Gastro
Gastro

Što kuhati petkom?

Što kuhati petkom?
Ručak može biti itekako ukusan i bez mesa

Riba, tjestenina, palenta, povrće na lešo, to su samo neki prijedlozi  kuhanje petkom. Laganiji ručak, bezmesni obrok, koji fino miriše, odlično izgleda i još je boljeg okusa – tako bi trebao izgledati idealni recept za kraj radnog tjedna i dan kada je na jelovniku ručak bez mesa.  Izbor mogu biti i njoki ili neko provrće zapečeno sa sirom, gljive, tjestenina sa škampima ili plodovima mora.  

Zapečena tjestenina sa sirom

Sastojci: 350 g tjestenine penne 1 kiselo vrhnje 3 – 4 dl mlijeka 250 g mladog sira 3 dl umaka od rajčice 300 g brokule 150 g tvrdog sira ili parmezana malo soli papar origano masline Priprema: Tjesteninu skuhati al dente. Brokulu dodati zadnjih 2 – 3 minute. Procijediti i pomiješati u posudi tjesteninu, brokulu, mlijeko, kiselo vrhnje, mladi sir te dodati sol i papar. Staviti u vatrostalnu posudu i poklopljeno peći oko pola sata. Otklopiti i peći još 15 minuta. Zaliti šalšom (umakom od rajčice) i na vrhu naribati tvrdi sir. Posuti origanom i peći još 10 minuta otklopljeno. Ohladiti najmanje 45 minuta i servirati toplo. Tjestenina se stegne i mogu se rezati kocke. Ukrasiti s maslinama.

Brodet s palentom

Sastojci za brodet: 1,5 kg miješane ribe (škarpina, grdobina) 1 dl maslinovog ulja 2 glavice luka 200 g svježe rajčice 5 režnja češnjaka 2 dl vina 1 svežnjić peršina list celera list lovora ružmarin 1 cijeli limun 1 žlica vinskog octa sol i papar po potrebi Priprema: Očišćenu ribu (škarpina, grdobina, sipa, škampi ili druga riba) narežemo na komade. Ribu posolimo, poparimo, poškropimo limunom ili octom i ostavimo nekoliko minuta da očvrsne. Luk narežemo na listiće i popržimo na maslinovu ulju da uvene. Luku dodamo rajčicu i sve začine, sitno sjeckani peršin, celer i lovorov list. Na to dodamo mariniranu ribu. Popržimo, nalijemo vino, vode, malo octa, sol i papar. Tekućine treba biti toliko da se riba u njoj ne utopi. Brodet se pirja poklopljen na štednjaku oko 20 minuta. Ne miješa se, samo se s vremena na vrijeme posuda protrese. Sastojci za palentu: 300 g palente 1 žličica soli 400 g mekanog feta sira i mladoga kravljeg sira 4 žlice maslaca 1,2 l vode 0,1 l maslinova ulja malo svježeg ružmarina Priprema: Palentu uspite u kipuću blago posoljenu vodu. Zagrijavajte uz miješanje, a kad zavrije, kuhajte još 10-ak minuta te dodajte maslinovo ulje. Kuhanu palentu izlijte na tanjur. Fetu izmrvite ili protisnite te umiješajte u rastopljeni maslac i svježe sjeckani ružmarin. Preko vruće palente rasporedite pripremljenu fetu i odmah dodajte brodet. Pospite sjeckanim peršinom, maslinovim uljem te poslužite.

Tjestenina sa škampima (ili kozicama)

Sastojci: 200 g očišćenih repova škampa ili kozica 200 g tjestenine 1 dl slatkog vrhnja 2 češnja češnjaka 1 dl bijelog vina 0,3 dl whiskyja komadić đumbira sol papar peršin limunova korica maslinovo ulje Priprema: Staviti kuhati vodu za tjesteninu. Kada voda zakuha, dodati sol i malo ulja i kuhati minutu manje nego što piše na pakiranju. Dok se tjestenina kuha, pripremiti umak. Ob,vezno sačuvati malo vode od kuhanja tjestenine. Zagrijati duboku tavu, u nju staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckani češnjak i pola žličice naribanog đumbira. Čim češnjak počne puštati miris dodati očišćene repove škampi (možete upotrijebiti i kozice). Kratko promiješati i čim počnu gubiti prozirnost, flambirati whiskyjem. Dodati bijelo vino i pojačati vatru da alkohol ispari, naribati limunovu koricu, posoliti, popapriti i dodati slatko vrhnje, kratko prokuhati i dodati nasjeckani peršin i umiješati tjesteninu. Malo promiješati, po potrebi podliti s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Poslužiti toplo uz par kapi maslinovog ulja.

Zapečeno povrće s bešamelom

Sastojci: 1 veći poriluk 6 komada zelene paprike 1 komad crvenog luka 250 g kelja pupčara mrkva 3 žlice maslinova ulja 100 g suhe slanine 200 g kukuruza u zrnu 40 g maslaca 40 g pšeničnog brašna, bijelog sol, kurkuma 2 dl kravljeg mlijeka (3.3% masti ) muškatni oraščić timijan 200 g tvrdog sira crvena paprika 4 žlice parmezana papar u zrnu češnjak 200 g topljivog sira Priprema: Nasjeckajte paprike na kockice, mrkvu na tanke rezance, a kelj pupčar razrežite popola. Sve to kratko propirjajte na maslinovu ulju, posolite i popaprite. Napravite bešamel tako da na maslacu popržite brašno i zalijete mlijekom pa miješate dok ne dobijete gusti umak. U njega umiješajte ribani sir i malo oraščića. Dublju posudu za pečenje premažite maslacem. Posložite red pirjanog povrća, zalijte bešamelom i sirom pa zatim opet redom povrća. Vrh premažite s još malo umaka, pospite parmezanom i pecite 30- tak minuta na 220 °C. Ovo jelo možete pripremati i sa svim drugim vrstama povrća - cvjetačom, brokulom, tikvicama, patlidžanima...  

Sataraš

Sastojci: 2 – 3 veće paprike 5 – 6 paradajza srednje veličine mast ili ulje sol šećer ljuta papričica Priprema: Luk, papriku i paradajz operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti. Na većoj tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga prodinstajte, posolite i povremeno miješajte. Nakon 10-ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na veće komadiće pa opet pustite da lagano krčka sljedećih 10-tak minuta. Sada dodajte i narezani paradajz, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri. Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svojeg soka, samo budite u blizini i katkad promiješajte. Kada je sve povrće omekšalo, dodajte mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosolite i dodajte malo ljute papričice. I jedno i drugo jako usitnite prije nego primiješate jelu.