Brodet s palentom
Sastojci za brodet:
1,5 kg miješane ribe (škarpina, grdobina)
1 dl maslinovog ulja
2 glavice luka
200 g svježe rajčice
5 režnja češnjaka
2 dl vina
1 svežnjić peršina
list celera
list lovora
ružmarin
1 cijeli limun
1 žlica vinskog octa
sol i papar po potrebi
Priprema:
Očišćenu ribu (škarpina, grdobina, sipa, škampi ili druga riba) narežemo na komade. Ribu posolimo, poparimo, poškropimo limunom ili octom i ostavimo nekoliko minuta da očvrsne. Luk narežemo na listiće i popržimo na maslinovu ulju da uvene. Luku dodamo rajčicu i sve začine, sitno sjeckani peršin, celer i lovorov list. Na to dodamo mariniranu ribu. Popržimo, nalijemo vino, vode, malo octa, sol i papar. Tekućine treba biti toliko da se riba u njoj ne utopi. Brodet se pirja poklopljen na štednjaku oko 20 minuta. Ne miješa se, samo se s vremena na vrijeme posuda protrese.
Sastojci za palentu:
300 g palente
1 žličica soli
400 g mekanog feta sira i mladoga kravljeg sira
4 žlice maslaca
1,2 l vode
0,1 l maslinova ulja
malo svježeg ružmarina
Priprema:
Palentu uspite u kipuću blago posoljenu vodu. Zagrijavajte uz miješanje, a kad zavrije, kuhajte još 10-ak minuta te dodajte maslinovo ulje. Kuhanu palentu izlijte na tanjur. Fetu izmrvite ili protisnite te umiješajte u rastopljeni maslac i svježe sjeckani ružmarin. Preko vruće palente rasporedite pripremljenu fetu i odmah dodajte brodet. Pospite sjeckanim peršinom, maslinovim uljem te poslužite.