Super trikovi za najfiniji tiramisu

Talijanski klasik kojeg obožavamo

Super trikovi za najfiniji tiramisu

Jedan od naših najdražih ljetnih deserata tijekom vrućih ljetnih dana svakako je tiramisu. Ovaj talijanski klasik od piškota, kreme i kakaa te s okusom kave slastica je koju uvijek rado viđamo na stolu.

Riječ je o svjetski poznatom kolaču kojeg mnogi obožavaju, a iako se on može pripremiti na mnogo različitih načina, temeljni sastojci recepta za tiramisu su uvijek isti - piškote, mascarpone sir, kakao i jaja ili slatko vrhnje. Postoje recepti s jajima, kao i oni bez jaja, a sve ovisi o tome što više preferiraš. Može se pripremiti u čaši ili tepsiji, no postupak je uglavnom isti.

U nastavku donosimo nekoliko odličnih trikova za pripremu najfinijeg tiramisua, a otkrivamo ti i odličan recept.



Foto: Unsplash

Trikovi

Priprema nije teška niti komplicirana, a za vrhunski je tiramisu potrebno pogoditi pravi omjer između slatkog i gorkog. Važno je koristiti kvalitetne sastojke pa tako uvijek odaberi gorki kakao u prahu umjesto instant napitaka koji obiluju šećerom. Isto vrijedi i za kavu u kojoj ćeš umakati piškote - neka to bude prava turska kava.

Kod namakanja piškota također treba pripaziti na 'tajming' - budeš li ih ostavila predugo u kavi, biti će premekani. Gastro stručnjaci tvrde da je piškote potrebno držati u kavi toliko dugo dok ne poprime svijetlu boju kave.

Kod klasičnog tiramisua krema se pravi od jaja i mascarpone sira. Krema se treba dobro pomiješati i to na način da se najprije izmiješa mascarpone sa žumanjcima, a na kraju se dodaju i bjelanjci. Dobivena krema mora biti kremasta i gusta. Završni sloj kreme se posipa gorkim kakaom, a nakon što je tiramisu gotov najbolje ga je ostaviti u hladnjaku preko noći kako bi se dobro ohladio.  

Recept za tiramisu

Sastojci:


400 g piškota
500 g mascarponea
4 jaja
100 g šećera
500 ml kave

Za ukrašavanje:

gorki kakao


Priprema:

Najprije odvoji žumanjke od bjelanjaka. Izmiksaj žumanjke sa šećerom kako bi smjesa postala pjenasta. Potom umiješa mascarpone sir i miksaj dok smjesa ne postane kremasta. U posebnoj posudi izmiksaj snijeg od bjelanjaka i pažljivo ga dodaj u kremu od mascarponea. Lagano promiješaj špatulom i nakratko ostavi u hladnjaku da se ohladi. Dok se krema hladi, skuhaj gorku kavu u koju ćeš namakati piškote. Tiramisu možeš slagati na tacnu ili pak u pleh za pečenje. Najprije složi prvi red piškota namočenih u kavu, premaži slojem kreme i potom stavi još jedan sloj piškota te zavrpni sloj kreme. Posipak gorkim kakaom i ostavi tiramisu u hladnjaku da se dobro ohladi.