Tjestenina sa škampima (ili kozicama)
Sastojci:
200 g očišćenih repova škampa ili kozica
200 g tjestenine
1 dl slatkog vrhnja
2 češnja češnjaka
1 dl bijelog vina
0,3 dl whiskyja
komadić đumbira
sol
papar
peršin
limunova korica
maslinovo ulje
Priprema:
Staviti kuhati vodu za tjesteninu. Kada voda zakuha, dodati sol i malo ulja i kuhati minutu manje nego što piše na pakiranju. Dok se tjestenina kuha, pripremiti umak. Ob,vezno sačuvati malo vode od kuhanja tjestenine. Zagrijati duboku tavu, u nju staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckani češnjak i pola žličice naribanog đumbira. Čim češnjak počne puštati miris dodati očišćene repove škampi (možete upotrijebiti i kozice). Kratko promiješati i čim počnu gubiti prozirnost, flambirati whiskyjem. Dodati bijelo vino i pojačati vatru da alkohol ispari, naribati limunovu koricu, posoliti, popapriti i dodati slatko vrhnje, kratko prokuhati i dodati nasjeckani peršin i umiješati tjesteninu. Malo promiješati, po potrebi podliti s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Poslužiti toplo uz par kapi maslinovog ulja.