Sušenje peršina

Donosimo vam jednostavne metode sušenja peršina kod kuće.

Sušenje peršina

Mnogi misle da je sušene peršina poprilično teško i zahtjevno, no to nije istina. Otprilike svatko tko ima pećnicu, mikrovalnu ili dehidrator može to učiniti. Peršin možete čak i osušiti na zraku ili na suncu tijekom nekoliko dana.

U nastavku vam donosimo jednostavne metode sušenja peršina kod kuće.

SUŠENJE PERŠINA NA ZRAKU
Ne treba vam puno opreme za sušenje peršina na ovaj način.
Ako koristite peršin iz vlastitog vrta, berite ga u podne. Ne berite tijekom ranih jutarnjih sati jer će peršin još uvijek biti malo vlažan od noćne rose.

Od ubranog peršina formirajte snop, te pomoću plastične gumice učvrstite snop na području stabljika. 
Objesite snopove peršina naopako na stalak za sušenje odjeće. Stalak možete držati u terasi, potkrovlju ili nekom drugom mjestu koje je toplo i suho. Listovi će se dovoljno osušiti nakon otprilike par tjedana.

Nakon što se peršin osušio, listovi bi trebali biti prhki, te ih odvojite od žilave stabljike koja vam ne treba.
Osušeni peršin čuvajte u zatvorenoj posudi.

SUŠENJE PERŠINA U PEĆNICI
Operite svježi peršin u hladnoj vodi. Odvojite listove peršina od stabljike, a peršin nasjeckajte na grube komade, zatim peršin blanširajte u kipućoj vodi 20 do 30 sekundi.

U protvan stavite papir za pečenje i po njemu ravnomjerno rasporedite blanširani peršin. Stavite protvan u pećnicu. Uključite pećnicu na najnižu moguću temperaturu. Najbolje vrijeme za ovu metodu je nakon isključivanja pećnice, nakon pečenja. Ako je temperatura visoka doći će do izgaranja peršina.

Peršin sušite 2-4 sata. Peršin je gotov kada vam se vrlo lako mrvi među prstima. 
Izvadite peršin iz pećnice. Peršin razmrvite rukama. Čuvajte na suhom, tamnom mjestu ili čak u zamrzivaču. Peršin sušen na ovaj način može biti dobar duži vremenski period, ali počet će gubiti svoj okus nakon nekoliko mjeseci.

DEHIDRACIJA PERŠINA
Iako mogu biti skupi, dehidratori mogu ponuditi nižu toplinu i veću kontrolu sušenja od pećnice. Ako želite da se peršin brzo osuši, to može biti učinkovita metoda.

Obično će dehidratori hrane imaju opciju sušenja ljekovitog bilja. Peršin očistite onako kako biste ga očistili kada biste ga sušili u pećnici, peršin rasporedite po ladicama vašeg dehidratora i slijedite upute na vašem dehidratoru.
Na isti način peršin možete osušiti i u mikrovalnoj, na niskoj temperaturi, stalno provjeravajući, pazeći da listovi peršina ne izgore.