Jedan od naših najdražih ljetnih deserata tijekom vrućih ljetnih dana svakako je tiramisu. Ovaj talijanski klasik od piškota, kreme i kakaa te s okusom kave slastica je koju uvijek rado viđamo na stolu.
Riječ je o svjetski poznatom kolaču kojeg mnogi obožavaju, a iako se on može pripremiti na mnogo različitih načina, temeljni sastojci recepta za tiramisu su uvijek isti - piškote, mascarpone sir, kakao i jaja ili slatko vrhnje. Postoje recepti s jajima, kao i oni bez jaja, a sve ovisi o tome što više preferiraš. Može se pripremiti u čaši ili tepsiji, no postupak je uglavnom isti.
U nastavku donosimo nekoliko odličnih trikova za pripremu najfinijeg tiramisua, a otkrivamo ti i odličan recept.
Foto: Unsplash
Trikovi
Priprema nije teška niti komplicirana, a za vrhunski je tiramisu potrebno pogoditi pravi omjer između slatkog i gorkog. Važno je koristiti kvalitetne sastojke pa tako uvijek odaberi gorki kakao u prahu umjesto instant napitaka koji obiluju šećerom. Isto vrijedi i za kavu u kojoj ćeš umakati piškote - neka to bude prava turska kava.
Kod namakanja piškota također treba pripaziti na 'tajming' - budeš li ih ostavila predugo u kavi, biti će premekani. Gastro stručnjaci tvrde da je piškote potrebno držati u kavi toliko dugo dok ne poprime svijetlu boju kave.
Kod klasičnog tiramisua krema se pravi od jaja i mascarpone sira. Krema se treba dobro pomiješati i to na način da se najprije izmiješa mascarpone sa žumanjcima, a na kraju se dodaju i bjelanjci. Dobivena krema mora biti kremasta i gusta. Završni sloj kreme se posipa gorkim kakaom, a nakon što je tiramisu gotov najbolje ga je ostaviti u hladnjaku preko noći kako bi se dobro ohladio.
Recept za tiramisu
Sastojci:
400 g piškota
500 g mascarponea
4 jaja
100 g šećera
500 ml kave
Za ukrašavanje:
gorki kakao
Priprema:
Najprije odvoji žumanjke od bjelanjaka. Izmiksaj žumanjke sa šećerom kako bi smjesa postala pjenasta. Potom umiješa mascarpone sir i miksaj dok smjesa ne postane kremasta. U posebnoj posudi izmiksaj snijeg od bjelanjaka i pažljivo ga dodaj u kremu od mascarponea. Lagano promiješaj špatulom i nakratko ostavi u hladnjaku da se ohladi. Dok se krema hladi, skuhaj gorku kavu u koju ćeš namakati piškote. Tiramisu možeš slagati na tacnu ili pak u pleh za pečenje. Najprije složi prvi red piškota namočenih u kavu, premaži slojem kreme i potom stavi još jedan sloj piškota te zavrpni sloj kreme. Posipak gorkim kakaom i ostavi tiramisu u hladnjaku da se dobro ohladi.