Gastro
Gastro

Svečani ručak za proslave i druženja

Svečani ručak za proslave i druženja
Bliže se blagdani, a s njima i prilike za druženja uz ukusnu hranu

U potrazi ste za idejama kakav ručak pripremiti u posebnim prigodama, kao što je dječji rođendan, svečani obiteljski ručak, pričest, druženje s prijateljima?  Evo naših prijedloga za glavno jelo i desert.  

Foto: © DragonImages - fotolia

Pečena purica s mlincima

Sastojci: 1 purica (3 – 5 kg) 1 jabuka 1/2 limuna 2 – 3 žlice vegete malo soli, papra 150 g sušene slanine 1 vrećica za pečenje Priprema: Dobro operite puricu izvana i iznutra i u unutrašnjost purice stavite jednu jabuku i pola limuna, ubacite jednu žlicu vegete, te malo soli i papra. Izvana utrljajte ostatak vegete, soli i papra i stavite puricu u vrećicu. Zatim poslažite slaninu po purici i zatvorite vrećicu. Stavite peći u pećnicu na 175 stupnjeva i ne vadite puricu iduća 3 sata. Obično se smatra kako je za puricu potrebno oko sat vremena pečenja po kilogramu. Mlinci: 1 kg brašna 1 jaje 5 g masti mlake vode i soli po potrebi Priprema mlinaca: Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica težine 5 dag. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušite. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4 x 5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče. Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.

Pečena teletina s krumpirom

Sastojci: 80 dag telećeg mesa 1 dl ulja češnjak 1 kg krumpira sol, papar Priprema: Teleće meso oprati, posušiti, posoliti, popapriti, natrljati češnjakom. Preliti ga vrelim uljem te peći u pećnici na temperaturi od 200 – 220 stupnjeva. Meso povremeno okretati i prelijevati vlastitim sokom. Kad meso dobije ružičastu koricu, oko njega posložiti nasoljeni krumpir izrezan na manje kriške te nastaviti peći. Ako je potrebno, povremeno dodavati malo tople vode.

Juneći odresci u umaku od bosiljka

Sastojci: 50 g svježeg bosiljka 5 češnja češnjaka 20 g badema 40 g ribanog parmezana 1 – 2 žlice maslinovog ulja 700 g junećih ili telećih odrezaka sol, bijeli papar češnjak maslinovo ulje 100 ml bijelog vina maslac malo oštrog brašna Priprema: Bosiljak operite, posušite i zajedno s češnjakom usitnite u multipraktiku. Dodajte bademe (ne moraju biti blanširani i oljušteni), pa usitnite i njih. Zatim dodajte ribani parmezan, ali sada smanjite jačinu multipraktika i na kraju sasvim lagano, pomalo umiješajte maslinovo ulje dok ne dobijete gusti umak. Juneće ili teleće odreske lagano istucite, posolite i popaprite. Dobro protrljajte zdrobljenim češnjakom, koji ostavite između odrezaka, nakapajte maslinovim uljem, pa ostavite najmanje dva sata, a najbolje preko noći da se mariniraju. Izvadite ih, odstranite komadiće češnjaka, pa svaki odrezak jednom stranom uvaljajte u oštro brašno. Pržite svaki odrezak 2 – 3 minute na mješavini maslaca i maslinova ulja pa izvadite. Preostalu masnoću podlijte bijelim vinom, vratite odreske, dodatno zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri, po potrebi još podlijevajući 40 – 50 minuta ili dok meso potpuno ne omekša. Pred sam kraj, odreske ponovo izvadite, dodajte umak od bosiljka, pustite da prokuha, pa vratite meso natrag. Poslužite uz zelenu salatu i ribani parmezan.

Svečana kaštelanska torta

Sastojci: Za biskvit: 12 domaćih jaja 240 g fino mljevenih badema 160 g grublje sjeckanih badema 400 g kristal šećera 150 g krušnih mrvica ili mljevenog dvopeka 100 ml prošeka 50 g čokolade za kuhanje Za glazuru: 200 g čokolade za kuhanje 50 g maslaca 2 žlice neutralnog ulja   Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za torte veličine 26 cm obložite papirom za pečenje, pa ga premažite s malo otopljenog maslaca. U manjoj zdjeli krušne mrvice prelijte prošekom, promiješajte pa ostavite sa strane. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte električnim mikserom s cijelom količinom šećera. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta. Ostavite smjesu sa strane.U odvojenoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. U smjesu žumanjaka dodajte grublje ribanu čokoladu, mljevene bademe, grublje sjeckane bademe i krušne mrvice s prošekom. Dodajući jedan po jedan sastojak, neprestano miksajte. Na kraju, dodajte žlicu po žlicu snijega od bjelanjaka neprestano miksajući. Smjesu dobro izmiksajte kako bi se svi sastojci spojili. Smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu. Pecite na istoj vatri oko 45 – 50 minuta. Prije nego tortu izvadite van, provjerite čačkalicom u sredini torte je li se ispekla .Izvadite tortu iz pećnice pa je ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 minuta. U međuvremenu, dok se torta hladi, pripremite glazuru. U manjem lonću kombinirajte nalomljenu čokoladu, maslac i ulje. Postavite lončić nad drugim, većim lončićem u kojem je voda koja vrije, pa sve sastojke za glazuru rastopite na pari miješajući. Pazite da vam čokolada ne zagori, a ako je potrebno, dodajte još jednu žlicu ulja. Tortu izvadite iz kalupa pa je premažite čokoladom. Možete je ukrasiti i bademima. Tortu ostavite u hladnjaku preko noći.

Trogirski rafioli

Sastojci: Tijesto: 50 dag glatkog brašna 2 vrećice vanilin šećera 5 dag šećera 6 jaja 10 dag masti 25 ml ruma 50 ml mlijeka 50 ml ulja malo soli 1 dl vode Nadjev: 50 dag badema 10 dag masti korica 1 naranče i 1 limuna 2 vrećice vanilin šećera 25 dag kristal šećera ekstrakt maraskina ekstrakt ruže sok od 1 naranče i pola limuna 6 bjelanjaka Priprema: U zdjelu staviti brašno, sol, šećer, vanilin šećer, 6 žumanjaka, rum,ulje i mlijeko te sve izmiješati. Dodati otopljenu i ohlađenu mast i vodu, te sve dobro izmješati rukom (tijesto ne smije biti tvrdo). Ostaviti da malo odstoji. Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržiti, a drugu preliti vrelom vodom i oguliti koricu. Sve bademe samljeti, te u istu zdjelu dodati kristal šećer, naribanu koricu naranče i limuna, vanilin šećer, otopljenu mast, sok naranče i limuna (u ovaj sok dodati, po želji, malo ekstrakta maraskina i ekstrakta ruže). Sve zajedno dobro izmiješati i na kraju dodati 6 blago tučenih bjelanjaka. Tvrdu površinu posuti brašnom i razvaljati tijesto što tanje. Napraviti krugove promjera 10 cm. Na sredinu svakog kruga staviti nadjev, preklopiti na pola i rubove pritisnuti vilicom. Peći na 100 – 150 °C oko 20 minuta. Kad se kolači ohlade, premazati vodom pomoću kista te uvaljati u šećer.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx