoladu, mljevene bademe, grublje sjeckane bademe i krušne mrvice s prošekom. Dodajući jedan po jedan sastojak, neprestano miksajte. Na kraju, dodajte žlicu po žlicu snijega od bjelanjaka neprestano miksajući. Smjesu dobro izmiksajte kako bi se svi sastojci spojili. Smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu. Pecite na istoj vatri oko 45 – 50 minuta. Prije nego tortu izvadite van, provjerite čačkalicom u sredini torte je li se ispekla .Izvadite tortu iz pećnice pa je ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 minuta. U međuvremenu, dok se torta hladi, pripremite glazuru. U manjem lonću kombinirajte nalomljenu čokoladu, maslac i ulje. Postavite lončić nad drugim, većim lončićem u kojem je voda koja vrije, pa sve sastojke za glazuru rastopite na pari miješajući. Pazite da vam čokolada ne zagori, a ako je potrebno, dodajte još jednu žlicu ulja. Tortu izvadite iz kalupa pa je premažite čokoladom. Možete je ukrasiti i bademima. Tortu ostavite u hladnjaku preko noći.