Svečani ručak za proslave i druženja

Bliže se blagdani, a s njima i prilike za druženja uz ukusnu hranu

Svečani ručak za proslave i druženja

U potrazi ste za idejama kakav ručak pripremiti u posebnim prigodama, kao što je dječji rođendan, svečani obiteljski ručak, pričest, druženje s prijateljima?  Evo naših prijedloga za glavno jelo i desert.

Foto: © DragonImages - fotolia

Pečena purica s mlincima

Sastojci:
1 purica (3 – 5 kg)
1 jabuka
1/2 limuna
2 – 3 žlice vegete
malo soli, papra
150 g sušene slanine
1 vrećica za pečenje

Priprema:
Dobro operite puricu izvana i iznutra i u unutrašnjost purice stavite jednu jabuku i pola limuna, ubacite jednu žlicu vegete, te malo soli i papra. Izvana utrljajte ostatak vegete, soli i papra i stavite puricu u vrećicu. Zatim poslažite slaninu po purici i zatvorite vrećicu. Stavite peći u pećnicu na 175 stupnjeva i ne vadite puricu iduća 3 sata. Obično se smatra kako je za puricu potrebno oko sat vremena pečenja po kilogramu.

Mlinci:
1 kg brašna
1 jaje
5 g masti
mlake vode i soli po potrebi

Priprema mlinaca:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica težine 5 dag. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušite. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4 x 5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče. Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.

Pečena teletina s krumpirom

Sastojci:
80 dag telećeg mesa
1 dl ulja
češnjak
1 kg krumpira
sol, papar

Priprema:
Teleće meso oprati, posušiti, posoliti, popapriti, natrljati češnjakom. Preliti ga vrelim uljem te peći u pećnici na temperaturi od 200 – 220 stupnjeva. Meso povremeno okretati i prelijevati vlastitim sokom. Kad meso dobije ružičastu koricu, oko njega posložiti nasoljeni krumpir izrezan na manje kriške te nastaviti peći. Ako je potrebno, povremeno dodavati malo tople vode.

Juneći odresci u umaku od bosiljka

Sastojci:
50 g svježeg bosiljka
5 češnja češnjaka
20 g badema
40 g ribanog parmezana
1 – 2 žlice maslinovog ulja
700 g junećih ili telećih odrezaka
sol, bijeli papar
češnjak
maslinovo ulje
100 ml bijelog vina
maslac
malo oštrog brašna

Priprema:
Bosiljak operite, posušite i zajedno s češnjakom usitnite u multipraktiku.
Dodajte bademe (ne moraju biti blanširani i oljušteni), pa usitnite i njih.
Zatim dodajte ribani parmezan, ali sada smanjite jačinu multipraktika i na kraju sasvim lagano, pomalo umiješajte maslinovo ulje dok ne dobijete gusti umak.
Juneće ili teleće odreske lagano istucite, posolite i popaprite. Dobro protrljajte zdrobljenim češnjakom, koji ostavite između odrezaka, nakapajte maslinovim uljem, pa ostavite najmanje dva sata, a najbolje preko noći da se mariniraju.
Izvadite ih, odstranite komadiće češnjaka, pa svaki odrezak jednom stranom uvaljajte u oštro brašno. Pržite svaki odrezak 2 – 3 minute na mješavini maslaca i maslinova ulja pa izvadite. Preostalu masnoću podlijte bijelim vinom, vratite odreske, dodatno zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri, po potrebi još podlijevajući 40 – 50 minuta ili dok meso potpuno ne omekša.
Pred sam kraj, odreske ponovo izvadite, dodajte umak od bosiljka, pustite da prokuha, pa vratite meso natrag. Poslužite uz zelenu salatu i ribani parmezan.

Svečana kaštelanska torta

Sastojci:
Za biskvit:
12 domaćih jaja
240 g fino mljevenih badema
160 g grublje sjeckanih badema
400 g kristal šećera
150 g krušnih mrvica ili mljevenog dvopeka
100 ml prošeka
50 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
2 žlice neutralnog ulja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za torte veličine 26 cm obložite papirom za pečenje, pa ga premažite s malo otopljenog maslaca. U manjoj zdjeli krušne mrvice prelijte prošekom, promiješajte pa ostavite sa strane.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte električnim mikserom s cijelom količinom šećera. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta. Ostavite smjesu sa strane.U odvojenoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. U smjesu žumanjaka dodajte grublje ribanu čokoladu, mljevene bademe, grublje sjeckane bademe i krušne mrvice s prošekom. Dodajući jedan po jedan sastojak, neprestano miksajte. Na kraju, dodajte žlicu po žlicu snijega od bjelanjaka neprestano miksajući. Smjesu dobro izmiksajte kako bi se svi sastojci spojili. Smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu. Pecite na istoj vatri oko 45 – 50 minuta. Prije nego tortu izvadite van, provjerite čačkalicom u sredini torte je li se ispekla .Izvadite tortu iz pećnice pa je ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 minuta. U međuvremenu, dok se torta hladi, pripremite glazuru. U manjem lonću kombinirajte nalomljenu čokoladu, maslac i ulje. Postavite lončić nad drugim, većim lončićem u kojem je voda koja vrije, pa sve sastojke za glazuru rastopite na pari miješajući. Pazite da vam čokolada ne zagori, a ako je potrebno, dodajte još jednu žlicu ulja. Tortu izvadite iz kalupa pa je premažite čokoladom. Možete je ukrasiti i bademima. Tortu ostavite u hladnjaku preko noći.

Trogirski rafioli

Sastojci: Tijesto:
50 dag glatkog brašna
2 vrećice vanilin šećera
5 dag šećera
6 jaja
10 dag masti
25 ml ruma
50 ml mlijeka
50 ml ulja
malo soli
1 dl vode

Nadjev:
50 dag badema
10 dag masti
korica 1 naranče i 1 limuna
2 vrećice vanilin šećera
25 dag kristal šećera
ekstrakt maraskina
ekstrakt ruže
sok od 1 naranče i pola limuna
6 bjelanjaka

Priprema:
U zdjelu staviti brašno, sol, šećer, vanilin šećer, 6 žumanjaka, rum,ulje i mlijeko te sve izmiješati. Dodati otopljenu i ohlađenu mast i vodu, te sve dobro izmješati rukom (tijesto ne smije biti tvrdo). Ostaviti da malo odstoji. Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržiti, a drugu preliti vrelom vodom i oguliti koricu. Sve bademe samljeti, te u istu zdjelu dodati kristal šećer, naribanu koricu naranče i limuna, vanilin šećer, otopljenu mast, sok naranče i limuna (u ovaj sok dodati, po želji, malo ekstrakta maraskina i ekstrakta ruže). Sve zajedno dobro izmiješati i na kraju dodati 6 blago tučenih bjelanjaka. Tvrdu površinu posuti brašnom i razvaljati tijesto što tanje. Napraviti krugove promjera 10 cm. Na sredinu svakog kruga staviti nadjev, preklopiti na pola i rubove pritisnuti vilicom. Peći na 100 – 150 °C oko 20 minuta. Kad se kolači ohlade, premazati vodom pomoću kista te uvaljati u šećer.