Šurlice - autohtoni krčki specijalitet

Ukusna tjestenina odlično se nadopunjuje s gotovo svim umacima

Šurlice - autohtoni krčki specijalitet

Šurlice ili šurle u krčkoj se kuhinji nalaze još od davnih dana, a do danas su stekle poseban gastronomski ugled i izvan otoka Krka. Nekada su se šurlice jele s janjećim i goveđim gulašom, a danas se poslužuju s najrazličitijim umacima. Na koje se sve načine mogu jesti šurlice, posjetitelji otoka Krka mogu se svakog ljeta uvjeriti kada svrate na Dane šurlica koji se u srpnju održavaju u Vrbniku. Na stolovima krčkih ugostitelja tada se nađu šurlice u gulašu od slasne krčke janjetine, u umaku od tikvica, šurlice bolognez, u umaku od divljih šparoga, u kombinaciji s domaćim pršutom i kvarnerskim škampima ili s dagnjama i janjećim žgvacetom.

Ovoj je krčkoj gastronomskoj manifestaciji cilj istaknuti vrijednost i kvalitetu autohtone otočne kuhinje te posjetiteljima ponuditi pravi gastronomski enološki užitak. Izvorno, šurlice su tjestenina poslužena s gulašem i ribanim sirom. Poput ribljih specijaliteta, pršuta i sira, maslinova ulja i vina i domaća tjestenina poput čuvenih krčkih šurlica i makaruna, postala je jedan od autentičnih, zaštitnih znakova otoka Krka. Specijalitete sa šurlicama u njihovoj domovini, na otoku Krku, svakako kušajte uz čašu autohtone mirisne vrbničke žlahtine.

Posebnost šurlica

Šurlice, komadić tijesta rukama oblikovan oko pletaće igle i janjeći žgvacet s dodatkom ribanog ovčjeg sira postali su neizostavni meni svih svadbi, krštenja i svečanih događaja u obiteljima hrvatskog primorja i otoka. Šurlice se pripravljaju od brašna, vruće vode, jaja, soli i maslinova ulja te su izvrstan primjer dosjetljivosti i spretnosti ruku krčkih domaćica. Iz ovoga jednostavnog recepta nastao je poznati krčki specijalitet koji se odlično nadopunjuje s nizom autohtonih namirnica pa su tako nastala nadaleko poznata jela poput šurlica sa škampima, šurlica u goveđem gulašu, sa šparogama, s „mrkačima” (šurlice s hobotnicom), te s raznim umacima. Prije su domaćice pripremale tjesteninu od biranih sorti pšenice te je ovisno o mogućnostima oplemenjivale jajima, a poslužila je za prilog poznatoj krčkoj janjetini ili plodovima mora, svježim ili sušenim. Posebnost šurlica ogleda se i u načinu oblikovanja tijesta oko drvenog štapića ili pletaće igle kako bi dobile svoj prepoznatljivi izgled.

Priprema šurlica
Za šurlice je potrebno brašno, voda, jaja, ulje ili mast te malo soli. Na 1 kg brašna trebat će vam 500 ml vode, jedno jaje, a možete dodati još i jedan žumanjak, žlica masti ili ulja (običnog ili maslinovog) i malo soli. Zamijesite tijesto da bude glatko i relativno tvrdo. Izrežite na kockice koje motate oko štapića (za ražnjić) ili pleteće igle. Kada dobijete šurlicu dužine 5 – 8 cm, izvucite štapić i šurlica je gotova. Šurlice malo prosušite i skuhajte ih kao i svaku drugu tjesteninu u slanoj vodi.

Foto: © Comugnero Silvana - fotolia

Originalne krčke šurlice

Sastojci:
1 kg mekog brašna
2 cijela jaja
2 žumanjka
2 dl ulja (obično, maslinovo ili mješavina)
sol
topla voda po potrebi

Priprema:
Brašno posolite te mu dodajte jaja i žumanjke te ulje. Lagano umijesite tijesto dolijevajući po potrebi tople vode. Ostavite ga da se malo odmori, oblikujte najprije dugačke valjke, koje zatim režite na komadiće za po jednu šurlicu. Na kraju ih oblikujte valjanjem između dlanova pomoću štapića za ražnjiće. Kuhajte ih u posoljenoj i pouljenoj vodi 5 – 10 min. Poslužite s umakom po želji pripremljenim odvojeno.

Šurlice s gulašom od janjetine

Sastojci:
1.5 kg šurlica  
2 kg janjetine
3 glavice luka
2 svježe rajčice
0,2 l ulja
6 češnja česnjaka
0,2 l vina
peršin
sol, papar
ribani parmezan

Priprema:
Na luku dinstajte narezano janjeće meso, dodajte češnjak, rajčice, peršin, te začine. Potrebno je malo više vremena dok se ne napravi fini umak koji podlijevamo po potrebi, dodajući vino i vodu. Pustimo neka se gulaš kuha na laganoj vatri, a za to vrijeme skuhamo šurlice i to u što više vode. Kad je sve gotovo, poslužite uz čašu crnog vina.

Gulaš od govedine sa šurlicama

Sastojci:
1 kg goveđeg mesa
2 žlice brašna
2 veće mrkve
1 glavica crvenog luka
1 glavica bijelog luka
rajčica u konzervi
mala žličica paprike crvene (blage) mljevene
malo mljevenoga crnog papra
1 žlica vegete
sol
ulje
peršinov list

Priprema:
Na ulju propržiti sjeckani luk, dodati mrkvu, sjeckanu ili mljevenu. Dodati meso isječeno na kocke te dinstati dok ne upije sav sok. Dodati brašno, miješati 1 – 2 minute. Zatim dodati sjeckani bijeli luk, mljevenu papriku, za začin list lovora te rajčicu. Uliti vruću vodu, posoliti i povremeno promiješati. Kuhati dok meso ne omekša. Na kraju po potrebi gulaš začiniti, dodati sjeckani peršinov list. Poslužite s krčkim šurlicama pripremljenim po receptu koji je već naveden.