Juneći odresci u umaku od bosiljka
Sastojci:
50 g svježeg bosiljka
5 češnja češnjaka
20 g badema
40 g ribanog parmezana
1 – 2 žlice maslinovog ulja
700 g junećih ili telećih odrezaka
sol, bijeli papar
češnjak
maslinovo ulje
100 ml bijelog vina
maslac
malo oštrog brašna
Priprema:
Bosiljak operite, posušite i zajedno s češnjakom usitnite u multipraktiku.
Dodajte bademe (ne moraju biti blanširani i oljušteni), pa usitnite i njih.
Zatim dodajte ribani parmezan, ali sada smanjite jačinu multipraktika i na kraju sasvim lagano, pomalo umiješajte maslinovo ulje dok ne dobijete gusti umak.
Juneće ili teleće odreske lagano istucite, posolite i popaprite. Dobro protrljajte zdrobljenim češnjakom, koji ostavite između odrezaka, nakapajte maslinovim uljem, pa ostavite najmanje dva sata, a najbolje preko noći da se mariniraju.
Izvadite ih, odstranite komadiće češnjaka, pa svaki odrezak jednom stranom uvaljajte u oštro brašno. Pržite svaki odrezak 2 – 3 minute na mješavini maslaca i maslinova ulja pa izvadite. Preostalu masnoću podlijte bijelim vinom, vratite odreske, dodatno zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri, po potrebi još podlijevajući 40 – 50 minuta ili dok meso potpuno ne omekša.
Pred sam kraj, odreske ponovo izvadite, dodajte umak od bosiljka, pustite da prokuha, pa vratite meso natrag. Poslužite uz zelenu salatu i ribani parmezan.